GÜNDEM - 12 Eylül 2023 Salı 13:31

Kapadokya’nın jeolojik yapısını 30 ülkeden 200 bilim adamı inceleyecek

A
A
A
Kapadokya’nın jeolojik yapısını 30 ülkeden 200 bilim adamı inceleyecek

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBS-UZAM), Nevşehir Valiliği, Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Jeomorfoloji Derneği ve Kapadokya Jeopark iş birliği ile düzenlenen Uluslar Arası Bölgesel Jeomorfoloji Kongresi Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.


NEVÜ iş birliğinde ve ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Jeomorfoloji Bölgesel Konferansına; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Rusya Federasyonu, İsrail, Japonya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Camerun ve Fas başta olmak üzere dünyanın 32 farklı ülkesinden 120 yabancı ve 75 Türk bilim insanı ve araştırmacı katıldı. Kongreye katılan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu; “jeomorfoloji bilim dalı olarak tüm yer şekillerinin oluşumu, gelişimi ve ortaya çıkan problemleri ile ilgileniyoruz. Kapadokya dünyada bu tip oluşumlara ve yer şekillerine en güzel örneğe sahip olan bir bölge. Erciyes ve Hasan Dağı arasında kalan geniş bir bölge. Henüz bilimsel anlamda araştırılmamış birçok yeri var. Turistik açıdan çok çekici. Bizim amacımız bilimsel ve uluslararası çalışmaları artırmak, gelecek kişilere de burayı daha iyi tanıtabilmek. Bu nedenle düzenlenen sempozyum çok anlamlı. Bu sempozyuma dünyanın birçok ülkesinden bilim adamı katılıyor. Güney Afrika’dan Kanada’ya, Japonya’dan Avustralya ve Yeni Zelanda ya kadar katılımcımız var. Bu alanın gerek bilimsel, gerekse turizm açısından tanınmasında faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.


Kapadokya bölgesinde yaklaşık 20 yıldır bilimsel çalışma yürüttüğünü söyleyen Prof. Yiğitbaşıoğlu ise “Kapadokya bölgesinde yaklaşık 10 bin yıl içerisindeki çevresel değişimleri araştırıyoruz. Bu peribacalarının oluşumu, gelişimi ne şekilde gerçekleşmiş? Bu değişimde insan faktörü az mıdır, çok mudur, iklim değişiklikleri ne şeklide olmuş? Bunların araştırıldığı bir çalışmamız var. Kapadokya’nın oluşumundan itibaren bakarsak; peribacalarının oluşumunda doğal şartlar çok etkili. Bazı dönemlerde insan faktörü de artmış. İnsan etkisiyle bitki örtüsü zayıfladığı zaman doğal olarak erozyon da artıyor. Doğal olarak bu oluşumda hızlanıyor. Bu hızlanma aynı zamanda bazı yaşlanmış peribacalarının da zarar görmesine neden oluyor. Önümüzde jeolojik süreçte bu peribacalarının yenileri de oluşmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Bilimin sürekli gelişen bir özelliğe sahip olduğunu söyleyen Yiğitbaşıoğlu, “Yeni araştırmalar ile Kapadokya’nın oluşumu da netleşiyor. İlk başlarda Hasan Dağı ve Erciyes Dağı’nın etkin olduğu düşünülüyordu. Fakat yeni araştırmalara göre bölgede çok sayıda küçük volkanik alan var. Bunların da oluşturduğu pek çok şekil var” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Yiğitbaşıoğlu, “Bizim görevimiz sadece araştırma değil, eğitime de katkı da bulunmak. Kapadokya bundan sonra yeni araştırmaların sonuçları eklenerek tanıtılabilir. Bu sayede bilgi de güncellenmiş olur” şeklinde konuştu.


Konferans çerçevesinde ayrıca Nevşehir ve yakın çevresinde 4 ayrı arazi çalışması gerçekleştirilecek. Bunlardan ilki Kapodokya Geoturizm Turu, ikincisi Ecemiş Alüvyon Yelpazeleri, Erciyes Volkanı, Sultan sazlığı Sulak Alanı, Erciyes Morenleri, üçüncüsü ise İç Anadolu’nun genel Jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri ve sonuncusu Batı ve Orta Toroslar’ın tektonik ve jeomorfolojik özelliklerine yönelik olacak.



