EĞİTİM - 09 Mart 2019 Cumartesi 11:03

NEVÜ’de ‘Nevşehir Gastronomi Festivali’ başladı

A
A
A
NEVÜ’de ‘Nevşehir Gastronomi Festivali’ başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ile Nevşehir Gençlik Kolları tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Nevşehir Gastronomi Festivali’ başladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ile Nevşehir Gençlik Kolları tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Nevşehir Gastronomi Festivali’ başladı.


NEVÜ Kültür ve Kongre merkezinde başlayan ve üç gün sürecek olan etkinliğin açılışına; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Genel Başkanı Gökhan Tufan, 60 dernekten şefler, 20 üniversite ve liseden gastronomi öğrencileri ile davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından festival, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Nevşehir Gençlik Kolları İl Başkanı Yaşar Mete’nin açılış konuşmasıyla başladı. Mete, “Bu yıl birincisini düzenlediğimiz Gastronomi Festivalimizin amacı, geleneksel Türk mutfağının yemeklerinin özüne dokunmadan, doğallığını bozmadan, ismini dahi değiştirmeden Anadolu lezzetlerini tüm dünyaya duyurmaktır. Dünyanın en zengin mutfağı olan Türk mutfağı ne kadar üzücüdür ki, birçok konuda olduğu gibi lezzet kültüründe de yabancıların etkisi altında kalmaya başlamıştır. Yemeklerimizin adı yabancı dilde ifade edilmektedir. Anadolu’nun bağrından çıkan lezzetler Türkçe söylenmesi gerekirken, bu isimlerden daha nazik ve ilginç çekici olur mantığıyla yabancı dillerde söylenmektedir. Ülkemizde resmi dilimiz Kaşgarlı Mahmut’tan bugüne Türkçe olmasına rağmen lokantalarımızda yemek listeleri yabancı kelimelerle doludur. Hatta bu lokantalarda, bu listelere bakarak Anadolu insanının yardımsız yemek sipariş dahi vermesi bile imkansız hale gelmiştir. Artık dilimizi ve kültürümüzü yozlaştıran bu yabancı akıma dur demek bizlere düşmektedir. Bu amaçla üniversitemizin bulunduğu Nevşehir ili Kapadokya bölgesinin lezzetlerinin, kültürünün tanıtılması, kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerin hatırlatılması için Nevşehir Gastronomi Festivalini düzenliyoruz. Bu yarışmanın en güzel yanı Türk insanın birlik ve beraberliğini sergilemesidir. Yarışmada sadece Kapadokya bölgesinin lezzetlerinin tanıtılması amaçlanmamıştır. Ülkemizin 81 ilinin lezzetleri gelen yarışmacılarımız sayesinde tanıtılıp dünyaya ortak bir mesaj verilecektir” dedi. Mete konuşmasının devamında; “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkiye’de en köklü Turizm Fakültelerinden biridir. Bundan dolayı böyle bir üniversitede öğrenim gören biz gençlerin vazifesi ve sorumluluğu da büyük oluyor. Üniversiteli olarak son iki yılda ilimizi ve üniversitemizi yurt içi ve yurt dışında bir çok yarışmada temsil etti. Yurt içinde 40 madalya, 2 kupa ve 1 Avrupa ikinciliği ile üçüncülüğü kazanmanın gururunu yaşadık. Bu başarıları kazanmamızın en büyük payı bizleri büyük meslek yarışına hazırlayan başta sayın Rektörümüz, Fakülte Dekanımız ve akademisyen hocalarımıza ait olup, kendilerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Festivalin açılışında konuşan TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan “Konfederasyonumuz dernekler kanunu nezdinde İstanbul merkezli faaliyet gösteren, konusunda hem ülkemizin, hem dünyanın ülkesel bazda en büyük sivil toplum örgütüdür. Konfederasyonumuzun üç büyük misyonu bulunup, bunlardan birincisi ve ön önemlisi olan milli değerlerdir ve bu milli değerlerin korunmasıdır. İkincisi mesleki eğitim ve üçüncü misyonumuz da sosyal sorumluluk ve hayır işidir. Kurulduğumuz günden bugüne bu üç misyon üzerinden taviz vermeden faaliyetlerimize devam ediyoruz. Birinci misyonumuz olan milli değerlerin korunması elbette ülkemizin her alanında olduğu üzere, özellikle büyük bir geçmişe sahip olan Türk mutfağının ve yöresel lezzetlerimizin korunması açısından ve bunların kendi ülkemizde, kendi insanımızla buluşturarak önce kendi tarafımızdan benimsenmesi ve sonrasında global manada hak ettiği yere ulaştırılması açısından büyük önem taşımaktadır. İşte bu sebeple derneklerimizin bulunduğu 60 vilayetimizde, gerektiği zaman gençlik kollarımız vesilesiyle bu tür etkinlikleri sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Çünkü bir ülkenin ve milletin var olması tamamen geçmişini, o milli değerleri sahiplenmek ve geleceğini belirlemekten geçmektedir” dedi.


