ÇEVRE - 21 Ocak 2025 Salı 11:39

Yaz mevsiminde köy işlerinde kullanılan atlar kışın doğaya terk ediliyor

A
A
A
Yaz mevsiminde köy işlerinde kullanılan atlar kışın doğaya terk ediliyor

Muş’ta kışın zor şartlarında açlık ve soğukla mücadele eden atlar yürek burktu.


Muş’ta yaz aylarında yayla ve köy işlerinde kullanılan atlar kış mevsimi ile birlikte işler bitince doğaya terk ediliyor. Yaz aylarında yük taşımada ve binek olarak kullanılan bu hayvanlar, karlı arazilerde ve soğuk hava şartlarında yiyecek bulmakta zorlanıyor. Özellikle karın etkili olduğu bölgelerde açlıkla ve soğukla mücadele ederek hayatta kalmaya çalışan atların durumu yürek burkuyor.


Kış şartlarının etkisini artırdığı bugünlerde, soğuk ve açlıktan dolayı zayıf düşen atlar kurtlara yem oluyor. Atların kış mevsiminde doğaya terk edildiğini söyleyen vatandaşlardan Ayetullah Güngör, çoğu atın zayıf düşerek kurtlara yem olduğunu belirtti. Güngör, “Gördüğünüz bu atlar sahipsizler. Vatandaşlar yazın bu atları işlerinde kullanıyor, kış olduğunda yem vermemek için dışarı salıyor. Atlar bu soğukta aç ve susuz kalıyor. Tabi bazı duyarlı insanlar var bazen onlar sahip çıkıyor ama bazıları da kurtlara yem oluyor maalesef” dedi.



Yaz mevsiminde köy işlerinde kullanılan atlar kışın doğaya terk ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kaza sonrası sürücü kaçtı, yaşlı çift geldi: Polisi ikna etmek için dakikalarca dil döktüler Kırıkkale’de takla atarak şarampole devrilen otomobilin sürücüsü, kaza sonrası kayıplara karıştı. Kazanın ardından olay yerine eşiyle birlikte gelen bir vatandaş ise aracı kendisinin kullandığını öne sürdü. Dakikalarca dil döken yaşlı çift, polis ekiplerini ikna etmeye çalıştı. Kaza, gece saatlerinde Kırıkkale-Ankara karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 71 AEP 662 plakalı Hyundai marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıktı. Takla atan otomobil, şarampole devrildi. İhbar üzerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, araçta yaptıkları incelemede alkol şişeleriyle karşılaştı. Sürücünün ise kazanın ardından olay yerinden kaçtığını belirledi. Kazanın ardından eşiyle birlikte olay yerine gelen bir vatandaş, aracı kendisinin kullandığını iddia etti. Panik yaptığı için olay yerinden ayrıldığını söyleyen vatandaş, "Vallahi ben sürüyordum arabayı. Tansiyonum yükseldi. Arabanın anahtarı da bende. Beni araçtan başkaları çıkarttı. Korktum, panik yaptım. Beni başkaları eve götürdü, hanımı aldım geldim" diyerek kendini savundu. "Siz bize inanmıyorsunuz, biz de size söylemiyoruz" Polis ekipleri, araçta bulunan alkol şişeleriyle ilgili de yaşlı çifte soru yöneltti. Vatandaş, alkol şişelerinin araca daha önce konulmuş olabileceğini öne sürdü. Dakikalarca polis ekiplerine kazayı kendilerinin yaptığını anlatmaya çalışan çift, ekipleri ikna edemedi. Polis ekiplerinin araç sahibinin ismini sorması üzerine kadının, "Siz bize inanmıyorsunuz, biz de size söylemiyoruz" sözleri dikkat çekti. Kaza yaptığını öne süren kişinin üzerinde belirgin yara izine rastlanmaması da ekiplerin şüphesini artırdı. Bu sırada fenalaşan kadın için olay yerine sağlık ekipleri çağrıldı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından kadın, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Şarampole devrilen otomobil, yapılan incelemenin ardından bulunduğu yerden kaldırılarak otoparka çekildi. Polis ekipleri, kazanın gerçek sürücüsünün belirlenmesi için çalışma başlattı. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.