EKONOMİ - 20 Eylül 2021 Pazartesi 10:20

Muş Ovası’nda ayçiçeği hasadı başladı

A
A
A
Muş Ovası’nda ayçiçeği hasadı başladı

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda ayçiçeği hasadı başladıTürkiye’nin sıvı yağ ve kuruyemiş ihtiyacını karşılamada önemli bir yere sahip olan Muş’taki Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi tarafından yaklaşık 23 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeklerinin hasadı için biçerdöverler çalışmaya başladı.

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda ayçiçeği hasadı başladı


Türkiye’nin sıvı yağ ve kuruyemiş ihtiyacını karşılamada önemli bir yere sahip olan Muş’taki Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi tarafından yaklaşık 23 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeklerinin hasadı için biçerdöverler çalışmaya başladı. Yaz mevsiminde uçsuz bucaksız tarlalardaki sarı rengiyle kartpostallık manzaralar oluşturarak doyumsuz seyir zevki sunan ayçiçekleri, şimdi de sofraları süslemek için hasat ediliyor. Kent ekonomisine yaklaşık 28 milyon liralık katkı sunması beklenen ayçiçeği, hasadın ardından ülkenin çeşitli illerine gönderilecek.



“Kent ekonomisine 28 milyona yakın bir katkı sağlamaktayız”


Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Arazi Operasyon Sorumlusu Serkan Güler, 23 bin dönüme yakın alanda ayçiçeği ekimi yaptıklarını ve bunların yağlık ve çerezlik olarak ürettiklerini söyledi. Elde ettikleri ürünleri Türkiye’nin çeşitli illerine gönderdiklerini kaydeden Güler, “Kent ekonomisine de 28 milyona yakın bir katkı sağlamaktadır bu ekilişimiz. 10 biçerdöverle hasat yapıyoruz. Çift operatörlü olarak 60’a yakın elemanla çalışmamız mevcut kendi personellerimizle birlikte Diyarbakır’dan gelen biçerdövercilerle hasadımızı yapıyoruz. Ayçiçeği ekimi 4. ayda başlar ve 9. ayda hasat yapılır. Bahar başından beri ekim, gübre, çapa ve ilaçlama dahilinde bir özverili çalışmayla bugüne kadar gelebildik. Allah’a şükür hasatta iyi ve verim de şu anda güzel görünüyor. Hasadımıza devam ediyoruz” dedi.



“10 biçerdöverle çalışıyoruz”


Biçerdöver operatörü Fehmi Sevim de Muş Ovası’nda ayçiçeği hasadına başladıklarını belirterek, “15-20 gün burada çalışacağız. Beşinci ayda Mardin’e gidiyoruz, oradan sonra Diyarbakır’a, oradan Elazığ’a, Elazığ’dan Muş’a geliyoruz ve buradan da Ağrı’ya gidiyoruz. Şu anda 10 biçerdöverle çalışıyoruz. Hasadın verimi iyi durumda” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Burak Yazgı, bir kez daha Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi Performans antrenörü Burak Yazgı ’Turkish Get-Up’ hareketinde 116.8 kilo kaldırarak, bir kez daha Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. İzmirli performans antrenörü Burak Yazgı, ’Turkish Get-Up’ adı verilen ve ismini Ulubatlı Hasan’ın İstanbul’un fethi sırasında yaralanmasına rağmen Osmanlı sancağını başını üzerinde tutarak surlara dikmesinden alan hareketi, 116.8 kilo ile gerçekleştirerek ismini Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırdı. İzmirli rekortmen, İsveçli Hamdi El Hissy’ye ait olan 80.5 kiloluk rekoru önce 90.97 kilo ile kırarak Guinness’e girdi. Ancak kısa süre sonra ABD’li Michael Aidala, rekoru 115.6 kiloya taşıdı. Rekoru yine ele getirmek için aylarca çalışan Burak Yazgı, sonunda 116.8 kg. kaldırarak rekoru bir kez daha kırmayı başardı. Rekortmen Burak Yazgı, sporu yaşam biçimi olarak gördüğünü belirterek, "Ruhen ve fiziken karşılaşabileceğimiz her türlü olumsuzluğa karşı koyabilmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu anlayışla, bugüne kadar birçok farklı branşta aktif olarak yarıştım; aynı zamanda farklı branşlardan sporculara antrenörlük yapmaya devam ediyorum. Bu çok yönlü sportif geçmişim sayesinde, Turkish Get-Up gibi son derece yüksek disiplin gerektiren bir harekette bir yıl içinde iki kez dünya rekoru kırabilecek seviyeye ulaştım. Birçok atletin hedeflediği bir rekorun bir Türk sporcuda olması gerektiğine inanıyordum ve başardım. Sağlığım el verdiği sürece bu mirası taşımaya ve Turkish Get-Up dünya rekorunun sahibi olmaya devam edeceğim" dedi.