GENEL - 16 Temmuz 2019 Salı 17:18

Niğde’de buğday tarla günü düzenlendi

A
A
A
Niğde’de buğday tarla günü düzenlendi

Niğde’nin Çiftlik ilçesinde "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.

Niğde’nin Çiftlik ilçesinde "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliği düzenlendi. Kitreli köyündeki "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliğinde çiftçiler, yerel buğdayların sürdürülebilir kullanımı ve biyoçeşitliliğin devamı konusunda bilgilendirildi. Etkinliğe Niğde Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, çiftçiler ve davetliler katıldı.


Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, "Türkiye buğdayın ana vatanı. Binlerce yıldır bu coğrafyada süregelen genetik zenginlik ve hazine zor şartlarda bu günlere aktarılmış. Biz bu buğdayları 65 ilden topladık. Elimizde şu anda 3 bine tane farklı buğday var." dedi.


Özdemir, Türkiye genelinde 65 ilden yerel buğdayları topladıklarını belirterek, ekilen yerel buğdayların bizim genetik hazinemiz ve gen kaynağımız olduğunu söyledi.


Özdemir, şunları kaydetti:” "Bu buğdayların çok değerli genleri var. Türkiye buğdayın ana vatanı. Binlerce yıldır bu coğrafyada süregelen genetik zenginlik ve hazine zor şartlarda bu günlere aktarılmış. Biz bu buğdayları 65 ilden topladık. Elimizde şu anda 3 bine tane farklı buğday var. Kimisi Niğde’den Erzurum’dan Tokat’tan farklı farklı illerden 3 bin tane buğday var. Çok önemli iki gen bankamız var. Biri Ankara’da diğeri İzmir’de. Bu buğdayları, gen bankalarına kazandırdık. Bununla da bitmiyor, o bahsettiğim genleri bulmamız gerekiyor. Bu buğdayların bazıları kuraklığa dayanıklı, bazıları hastalıklara zararlılara dayanıklı. dolayısıyla artan nüfusu beslemek için ve gıda güveniği açısında verimi artırmak için bizim bu genleri kullanmamız lazım. Bütün dünya bu buğdayların peşinde ve biz büyük bir zenginliğin üzerinde hep beraber oturuyoruz ve o hazineye sahibiz."


Özdemir, 1935’te yapılan envanter çalışmasından 80 yıl sonra böyle bir envanter çalışması başarıyla yaptıklarını, bundan sonra yapılacak çalışmaların daha önemli olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:


"Gen bankasına koyar üzerinde çalışmazsanız sadece orada depolamış olursunuz. Amacımız yerel buğdaylarla ilgili farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Yerel buğdaylar nedir? önemi nedir?neden hala günümüze kadar gelmiş ve neden geleceğe aktarılmalı konusunu sizlerle birlikte anlatıyoruz. sizlerden de bu bilgileri çevrenize aktarmanızı istiyoruz. Çiftçilerimizle bu ekimleri yaptık. Onlar ellerindeki materyallerinde değerini birileri onlardan isteyecek o zaman daha iyi anlayacaklar. Çünkü yerel tohumlar, şu an sonra derece önemli, bunlardan elde edilen bulgur, ekmek, bazlama, börek de değerli."


Vali yardımcısı Cevat Uyanık da savunma sanayisinde milli düşünce ve birlikle çok ciddi noktalara gelindiğini anlatarak, tarımda da bu değerin yaşanıldığını aktardı.


Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş ise son zamanlarda sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel çeşitlerin değerlendirilmesinin daha da önemli hale geldiğini ifade ederek, "Bu nedenle buğday yerel çeşitlerinin gıda güvenliği ve buğday ıslahının sürekliliğinin sağlanmasındaki önemi günden güne artmaktadır. Bu proje ve çalışmalar ile yerel buğdaylar konusunda farkındalık oluşturulmasının yanında Türkiye’nin önemli bir mirasının kaybolmasının önlenmesi de sağlanacaktır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Başkan Akın belediyenin borcunu belgelerle açıkladı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, önceki dönemden devraldığı belediyenin 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık borcu ile alakalı merak edilenleri belgeleriyle birlikte kamuoyuyla paylaştı. Bir televizyon programına konuk olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Türkiye gündemine düşen “15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık” borç ile ilgili soruları cevapladı. Akın, "Borçların üç temel unsuru var. Birincisi belediyenin genel bütçe borçları, yani İller Bankası, diğer bankalar, yapılandırılmış vergi borçları, yapılandırılmış SGK borçları, iştiraklere olan borçlar, müteahhitlere ve firmalara olan borçlar. Yani bu altı kalemin toplamı 5 milyar 965 milyon 748 bin lira. Anapara bu. Bu borçların dört kalemine faiz işliyor. Faiz borcu da 4 milyar 800 milyon 336 bin lira. Anapara ve faiz olduğu zaman 10 milyar 766 milyon 85 bin 244 lira. Bu kayıtlara uygundu, mührünün basıldığı evraklardan bunları söylüyorum. İkincisi de BASKİ borçları. BASKİ borçları da 29 alt kalemde toplandı. Mülkiye başmüfettişi ve denetim birimleri tarafından kalem kalem incelendi. BASKİ borçları da 3 milyar 492 milyon 719 bin 924 lira. Üçüncüsü de şirketler. Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin 8 alt şirketiyle birlikte tam 12 tane şirketi var. Bu şirketlerin toplam borcu da 1 milyar 170 milyon 79 bin lira. Bu üç unsura baktığımız zaman miktar 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 lira çıkıyor. Sadece son 15 ayda doğrudan temin sayısı, açık ihale, pazarlık usulü yapılan ihalelerin sayısının 6 katı. 2023 yılında Sayıştay raporunda da doğrudan teminde yüzde 10 sınırının aşıldığı söylenmiş. Sayıştay defalarca dile getirmiş. Böyle büyük bir devasa borç. 12 milyarlık bir bütçemiz var, 15 milyarın üzerinde bir borcumuz var. Tüm borçlarımızdan bahsediyorum. ‘Büyük bir borcumuz var, hizmetlerden geri kalacağız’, asla böyle bir şey olmayacak. Altından kalkamayacağımız hiçbir iş yok. Hepsinin altından kalkacağız. Açık ve şeffaf bir yönetimle tasarrufumuzu edeceğiz, hizmetlerimize devam edeceğiz. Çalışmalarımız aksamayacak, vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Balıkesir iddia ediyorum Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak” diye konuştu.
Kahramanmaraş Veliler okulun kapatılıp çocukların başka okula gönderilmesine tepki gösterdi Kahramanmaraş’ta Şehir Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceğini öne sürülen veliler, bu duruma tepki gösterdi. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yaklaşık 280 öğrencinin eğitim gördüğü 35 derslikli Şehit Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceği iddiaları üzerine veliler okulda toplandı. Çocuklarının başka okula nakledilmesine karşı çıkan veliler, okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmesinin hem kendilerini hem de çocuklarını mağdur edeceğini savundu. Müdürlüğün kendilerini yönlendirdiği okulun çevresinin tehlikeli ve uygunsuz olduğunu ifade eden veliler, yetkililerin bu karardan bir an önce vazgeçmesini talep etti. Veli Öznur Özdemir, “Biz bu okulun tüm ihtiyaçlarıyla kendimiz ilgilendik, sadece 3 aylık için miydi? İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu okulu bizden almasını istemiyoruz. İlla bir yere gitmek istiyorlarsa Sergentepe İlköğretim Okulu ve Albayrak İlköğretim Okulu var. Albayrak İlköğretim Okulu’nun öğrencisi az. Bizleri yerimizden etmesinler. Kendileri istediği için, konumu güzel olduğu için burayı istiyorlar. Bizim çocuklarımızı yerinden oynatmasınlar, hiç öğrencisi olmayan Albayrak İlköğretim Okulu’na gidebilirler. Sırf orasının otoparkı olmadığı için orayı tercih etmemişler” dedi. Cevahir Kılınç adlı veli ise, “Evlatlarımızın düzenini lütfen bozmayın. Çocuklar kendilerine burada bir düzen kurdular, evlatlarımızın düzeninin bozulmasını istemiyoruz. Lütfen yetkililer bizim bu sesimizi duyun, evlatlarımıza merhamet edin. Neden çocuklarımızın elinden okulumuzu almak istiyorsunuz? Virüs oldu eğitim yarım kaldı, deprem oldu eğitimleri yarım kaldı. Tam bitti derken üçüncü depremi de kendileri yaşattı. Şu anda bizim ve çocuklarımızın psikolojileri altüst” diye konuştu. Okulda eğitim gören çocuklar da öğretmenlerinden ve okullarından ayrılmak istemediklerini ifade etti. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise binalarının yıkıldığını, bu nedenle okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası yapılacağını bildirdi.