Gastronominin dünyadaki en eski ve önemli meslekleri arasında yer aldığına vurgu yapan NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ise, “İnsanlık hayatında en önemli dönüm noktalarından birisi tekerleğin icadı, yazının icadı ve benzeri gibi şeylerin olduğu söylenir. Bence insanlık için en önemli dönüm noktası ateşin bulunması ve kontrol altına alınarak kullanılmasıdır. Dünyadaki en eski meslek dendiğinde de ise öğretmenlik gibi bazı meslekler söylenir. Gastronomi ile ilgili olarak ise yeni ve son zamanlarda popüler meslek tanımlaması yapılır. Bana göre dünyadaki en eski mesleklerden birisi de gastronomidir. Belki de en eski gastronomi olarak ise insanların kontrol ettiği ateşin etrafında toplanıp etlerini yerken, etini ateşe düşürmesidir. Çünkü çiğ et insanoğlunun mevcut diş ve çene yapısıyla çiğnenmesi ve sindirilmesi mümkün olmayan bir besidir. Hâlbuki o et piştikten sonra çok değerli bir protein kaynağı haline gelmiştir ve bu protein kaynağı ile birlikte beyin kapasitemizin artmış olduğu ve bu beyin kapasitemizin artmasıyla birlikte de şuanda da modern dünyanın icatlarını sağlamış oluyoruz. Diğer bir ifadeyle pişirmek insan anatomisinde, insanlık tarihine kadar pek çok şeye yön vermiş bir eylemdir. Bu durumda ateşin kontrolü, kontrollü kullanımındaki en önemli çıktı pişirmek diyebiliriz. Arkeolojik çalışmalarda insanoğlunun pişirme serüvenine baktığımız zaman, insanoğlunun 1 milyon yıl önce pişirmeye başladığına rastlıyoruz. Bu neden gastronominin en eski mesleklerden birisi iddiamı gerçekliğini sizlerde destekleyeceksinizdir. Gastronominin o kadar geniş bir uğraş alanı var ki aslında, halk nazarında bilinen haliyle sanki lezzetli yemekler pişirmek ve farklı yemekler üreterek bunları güzel bir şekilde sunmak olarak biliniyor. Ancak NASA’nın uzay araştırmalarında bile astronotların beslenmesinde gastronomilerden faydalanıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz etkinliğin gastronomi alanına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum ve benim nazarımda sizler, dünyanın en eski mesleklerinden birisini yapan, sanat eserleri besinler üreten ve hayatımıza tat katan insanlarsınız. Bu vesileyle siz değerli katılımcılar ile bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından program, gastronomi üzerine düzenlenen söyleşi ve plaket takdimi ile devam etti. Bugün başlayan ve 9-10 Mart tarihlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde devam edecek olan festival, düzenlenecek konser ve yemek yarışmalarıyla birlikte TAŞPAKON Türkiye kupası ön elemeleriyle sona erecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Nazilli nefes alacak” Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, sabah erken saatlerde Yeşil Mahalle’de ot biçme ve temizlik çalışması gerçekleştiren ekipleri ziyaret ederek faaliyetlerle ilgili bilgi aldı. Nazilli Belediyesi ekipleri, havaların ısınması ve yağışlarla birlikte hızla büyüyen yabani otlara müdahale etmek için kapsamlı çalışma başlattı. Çocuk oyun parkları ve vatandaşların vakit geçirdiği yeşil alanlar başta olmak üzere ilçenin dört bir yanında yürütülen faaliyetlerle ilçe rahat bir nefes alacak. Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; “Sahadayız. Havalar ısındı bu nedenle park ve bahçelerde otlarımız büyümeye başladığı için hemen önlemini alıp tüm ekiplerimizle çalışıyoruz. Nazilli’nin pek çok noktasında eş zamanlı olarak faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımız herhangi bir tehlikeye maruz kalmadan rahatlıkla oynasınlar, büyüklerimiz de istediği yerde rahatlıkla oturup dinlenebilsin. Nazillli’de konforlu alanlar yapmak için çalışıyoruz” dedi. Nazilli 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi kuzeyinde yürütülen çalışmaları incelediği esnada çalışan doktor ve hemşireleri de ziyaret eden Başkan Tetik, muayene için gelen hastaların taleplerini dinlemeyi de ihmal etmedi. Taleplerinin ivedilikle yerine getirilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Mahalle Muhtarı Şenol Öztürk; “Geçtiğimiz hafta yaptığımız muhtarlar toplantımızda Sayın Belediye Başkanımıza taleplerimizi iletmiştik. Sağ olsun bizi kırmayıp sabah erken saatlerde ekipler mahallemize geldi. Parkımızda gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Başkanıma ve ekibine mahallem adına çok teşekkür ediyorum” sözlerini kaydetti.
