EĞİTİM - 12 Şubat 2019 Salı 15:05

Kapadokya Üniversitesinde Doğu Türkistan meselesi konuşuldu

A
A
A
Kapadokya Üniversitesinde Doğu Türkistan meselesi konuşuldu

Kapadokya Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından Uygur Türklerinin yaşadığı drama dikkat çekmek amacıyla Doğu Türkistan konulu söyleşi düzenlendi.

Kapadokya Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından Uygur Türklerinin yaşadığı drama dikkat çekmek amacıyla Doğu Türkistan konulu söyleşi düzenlendi.


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Adem Öger, Kapadokya Üniversitesinde düzenlenen “Kardeşine Sahip Çık” adlı söyleşide Doğu Türkistan’da yaşananları anlattı.


Kapadokya Üniversitesinin Mustafapaşa Yerleşkesinde yer alan Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterirken, katılımcılar arasında akademisyenler, siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı da yer aldı.


Söyleşiye, 2014 yılında üç ay süren Doğu Türkistan ziyaretindeki izlenimlerini anlatarak başlayan Doç. Dr. Adem Öger, Çin sınırları içerisinde yer alan ve Uygur Türklerinin yaşadığı coğrafya olan Doğu Türkistan’ın ekonomik, kültürel ve sosyal yaşam alanları ile gelenek ve görenekleri hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra dil, din ve eğitimin yanı sıra birçok konuda Çin baskısına maruz kalan Doğu Türkistan halkının büyük zorluklar içerisinde olduğunu ifade etti.


Doğu Türkistan ziyareti esnasında tanıştığı ve numarasını aldığı 500 Uygur Türküne artık hiçbir şekilde ulaşamadığını ve irtibat kuramadığını da ifade eden Doç. Dr. Adem Öger, “Hiçbir şekilde ulaşamadığım Uygur Türkü kardeşlerimizin akıbeti hakkında bir bilgiye sahip değilim ve yaşadıklarına dair şüphelerim gün geçtikçe artıyor. Aynı şekilde ülkemizde üniversite okuyan Uygur Türkü gençlerimiz var ve onlar da ailelerine ulaşamıyor, haber alamıyor hatta Çin baskısı ve uygulamaları yüzünden vatanlarına dönemiyorlar. Bundan daha acı bir durum olamaz” şeklinde konuşarak, Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan konusunda kamuoyunun diri tutularak bu meselenin dünya çapında gündeme gelmesi gerektiğini ve Türk milletine burada büyük bir görev düştüğünü sözlerine ekledi.


Söyleşi, “Doğu Türkistan Hakkında Acı Gerçekler” adlı kısa filmin izlenmesiyle sona ererken, günün anısına Doç. Dr. Âdem Öger’e Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuyucak’ta ’Karapınar Dede Hayrı’ geniş katılımla gerçekleştirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Yaylada aynı sofrada buluşan binlerce kişi hem dua etti, hem de hasret giderdi. ‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Karapınar Mahallesi’ndeki Karaca ailesinin öncülüğünde yapılan, köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle zenginleşen hayır cemiyetinden nasiplenmek isteyen yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve köylerden yaylaya akın etti. Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde, kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler pişirildi. Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderdi. Çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp, doyasıya eğlendiler. Mahallenin ileri gelenlerinden hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 39 sene önce başlayan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, genç kuşağın da bu geleneği sürdürmesini istedi. Herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaya çalıştığını belirten Karaca, “Bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladı. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullanarak katılan herkese teşekkür etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunup, dualar edildikten sonra dağıtılan yemekler kısa sürede tükenirken, davete katılanlar yemekten sonra yayla içerisinde aileleriyle beraber güzel bir gün geçirdi.
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.