SAĞLIK - 29 Temmuz 2021 Perşembe 13:19

Nevşehir’de Covid-19 vakalarının yüzde 87’sini aşısızlar oluşturuyor

A
A
A
Nevşehir’de Covid-19 vakalarının yüzde 87’sini aşısızlar oluşturuyor

Nevşehir’de son haftalarda artan koronavirüs vakalarının artış göstermesinin en büyük nedenini aşı olmayan kişilerden kaynaklandığı açıklandı.

Nevşehir’de son haftalarda artan koronavirüs vakalarının artış göstermesinin en büyük nedenini aşı olmayan kişilerden kaynaklandığı açıklandı.


Tüm Türkiye’de olduğu gibi Nevşehir’de de koronavirüs ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları devam ederken aşı olmayan vatandaşların ise koronavirüs vakalarının artışına neden olduğu öğrenildi. Nevşehir Sağlık İl Müdürü Rahim Ünlübay, Nevşehir’de hastanede tedavi olanların yüzde 85’nin aşı olmadığını, yoğun bakımda tedavileri devam eden yüzde 95’nin ise aşı olmayan kişilerden oluştuğunu belirtti. Ünlübay, “Nevşehir’de koronavirüs vaka sayılarının artışında iki sebep var. Bunlardan birincisi ve en önemlisi halen aşılayamadığımız, aşı olmayan bilimsel altyapısı olmayan dedikodulara inananların halen aşı olmamasıdır. Şuanda Nevşehir’de yüzde 64 civarında aşılama oranımız var. Yüzde 36 oranında halen aşılayamadığımız bir kesim var. Bu artışların birinci sebeplerinden biri aşılayamadığımız kesim oluşturuyor. İkincisi de tabi ki normalleşme süreci ile birlikte tedbirlerde biraz gevşeme olduğunu düşünüyoruz. Hem sosyal mesafe hem maske kullanımı hem de hijyen konusunda biraz gevşemeler olduğu için vakalarda ufak da olsa artışımız oluyor. Ama burada en önemli unsur Bakanımızın da dediği gibi aşı. Biz buna kendi ilimiz olarak bakarsak şuan hastanede yatan hastalarımızın yüzde 85’i aşı olmamış veya aşı periyodunu tamamlamamış kişilerden oluşuyor. Yoğun bakımda yatanlarımızın da yüzde 95’i yine aşı olmamış ve aşı periyodunu oluşturmamış hastalardan oluşmaktadır” dedi.



“Ünlübay: “Rica ediyorum aşınızı olun”


Sağlık İl Müdürü Rahim Ünlübay, özellikle 17 yaş ile 40 yaş arası gençlere çağrıda bulunarak, "Rica ediyorum aşınızı yaptırın" dedi. Ünlübay, Özellikle genç kesimden şuan 17 yaşından başlamak üzere 40 yaşına kadar olan kesim olan yani aşı tanımlanmış kişilerin aşılarını olmasını rica ediyorum. Bu toplumsal bir gereklilik. Bu toplumsal bir salgın. O yüzden herkesin bu kurallara riayet etmesini istiyoruz. Çünkü dediğim gibi reelde bir gerçek var. Aşı olmazsanız hastalığı gerçekten ağır yaşayabiliyor, hastanelik olabilir veya yoğun bakımlık olabiliyorsunuz. O yüzden aşı olmak mutlaka gerekli. Kovid-19 bile olsanız daha hafif geçiriyor, yan etkilerini daha az hissediyorsunuz. O yüzden aşı çok önemli. Bir de dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan birisi ilk doz aşı sonrası hem de aşımızı tamamladıktan sonra genel tedbir kurallarımıza mutlaka uymak zorundayız. Maskeye dikkat edeceğiz, mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat edeceğiz” diye konuştu.



“İl genelinde yüzde 87 vakamız aşısız olanlardan oluşuyor”


Sağlık İl Müdürü Rahim Ünlübay, il genelinde koronavirüs vakalarının yüzde 87’sinin aşısız insanlardan olduğunu söyledi. Ünlübay, “İl genelinde baktığımız zaman ise aşısız yüzde 87 vakamız aşısız olanlardan oluşuyor. Aşının önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Stanimir Stoilov: "Avrupa hedefimizin peşinden koşmaya devam etmeliyiz" Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, Antalyaspor maçının ardından, "En önemlisi tüm Göztepe ailesi olarak hep beraber olmamız ve son maçımıza kadar bu birlikteliğimizle hayalimizin, Avrupa hedefimizin peşinden koşmaya devam etmemizdir. Beraber olursak bunu kesinlikle başaracağımıza inanıyorum" dedi. Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında Göztepe, sahasında Antalyaspor’u 2-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, açıklamalarda bulundu. Maça iyi başladıklarını ve takımın duygusal olarak yeniden toparlandığını vurgulayan Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, "Hızlı bir şekilde ilk golün ardından ikinci golü bulduk. Sonrasında yakaladığımız başka gol pozisyonları da oldu. Maçın ikinci yarısına aynı tempoyla başladık ve pozisyonlar bulmaya devam ettik. Oyunun bu bölümünde üçüncü golü de bulmamız gerekiyordu ancak çok fazla fırsat kaçırdık. Son on dakikada rakibimizin yakaladığı pozisyonlar da var. Bizim adımıza iyi bir maç olduğunu düşünüyorum; çünkü son maçlarda oyuncularım duygusal anlamda eksik kalmışlardı. Bugün ise bu duygularımız geri geldi. Her zaman bu duygularla ve hırsla oynamamız gerekiyor. Bu yüzden, maçın geneline baktığımızda kazanmayı kesinlikle hak ettiğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı. "Türkiye Kupası’nda Beşiktaş’ın ya da Trabzonspor’un kazanmasını umuyorum" Takım içindeki birlikteliğin ve sahaya yansıtılan mücadelenin önemine dikkat çeken Stoilov, "En önemlisi tüm Göztepe ailesi olarak hep beraber olmamız ve son maçımıza kadar bu birlikteliğimizle hayalimizin, Avrupa hedefimizin peşinden koşmaya devam etmemizdir. Beraber olursak bunu kesinlikle başaracağımıza inanıyorum. Maçtan önce bazı sıkıntılarımız vardı ama forma giyen oyuncular bu sıkıntıları sahada çözdüler. Oyuna sonradan girip katkı sağlamak zordur ama bugün oynayan herkes her şeyini verdi. Göztepe’nin kazanması için bütün oyuncular önemli bir mücadele sergiledi ve bu durumdan oldukça tatmin oldum. Bence en önemli şey, bugünkü yüksek enerjimizi ve hırsımızı ligin sonuna kadar diğer maçlara da yansıtabilmemizdir. Son maçlarda uzatmalarda yediğimiz goller nedeniyle çok fazla puan ve zaman kaybettik; bu bizim adımıza çok üzücüydü ancak burada kaybettiklerimizin telafi edileceğini düşünüyorum. Bizim için en mühimi, sonuna kadar hep beraber mücadelemizi sürdürmemiz ve hayalimizin peşinden koşmamızdır. Ayrıca Türkiye Kupası’nda Beşiktaş’ın ya da Trabzonspor’un kazanmasını umuyorum. Zaten onlar ligde de ön sıralarda bulunan takımlar, o yüzden bu durum açıkçası sürpriz değil" şeklinde konuştu.