GENEL - 23 Haziran 2020 Salı 11:49

Nevşehir’de pandemi sürecinde 37 kadın intihar girişiminde bulundu

A
A
A
Nevşehir’de pandemi sürecinde 37 kadın intihar girişiminde bulundu

Nevşehir Barosu Kadın Komisyon Başkanlığı tarafından korona virüs ile mücadele kapsamında 2 aylık zaman diliminde 37 kadının intihar girişiminde bulunduğu açıklandı.

Nevşehir Barosu Kadın Komisyon Başkanlığı tarafından korona virüs ile mücadele kapsamında 2 aylık zaman diliminde 37 kadının intihar girişiminde bulunduğu açıklandı.


Nevşehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sema Yurtbilir Yavuz pandemi süreci içerisinde Nevşehir il merkezinde 37 kadının intihar girişiminde bulunduğunu ifade ederken bu süreç zarfında 249 kadının şiddet mağduru, 1 erkeğin ise sığınma talebinde bulunduğunu ifade etti. Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sema Yurtbilir Yavuz, “Pandemi süreci biliyorsunuz tüm dünyayı etkileyen bir süreç oldu. Türkiye’de çok ciddi sonuçları olduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz pandemi sürecinde evde kal çağrısı ile çok insan evde kaldı ve evde kalmak zorunda kaldı. Fakat bazı kesimler evde kalmaktan çok daha zorlandı. Biz Nevşehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadınların evde kaldığı sürece neler yaşadığını görmek istedik. Aile Mahkemesi, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığından bu verileri araştırdık. Elimize ulaşan veriler gerçekten çok çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Mesela Nevşehir’in sadece il merkezinde 37 tane kadının intihar girişimi olduğunu öğrendik. Bize neden bu kadınlar intihar girişiminde bulunuyor sorusunu sordurdu. Biz tabi ki bu verileri sadece 2 aylık zaman dilimi için aldık. Yani bu veriler sadece 2 ayı kapsıyor. Sadece 2 ayda kadına yönelik şiddette, ev içi, aile için şiddette ciddi anlamda artış olduğunu gördük. Ama bu tabi ki sadece görünen kısım. Bir de görünmeyen kısım var. Çünkü birçok kadın bu süreçte adliyelerin kapalı olduğunu sanıyordu. Bunun yanında sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde karakollara dahi gidemeyeceklerini sanıyorlardı. Bunun için harekete geçmeleri de zorlaştı. Çünkü yanlış bilgilendirme söz konusuydu. Bu bize şunu gösteriyor. Eğer evdeki bu kadınlarda sokağa çıkmış olsalar kurumlara şikayette bulunmuş olsalardı mutlaka bu sayı elde ettiğimiz sayıların çok daha katlanacağını düşünüyoruz. Biz buradan şu sonuçları da çıkartıyoruz. Demek ki pandemi süreci devam etmiş olsa birçok kadınımız adliyelerin kapalı olduğunu düşünecek, karakollara gidemeyeceğini düşünecekti. Biz burada çok daha fazla bilgilendirme gerektiğini anladık” dedi.



“249 kadın şiddet gördü, 1 erkek sığınma talebinde bulundu”


Nevşehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sema Yurtbilir Yavuz 2 aylık zaman diliminde 249 kadının mağdur olduğunu ifade ederken 1 erkeğin ise bu süreçte korunma talebinde bulunduğunu söyledi. Yurtbilir, “Nevşehir’de 2 aylık süreçte elde ettiğimiz verilere göre 249 kadının mağdur olduğun gördük. Erkek olarak sadece 1 erkeğin korunmak için başvuru talebinde bulunduğunu gördük. Burada 249 kadın için 6284 kanun gereği uzaklaştırma kararı çıkartılıyor. Bunun yanında 9 kadın sığınma evine yerleştirilmiştir bu süreç içerisinde” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Karagül hasadı başladı Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusuyla öne çıkan tescilli ’karagül’de hasat başladı. Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor. Birecik Barajı’nın suyunun yükselmesiyle bölgede üretim alanı azalan karagül, yetiştiği topraktan aldığı kendine özgü rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen karagülün geniş bir alana yayılması için Halfeti Kaymakamlığı, Belediye ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları devam ediyor. Ağırlıklı olarak seralarla yetiştirilen, ilkbahar ve sonbaharda açan karagül, görevliler tarafından çeşitli alanlarda kullanılması amacıyla dallarından kesilerek hasat edilmeye başlandı. Halfeti İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Bozoğlan, karagül bahçesinde incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrası açıklama yapan Bozoğlan, "Karagülün yaprakları kozmetik ve gıda alanında kullanılıyor. Karagül sabun, kolonya, gülsuyu ve parfüm gibi kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra lokum, gül şerbeti, kahve ve dondurma gibi gıda ürünlerinde de kullanılıyor. Halfeti’de sadece karagül ile üretim yapan firmalarımız var" dedi. Bozoğlan, gülün Halfeti’den dışarı çıktığı zaman ise pembeye yakın bir tona ulaştığını aktararak, "Halfeti’de şu anda bin 750 metrekare kapalı alanda, 12 bin metrekare açık alanda karagül üretimi yapılmaktadır. Halfeti Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Sinan Korkmaz’ın destekleriyle eski Halfeti’de 7 bin 750 metrekare bir alan tahsisi yapıldı. Bu alana biz bin metrekare kapalı yetiştirme alanı, 250 metrekare üretim alanı ve damıtma tesisi olarak hizmet sunacağız" diye konuştu. Karagül yetiştiricisi Devrim Tutuş ise "Karagülden gıda ve kozmetik ürünü üreten dünyadaki tek firmayız. Şimdi hasat dönemindeyiz. Yaklaşık 10 gündür hasat yapıyoruz. Hayırlısıyla bu yıl bereketli geçti" ifadelerini kullandı.
Gaziantep GİBTÜ’den büyük başarı: İlahiyat ve Teknoloji SosyalFest’te finale yürüyor Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Türkiye’nin ilk sosyal bilimler festivali SosyalFest’te "MARİFET" projesiyle Türkiye genelinde ilk 10’a girerek İstanbul’daki büyük finale adını yazdırdı. Teknoloji ile manevi değerleri bir araya getiren GİBTÜ, SosyalFest Sosyal Bilimler Festivali’nde dev bir başarıya imza attı. "İslam’da Bilişim Uygulamaları" kategorisinde yarışan GİBTÜ İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden kurulu TEKNO-İRFAN ekibi, geliştirdikleri yenilikçi projeyle binlerce başvuru arasından sıyrılarak Türkiye finaline yükseldi. "Marifet" Üniversitenin Bilim ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan ekip; yapay zeka, oyunlaştırma ve sosyal dayanışmayı aynı çatıda buluşturan MARİFET adlı bir dijital platform geliştirdi. Özellikle genç kuşağın dijital mecralarda maruz kaldığı bilgi kirliliğine karşı "güvenilir liman" olma özelliği taşıyan uygulama, modern teknolojiyi manevi rehberlikle harmanlıyor. MARİFET uygulamasının öne çıkan özellikleri ise şunlar: Yapay Zeka Destekli Rehberlik: Kullanıcılara özel manevi danışmanlık modülleri. İyilik Oyunlaştırması: Sosyal sorumluluk görevlerini eğlenceli ve teşvik edici hale getiren sistem. Şeffaf Bağış