EĞİTİM - 10 Ağustos 2023 Perşembe 12:50

NEVÜ İlahiyat Fakültesi ‘UMDE Dini Tetkikler’ Dergisi’nin 10. sayısı yayımlandı

A
A
A
NEVÜ İlahiyat Fakültesi ‘UMDE Dini Tetkikler’ Dergisi’nin 10. sayısı yayımlandı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından çıkarılan ‘UMDE Dini Tetkikler Dergisi’nin onuncu sayısı ilim dünyasına sunuldu.


NEVÜ İlahiyat Fakültesi tarafından çıkarılan UMDE Dini Tetkikler Dergisinin 6’ncı cilt 1’inci sayısında; Tefsir ilminde rivayet ve dirayet farkının incelendiği ’Tefsirlerde Rivâyet ve Dirâyet Farkının Objektifliği Problemli’; Ravdu’l-Cinân eserinin tefsir ilmi açısından incelendiği ’Farsça Bir Tefsirde Arapça Meseller (Ravdu’l-Cinân Örneği)’; yine tefsir ilmi fikrinde farklı kavram ve konuların incelendiği ’Kur’ân’da Hidayet ve Dalâletin Allah’a Nispetinin Kulun İradesiyle İlişkisi’, ’Klasik ve Modern Dönem Tefsir Kaynaklarında Ayetlerin Yorumlanmasında Kafkasya- Azerbaycan Coğrafyasına Dair Zikredilen Rivayetlerin Tespit ve Tahlili”; hadis ve tefsir ilmi arasındaki ilişkinin tetkik edildiği ’Hadislerin Tefsir Kaynaklarında Kullanımı (el-Alak Sûresi Örneği)’; ayrıca hadis ilminde Ahmed b. Ömer el-Kurtubi’nin el-Müfhim Lima Eşkele eserinde müellifin hadisleri değerlendirme yönteminin bilimsel bir şekilde sunulduğu ’Ahmed b. Ömer el-Kurtubi’nin el-Müfhim Lima Eşkele Min Telhisi Kitabi Müslim İsimli Eserinde Hadisleri Değerlendirme Metodu’ isimli araştırma makaleleri yer almaktadır.


UMDE Dini Tetkikler Dergisi, DOAJ ve EBSCO gibi uluslararası indekslerde taranan bilimsel bir dergidir. UMDE Dini Tetkikler Dergisi’nde ‘Temel İslam Bilimleri’, ‘İslam Tarihi ve Sanatları’ ve ‘Felsefe ve Din Bilimleri’ alanlarında Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde araştırma, derleme makalelerin yanı sıra çeviri, değerlendirme ve kitap kritiği çalışmalarına yer verilmektedir. UMDE Dini Tetkikler Dergisi’ne gönderilen makaleler arasında değerlendirme için uygun bulunanlar, çift taraflı kör hakemlik uygulamasına tabi tutulmaktadır. Yılda 2 sayı (30 Temmuz - 30 Aralık) şeklinde yayınlanmakta olan dergi için makale kabul tarihleri; 30 Temmuz tarihli sayı için 31 Aralık - 15 Haziran ve 30 Aralık tarihli sayı için ise 31 Temmuz - 15 Kasım’dır.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.