Kapadokya’nın jeolojik yapısını 30 ülkeden 200 bilim adamı inceleyecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da 30 köy yolu ulaşıma kapandı Bartın’da 3 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle 30 köy yolu ulaşıma kapandı. Hasankadı Beldesi’nde evinde kar nedeniyle mahsur kalan bir hastanın ise yardımına sağlık ekipleri yetişti. Bartın’da aralıklarla yağan kar, kırsal kesimlerde hayatı durma noktasına getirdi. Kar nedeniyle il merkezine bağlı 1 köy, Ulus ilçesine bağlı 29 köy olmak üzere toplam 30 köy yolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine ait iş makineleri ile gece gündüz yürütülen çalışmalarla yolların yeniden ulaşıma açılabilmesi için çalışma yürütülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Turhan Kalaycı, "İlimizin yüksek kesimlerinde ciddi bir kar yağışı oldu. Halen devam eden kar yağışı öncesinde gerekli hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Sabah saatlerine kapanan yol sayısı 80’e çıktı ama yürütülen çalışmalarla bu sayıyı 30’a düşürdük. Devam eden yağışla açılan yollar yeniden kapanabiliyor. Ulaşımın sağlanabilmesi için gece gündüz karla mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. Evinde mahsur kalan hastanın yardımına yetiştiler Bartın’ın merkez Hasankadı Beldesi Doğancılar Mahallesi’nde nefes darlığı ve kronik akciğer rahatsızlığı bulunan 66 yaşındaki hastanın yardımına ise Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri yetişti. Evinde mahsur kalan hastayı kurtarmak için harekete geçen sağlık ekipler, yola devrilen ağaç ve tipi gibi engelleri aşarak hastaya ulaştı. Ekipler, hastayı branda sedye ile güvenli şekilde ambulansa kadar taşıyarak, oksijen desteği sağladı. İlk tıbbi müdahalenin ardından hasta, Bartın Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Zamanında hastaneye yetiştirilen hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
Rize Rize Valisi Baydaş 1 yıllık asayiş bilançosunu açıkladı Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, yıl boyunca yürütülen asayiş ve diğer kurumlara ait çalışmalara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş 2025 yılı boyunca Rize’de yürütülen güvenlik, asayiş, uyuşturucuyla mücadele, trafik, düzensiz göç, sahil güvenlik, 112 çağrıları ve kamu hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Asayiş olaylarında 2024 yılına nazaran düşüş olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş "2024 Ocak-Aralık ve 2025 Ocak-Aralık dönemlerini karşılaştırdığımızda, kişilere karşı işlenen suçta bir azalma görüyoruz. 2024’te 2 bin 368 olay meydana gelmişken, 2025’te olay sayısı 265 azalarak 2 bin 103’e düşmüştür. Bu yaklaşık yüzde 11’lik bir azalmaya tekabül ediyor ve bu tabloyu memnuniyetle müşahede ediyoruz" dedi. Mal varlığına karşı işlenen suçlara da değinen Vali Baydaş, "Mal varlığına karşı işlenen suçta da azalma devam etmektedir. 2024’te 549 olay meydana gelmişken, 2025’te bu sayı 173 azalarak 376’ya düşmüştür. Hem kişilere karşı işlenen suçlarda hem de mal varlığına karşı işlenen suçlardaki bu düşüş, kolluk birimlerimizin, emniyetimizin ve jandarmamızın dikkatli takibi ve önleyici çalışmalarıyla mümkün olmuştur" ifadelerini kullandı. Rize’de terörle mücadele kapsamında 2025 yılı içerisinde 31 operasyon gerçekleştiğini kaydeden Baydaş "Terörle mücadele kapsamında 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde, 25’i kırsal alanda jandarma sorumluluk bölgesinde, 6’sı şehir merkezinde olmak üzere toplam 31 operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonların 4’ü FETÖ, 3’ü DEAŞ, 2’si PKK, 1’i DHKP-C, MLKP ve diğer terör örgütleri kapsamındadır. Bu 31 operasyonla ilgili faaliyetler 2025 yılında da aralıksız şekilde sürdürülmüştür" şeklinde konuştu. Olayların yüzde 100’e yakını aydınlatılıyor Rize’de suç olaylarının tamamına yakının aydınlatıldığının altını çizen Baydaş "Evet, olaylar yaşanıyor ama burada aydınlatma oranı çok önemli. Kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız yüzde 99,67. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise bu oran yüzde 97,72. Bu küsuratlı kısım devam eden soruşturmalardan ve delil toplama süreçlerinden kaynaklanıyor. Bu işlemler tamamlandığında oranlarımızın yüzde 100’lere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu alanda arkadaşlarımızın üstün gayretine özellikle teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. "360 bin 112 acil çağrısının 141 bini asılsız" 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıları da değerlendiren Vali Baydaş, bu çağrılarından asılsız olanların büyüklüğüne dikkat çekerek "112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıların toplamı 360 bin 904’tür. Maalesef bu çağrıların 141 bin 250’si asılsız çağrı" ifadelerini kullandı.