GENEL - 28 Ocak 2020 Salı 14:11

Jeofizik Mühendisi Ergül: “Depremde en güvenli bölge Kapadokya bölgesidir”

A
A
A
Jeofizik Mühendisi Ergül: “Depremde en güvenli bölge Kapadokya bölgesidir”

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem Türkiye’de olabilecek depremleri gözler önüne sererken Jeofizik Mühendisleri Odası Orta Anadolu İlleri Bölge Sekreteri Umut Ergül, Türkiye’nin en güvenilir bölgesinin Kapadokya olduğunu söyledi.

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem Türkiye’de olabilecek depremleri gözler önüne sererken Jeofizik Mühendisleri Odası Orta Anadolu İlleri Bölge Sekreteri Umut Ergül, Türkiye’nin en güvenilir bölgesinin Kapadokya olduğunu söyledi.


Elazığ’da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında tüm Türkiye’de gözler olabilecek depremlere çevrilirken Jeofizik Mühendisleri Odası Orta Anadolu İlleri Bölge Sekreteri Umut Ergül, Nevşehir’de yıkıcı bir deprem olma ihtimalinin olmadığını ve Türkiye’nin deprem konusunda en güvenli bölgesi olduğunu açıkladı. Ergül, “Kapadokya bölgemiz malumunuz 13-14 milyon yıl önce birden fazla aktiviteden dolayı volkanizmanın yer aldığı bir bölgedir. Şehrimizin üstü yer yer bin metreye kadar derinlik kayaçları ve volkanik kayaçlarla kaplı bir durumdadır. Fay olarak Kuzeybatı bölgemizde bulunan Gümüşkent fayı aktif bir fay değil. Yani deprem üretecek bir fay değildir. Güneydoğumuzda bulunan Derinkuyu fayı da aktif bir fay değil. Yakın civarda Aksaray dolaylarında ve Erciyes fayımız ve Tuz gölü fayımız var. Kırşehir’de geçmiş dönemlerde yaşanmış aktiviteler var. Bunlardan Nevşehir’de tabii ki etkilenecektir ama depremlerde asıl olgu etki bölgesidir. Jeolojik koşullara göre değişir. Kabaca 100 kilometre civarındadır. Yakın civarda oluşabilecek depremlerden Nevşehir etkilenecek durumda değildir. 1996 yılında çıkartılan deprem bölgesi haritası 2019 yılında yeniden güncellendi. Önceki ve sonraki deprem haritası incelendiğinde ciddi farklılıklar görebiliyoruz. Ve aslında deprem etkinliği anlamında ön görebileceğimiz ana materyalimiz deprem bölgesi haritalarıdır. Birçok yapı tasarımı bu haritaya göre yapılır. 1996’dan 2019 yılına kadar geçen bu süreçte bunca yıl bu haritanın yenilenmemiş olması aslında bir dezavantajdır. Deprem bölgeleri haritasının 3-5 yıllık periyotlarla değiştirilmesi gerekir. Bu haritayı da incelediğimizde tektonik hatları incelendiğinde ve sismotik analizler yapıldığında şehrimizin ve yakın civarının Kapadokya olarak adlandırdığımız bölgenin Türkiye’nin en güvenli yeri olduğunu söyleyebiliriz. Yakın civarda olan depremleri hissetmemiz olağan bir durumdur. Fakat bölgemizde ciddi yıkıcı depremler olma ihtimali yok. Türkiye’nin deprem konusunda en güvenilir bölgesi Kapadokya bölgesidir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya yat yarışları Kemer’den start aldı Bu yıl 3. kez düzenlenen Coral Cup Antalya Yat Yarışları, Kemer G-Marina’dan verilen startla başladı. Kemer Belediyesi, Kemer G-Marina ve Kemer Yat Yelken Kulübü’nün destekleriyle Antalya Yat Yelken Kulübü tarafından düzenlenen ve 4 farklı kategoride yapılan ve 27 yat ile 150 sporcunun katıldığı yarışların startını, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve beraberindekiler verdi. Kaymakam Solmaz ve Başkan Topaloğlu, start öncesi telsizle anons geçerek sporculara başarılar diledi. Sporcular, Kemer açıklarından Antalya’ya doğru yelken açtı. Kaymakam Solmaz yaptığı açıklamada, bu yıl 3. kez düzenlenen yarışları Kemer’den başlattıklarını belirterek, "Güzel doğası ve denizi olan Kemer’in bu tür yarışlara ev sahipliği yapması bizleri mutlu ediyor. Nitelikli bir organizasyon. Yelken sporuna gönül verenlerin aileleriyle hem anı biriktirebildikleri hem de spor yapabilecekleri bir aktivite. Bu tarz organizasyonların başlangıcının veya finişinin Kemer’de olması, Kemer’in spor destinasyonu olduğunun en güzel örneği oluyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum ve yarışa katılanlara başarılar diliyorum" dedi. Başkan Topaloğlu ise yat yarışlarının startını Kemer’den verdiklerini söyleyerek, "Yarışları yurt dışından gelen gazeteciler de takip ediyor. Bu Kemer’in tanıtımı için önemli bir etkinlik. Bu tarz organizasyonlara önem veriyoruz. Yarışlarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yarışa katılanlara da başarılar diliyorum" diye konuştu. Yarışlar yarın Antalya Boğa Çayı’ndan saat 12.00’de start alacak olan etabın ardından sona erecek. Yarış sonrasında dereceye giren sporculara ödülleri Antalya Setur Marina’da düzenlenecek ödül töreninde verileceği belirtildi. Yarışların startına Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Belediye Meclis Üyesi Cansın Efir, Kemer G-Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, Coral Travel Türkiye Genel Müdürü Mehmet Kamçı, Coral Travel Kurumsal İletişim Direktörü Mustafa Ceylan Aksak ve Antalya Yelken Kulübü Başkanı Tayfun Yalçınkaya katıldı.