Denizli Denizli’de ABİDE 2024 uygulaması 161 bin öğrenci ile başlayacak 3 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Denizli’de ABİDE 2024 uygulaması 7 ilçede, 32 okulda ve 161 bin 429 öğrenci ile 29 Nisan 2024 ile 3 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü yayınladığı açıklamada, “ABİDE izleme çalışması ilk olarak 2016 yılında 8. sınıf düzeyinde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında yapılmıştır. 2018 yılında aynı alanlarda 4. ve 8. sınıflar düzeyinde yapılmıştır. Pandemi dolayısıyla 2020’de yapılması planlanan döngü 2022 yılına ertelenmiştir. ABİDE 2022 döngüsü, 4, 8 ve 10. sınıflar düzeyinde Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında yapılmıştır. ABİDE’de, çoktan seçmeli, çoklu seçim ve açık uçlu soru türleri kullanılmaktadır. ABİDE araştırmasına katılacak olan okul ve şubelerin seçim işlemi, Genel Müdürlüğümüz tarafından tabakalı seçkisiz (rastgele) örnekleme yöntemiyle yapılmaktadır. Başarı testleri, kâğıt-kalemle; anketler ise elektronik ortamda uygulanmaktadır. Öğrenci anketi uygulamaya katılan öğrencilere; öğretmen anketi uygulamaya katılan şubenin branş öğretmenlerine ve okul anketi uygulamaya katılan okulun yöneticilerine uygulanmaktadır. ABİDE araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor halinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır” dedi.
Aksaray Aksaray’da emekliler ücretsiz tıraş ediliyor Aksaray’da belediye tarafından oluşturulan kuaför salonunda emekliler ücretsiz olarak tıraş ediliyor. Hizmetin çok verimli olduğunu belirten Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Sosyal belediyecilik modelini en başarılı uygulayan belediyeyiz” dedi. Aksaray Belediyesine ait kuaför salonu, emekli dinlenme evi bahçesinde hizmet vermeye başladı. Emeklilerin ücretsiz kuaför hizmetinden faydalanacağı berber salonunda hijyenik ortamda saç kesimi ve bakımı yapılıyor. Aksaray Belediyesi Berber Salonu, hafta içi her gün sabah saat 08.00’dan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Talepler doğrultusunda kuaför salonu cumartesi günü de hizmet verebilecek. Belediye Başkanı Evren Dinçer, Aksaray Belediyesi olarak şehirde yaşayan 7’den 70’e herkese hizmet verdiklerini söyledi. Aksaray Belediyesi’nin daha öncesinde devam eden mobil kuaför hizmetinin yine devam edeceğini hatırlatan Başkan Dinçer, “Belediye olarak mobil kuaför hizmetimiz devam ediyor. Özellikle rahatsızlık nedeniyle evinden çıkamayan yaşlı, hasta, engelli bireylerimize evde kuaför hizmetimiz sürüyor” şeklinde konuştu. “Sosyal ihtiyaçların karşılanması noktasında bize talepte bulunan hemen hemen her ailemize ulaştık” diyen Başkan Dinçer, Aksaray Belediyesi’nin sosyal hizmetleri en etkin yürüten belediyeler arasında gösterildiğini, şehir genelinde yardıma ihtiyaç duyan her ailenin yanında yer aldıklarını söyledi. Aksaray Belediyesi olarak örnek teşkil eden yeni bir projeyi daha başlattıklarını dile getiren Başkan Dinçer, “Emeklilerimizin ve yaşlı büyüklerimizin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için böyle bir hizmeti başlattık. Belediyemize ait Berber Salonumuz, Emekliler Dinlenme Evi bahçesinde hijyenik ve steril bir ortamda hizmet vermeye başladı. Emeklilerimiz ücretsiz bir şekilde berber hizmeti alabilecekler. Büyüklerimizin hayır duasını almanın en büyük kazanç olduğunu biliyoruz. Bu yüzden toplumumuzda herkesin, bize ihtiyaç duyduğu her an yanlarında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor Bursa Ticaret Borsası’nın, 2024 yılının ilk çeyreğinde tescil işlem hacminin yüzde 63 artışla 9 milyar 834 milyon lira olduğunu açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “100 yıldır olduğu gibi gelecekte de aynı kararlılık ve heyecanla çalışarak hem bölge ekonomisine hem de ülke ticaretine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 2024 yılının ilk çeyrek tescil işlem hacmi rakamlarını