EKONOMİ - 01 Temmuz 2019 Pazartesi 10:44

Nevşehir’in beyaz altını Ponza’nın dünya rezervlerinin yüzde 50’si Türkiye’de

A
A
A
Nevşehir’in beyaz altını Ponza’nın dünya rezervlerinin yüzde 50’si Türkiye’de

Nevşehir’de bulunan ponza madeni dünyada 75 ülkeye ihraç edilirken 10 bin kişinin istihdam edildiği sektör Türkiye ekonomisine ise yılda yaklaşık 2 milyar lira katkı sağlıyor.

Nevşehir’de bulunan ponza madeni dünyada 75 ülkeye ihraç edilirken 10 bin kişinin istihdam edildiği sektör Türkiye ekonomisine ise yılda yaklaşık 2 milyar lira katkı sağlıyor.


Nevşehir’de çıkartılan dünyanın en kaliteli ponza madeni başta savunma, inşaat, tarım, tekstil ve kimya olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılabiliyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan ponza, Nevşehir’den Türkiye’nin 81 ilinin yanı sıra dünyada ise 75 ülkeye ihraç ediliyor.


Tekno Bims Genel Müdürü Serhat Sonugelen yaptığı açıklamada ponza madenin dünya rezervlerinin yüzde 50’sinin Türkiye’de olduğunu söylerken bu rezervlerin büyük bir kısmının ise Nevşehir’de bulunduğunu söyledi. Sonugelen, “Ponza volkanik bir madendir. Puzzolonik aktivitesi yüksek hafif süngerimsi bir taştır. Dünya rezervlerinin yüzde 50’si Türkiye’dedir. Türkiye’deki rezervlerinin büyük bir kısmı da Nevşehir’de bulunmaktadır. Ponza ülkemizde bimsblok, hafif beton, yalıtım, kozmetik, ziraat, tekstil, kimya ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Ülkemizde ponzanın en çok kullanılan sektör bimsblok ve inşaat sektöründedir. Bimsblok ürünlerinin inşaat duvarlarında kullanımı oranı yüzde 35 ile yüzde 40 civarındadır, yüksek ısı ve ses izolasyonlu, yangın ve depreme dayanıklıdır. Ponza kot kumaşlarının yumuşatılmasında ve beyazlatılmasında kullanılmaktadır. Tarım sektöründe bitkilerin serin tutulmasında, kozmetik sektöründe topuk taşı olarak ölü derilerin yumuşatılmasında, birçok kimya sektöründe yardımcı ürün olarak, binaların dış cephelerinde yalıtım malzemesi olarak, güneş enerji panellerinde, elektronik sektöründe, savunma ve hava sanayi sektöründe kullanılmaktadır” dedi.


“Ponza madeni ekonomiye 2 milyar katkı sağlıyor”


Tekno Bims Genel Müdürü Serhat Sonugelen ponza ve bims sektöründe 10 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade ederken ülke ekonomisine ise yılda 2 milyar lira katkı sağladığını söyledi. Sonugelen, “ Ponza ve bims sektöründe ülkemizde 10 bin kişi istihdam edilmektedir. Ülke ekonomisine yaklaşık 2 milyar katkı sağlamaktadır. Ponza ve türevi ürünler Çin’den Kanada’ya dünyanın 75 ülkesine ihraç edilmektedir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-