Altyapısı: Sosyal destek ve yardımlaşma faaliyetleri için güvenilir bir ağ. Çok Dilli İçerik: Küresel ölçekte rehberlik sunan dil seçenekleri. İlahiyatın gençlerinden geleceğin vizyonu Projenin mimarları olan İlahiyat Fakültesi öğrencileri Muhammed Emin Yalınız (Teknoloji ve Geliştirme Sorumlusu) ve Abdulbaki Deniz (Operasyon ve Strateji Sorumlusu), akademik bilgilerini teknolojik yetkinlikle birleştirdi. GİBTÜ Bilim ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Devrim Ertuğrul’un danışmanlığında hazırlanan proje, disiplinler arası çalışma modelinin en başarılı örneklerinden biri olarak gösteriliyor. İlk durak Gaziantep, hedef tüm Türkiye TEKNO-İRFAN ekibi, MARİFET’i sadece bir uygulama değil, sürdürülebilir bir sosyal etki projesi olarak tanımlıyor. İlk etapta Gaziantep’te pilot uygulaması gerçekleştirilecek olan projenin, kısa sürede Türkiye geneline yayılarak dijital dünyada iyiliği kurumsallaştırması hedefleniyor. GİBTÜ heyeti, İstanbul’da düzenlenecek büyük finalde projelerini tanıtarak Gaziantep’i ve üniversitelerini temsil edecekler.
Malatya Başkan Taşkın, Taştepe rezerv alanında incelemelerde bulundu Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Taştepe Rezerv Alanı’nda yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek projede sona yaklaşıldığını belirtti. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Taştepe Mahallesi’nde yapımı devam eden rezerv alan çalışmalarını ziyaret etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekleriyle yürütülen projede incelemelerde bulunan Taşkın, konutların büyük ölçüde tamamlandığını ve çevre düzenleme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Şantiye alanında açıklamalarda bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, rezerv alan sürecinin zorlu ancak önemli bir süreç olduğunu belirterek, "Bugün Yeni Malatya’mızın gözbebeği Taştepe’deyiz. Belli aralıklarla şantiye alanlarını ziyaret ediyoruz. İlk ziyaretlerimizde henüz inşaat başlamamıştı. Muhtarımızla haftada bir iki toplantı yapıyor, bu alanın nasıl tahliye edileceğini değerlendiriyorduk. Bu süreç yaklaşık 4-5 ay sürdü. Yıkılmamış evlerin tahliyesi kolay olmadı. Yüzlerce hanemizi buradan taşıdık. Vatandaşlarımız konteynerlere yerleştirildi. Şimdi ise gördüğünüz gibi sona geldik. Şantiyedeki görevli arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre çalışmalar yüzde 90 seviyelerine ulaştı. Şu anda çevre düzenlemesi ve peyzaj aşamasındayız. Yaklaşık 3 bin 900 konutun bulunduğu bu alanın kısa sürede yeniden inşa edilmesi büyük bir emeğin ürünüdür. Tahmini olarak Haziran sonu, Temmuz başı gibi vatandaşlarımız evlerine taşınmaya başlayacak. Haftaya geçici kabul ekibi geliyor. Artık final kısmına geldik. Hamdolsun Malatya’mızın yıldızı parlayan mahallesi Taştepe oldu. Eski Taştepe’den bugün Malatya’nın en güzel mahallelerinden birine kavuşmuş olduk. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, tüm yetkililere, burada emek veren işçilerimize, mühendislerimize ve mahalle sakinlerimize teşekkür ediyorum. Zorlu bir süreçti ama bugünleri geride bıraktık. İnşallah kısa süre sonra vatandaşlarımız yeni yuvalarına kavuşacak" dedi. Taştepe Mahalle Muhtarı İhsan Özdağ ise mahallede yürütülen çalışmaların kısa sürede önemli bir noktaya ulaştığını belirtti. Özdağ, "Burası merkez 29’a 3 olarak geçiyor. Şu anda çevre düzenleme çalışmaları başladı, altyapımız tamamlandı. Eskiden Taştepe denildiğinde insanlar farklı gözle bakıyordu. Bugün ise örnek gösterilen bir mahalle haline geldi. Burada toplam 3 bin 900 konut, 107 dükkân ve 4 fırın yapılıyor. Çok hızlı bir çalışma yürütüldü. Kaba inşaatların kısa sürede tamamlanması önemli bir başarı oldu. Başkanımız her zaman yanımızda oldu. Sürekli mahallemizi ziyaret etti, sorunlarımızla ilgilendi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.