değerlendirdi.2023 yılını 32 milyar lira gibi yüksek bir tescil işlem hacmiyle kapattıklarını dile getiren Başkan Matlı, 2024 yılının ilk çeyreğinde de aynı başarıyı sürdürdüklerini söyledi. Ocak-Mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde tescil işlem hacmini bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında arttırarak, 6 milyar 40 milyon liradan 9 milyar 834 milyon liraya yükselttiklerini dile getiren Başkan Özer Matlı, aynı dönemde Borsa kotasyonuna tabi ürünler arasında en çok işlem gören 5 ürünün sırasıyla 3 milyar 689 milyon lira ile zeytin, 1 milyar 77 milyon lira ile yaş sebze-meyve, 1 milyar 39 milyon lira ile et, 745 milyon lira ile canlı hayvan ve 674 milyon lira ile mısır olduğunu açıkladı. Bursa TB, TÜRİB ELÜS’te büyümeye devam ediyor Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yetkili acentesi ve A Grubu büyük hissedarları arasında yer aldıkları Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Piyasası’ndaki tescil işlem hacmi rakamlarını da açıkladı. TÜRİB ELÜS Piyasası’nda 2024 yılının ilk 3 ayında Bursa TB acente kaydında, alım-satım olmak üzere 29 milyon 515 bin kilogram ürünün el değiştirdiğini kaydeden Başkan Özer Matlı, “Ülkemizin dört bir yanındaki alıcı ve satıcıları tek bir merkezi platformda toplayan TÜRİB ELÜS Piyasası’nda Borsamız, 2023 yılının aynı dönemine göre işlem hacmini yüzde 49 artışla 196 milyon 385 bin liraya yükseltirken, en çok işlem gerçekleştirilen ürünler ise mısır, buğday ve arpa olmuştur” diye konuştu. Yenilik ve yatırım odaklı başarı Tescil işlem hacmi rakamlarının, Bursa’nın tarımsal üretim ve ticaret potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Özer Matlı, “2024 yılının ilk çeyreğinde elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, Bursa Ticaret Borsası’nın güçlü ve istikrarlı büyüme trendini sürdürdüğünü gösterirken; TÜRİB ELÜS Piyasası’ndaki performansımızın da ilk günden bu yana artan bir ivme ile devam etmesi oldukça memnuniyet verici. Bu başarıların arkasında kuşkusuz, Bursa TB olarak sürekli olarak yeniliklere ve yatırımlara odaklanmamızın yanı sıra, tüm paydaşlarımızın katkısı büyük. 100 yıldır olduğu gibi gelecekte de aynı kararlılık ve heyecanlaçalışarak hem bölge ekonomisine hem de ülke ticaretine katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Nilüfer’de 39. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Nilüfer Belediyesi katkılarıyla Konak Kültürevi’nde seyirciye sunuldu. 64 ülkeden sanatçının çalışmaları arasından seçilen eserler, 8 Mayıs’a kadar Nilüfer’de Bursalılarla buluşacak. 39. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Bursa’da da sanatseverlerle buluştu. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 9 bini aşkın sanatçının eserlerinin yer aldığı yarışmada, bu yıl ödül alan ve sergilenmeye değer görülen eserler, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Konak Kültürevi’nde seyirciye sunuldu. Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen, otoritelerce “Dünyanın bir numaralı karikatür yarışması” olarak nitelendirilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, farklı düşünce ve inançları karikatüre döken sanatçıları bir araya getirdi. Bu yıl 64 ülkeden, 570 karikatüristin toplam bin 365 eserle katıldığı yarışmada ilk üç ödülün sahibi olan Polonya’dan sanatçı Pawel Kuczynski, Kolombiya’dan Elena Ospina, Türkiye’den sanatçı Halit Kurtulmuş Aytoslu olurken, ‘Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar Özel Ödülü’nün sahibi Oğuzhan Çiftçi’ye değer görüldü. Yarışmada başarı ödüllerinin sahipleri ise Çin Halk Cumhuriyeti’nden Xiaoqiang Hou, Polonya’dan Zygmunt Zaradkiewicz ve Türkiye’den Muhammet Şengöz’ün eserleri oldu. Dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen eserler, 25 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında Konak Kültürevi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.