KÜLTÜR SANAT - 13 Ağustos 2020 Perşembe 12:35

Tyana Antik kentinde kazılara devam ediliyor

A
A
A
Tyana Antik kentinde kazılara devam ediliyor

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.


Kapadokya’nın güney kenti olan Tyana, bölgenin en eski yerleşimlerinden biri. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kemerhisar, Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak tanınıyor. I., II. ve III. dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan antik kent, saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumunda. Roma Çağı’nda iki kez Güney Kapadokya Krallığının başkentliğini yapan bölge Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlaması sebebi ile her dönem stratejik öneme sahip olmuş. Günümüze kadar kesintisiz yerleşim özelliği ile bilinen antik kent, Filozof Apollonius’un doğum yeri olması nedeniyle de dikkat çekiyor. Tarihi antik kentte 6 üniversitenin işbirliği ile yürütülen kazı, bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle belirlenen kurallara göre yapılıyor.


Yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doğanay amaçlarının bölgeyi bütün görkemi ve güzellikleri ile Kapadokya turizm destinasyonları içerisine dahil etmek olduğunu söyledi. Doğanay; "2016 yılından beri Tyana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yapıyoruz. Buradaki kazılar 2016-2019 yılları arsında Niğde Müze Müdürlüğü başkanlığında şahsımın bilimsel danışmanlığında devam etti. 2020 yılı itibariyle de Cumhurbaşkanlığı kararı ile kazı statüsüne kavuştu. Tyana Antik Kenti Niğde ili Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde yer alıyor. Beldenin kurulu olduğu alan antik kentin üzerinde. Burası Gülek Boğazı’nın İç Anadolu’ya açılan bir kapısı. İç Anadolu’dan Akdeniz kıyılarına ve Mezopotamya havzasına açılan yolların tam stratejik bir konumunda yer alıyor bu sebeple 4 bin yıldır burada kesintisiz bir yerleşim söz konusu" dedi.


Arazide malzemelerin ve kalıntıların büyük bir çoğunluğunun Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğunu belirten Doğanay, "Başta Aksaray Üniversitesi öğretim elemanları olmak üzere Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Nevşehir ve Konya Teknik Üniversitesinden öğrenciler ve hocalar kazılarımıza iştirak ediyor. Bu yıl kazıda, malum pandemi sebebi ile küçük bir ekiple dönüşümlü olarak çalışıyoruz. Amacımız buradaki antik bütün görkemi ile, güzellikleri ile Kapadokya turizm destinasyonları içerisine sokmak ve bilimsel açıdan da bilinmezleri veya bazı merak edilen hususları gün yüzüne çıkartmak, aydınlatmak olacak" dedi.


Anadolu’da az örneği bulunan sekizgen planlı bir kilisenin gün yüzüne çıkarılacağını söyleyen Doğanay, "Tyana kenti denilince akla ilk su kemerleri geliyor. Kentin en görkemli yapıları bu su kemerleri. Kemerlerden su gelmesini sağlayan sistemler, rezervuarlar bir roma hamamı var olimpik ölçülerde bir havuz var ve bugün kazısını yapmakta olduğumuz yerde sekizgen planlı bizim octagon dediğimiz bir kilisenin içerisinde çalışmalar yapıyoruz. Bu kilise plan itibariyle Anadolu’da çok az örneği olan bir yapı ve biz bunu 4 yıldır devam eden kazılarda aşağı yukarı tahmin ediyorduk ama geçen yılki kazılarımızda bulunan sikkeler ve diğer yazılı materyallerle M.S 4. yüzyıl kilisenin en erken evresinin inşa edildiğini biliyoruz. Daha sonraki yıllarda da yapım evreleri geçirmiş kilise şu anda bildiğimiz kadarıyla 4 yapım evreli bir kilise. Kesintisiz bir yerleşim olması sebebiyle kamulaştırılan alanlarda günümüz yapılarını yıkıyoruz ve altındaki kültür tabakasına ulaşarak çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük KBÜ’lü iki hakem WTT Feeder Cappadocia Masa Tenisi Turnuvası’nda görev aldı WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’ nda Karabük Üniversitesi’nden iki öğretim üyesi yer aldı. Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Doç. Dr. Raşit Esen ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eftal Şehirli WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’nda görev yapan hakemler arasında yer aldı. 24 farklı ülkeden 106 sporcunun katılımı ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası 13-17 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleşiyor. Dünya Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) ve Türkiye Masa Tenisi Federasyonu iş birliğiyle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Spor Merkezi’nde düzenlenen turnuvanın açılışı Dünya Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) Başkanı Petra Sörling, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akpınar, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden sporcular, hakem ve antrenörlerin katılımıyla yapıldı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası turnuvada, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Doç. Dr. Raşit Esen ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eftal Şehirli hakemlik görevini başarıyla üstlendi.
Karabük KBÜ Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Rektör Kırışık’ı ziyaret etti Karabük Üniversitesi Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı ziyaret etti. Engelliler Haftası’nın önemine vurgu yapmak amacıyla gerçekleştirilen görüşmede, KBÜ Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetleri ve engelli bireylere yönelik sunulan hizmetler hakkında bilgi paylaşılırken, engelli bireylerin eğitim ve sosyal hayata katılımlarının artırılması için yapılan çalışmalar ele alındı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesi Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. İsa Özkan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tarık Özmen, Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Tuğçe Kolukısa, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Özyürek ve öğrenci Recep Ünlü’yü Rektörlük makamında misafir etti. Görüşmeye, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni eşlik etti. Rektör Kırışık, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, engelli bireylerin üniversite ortamında daha aktif bir şekilde yer alması için yapılan çalışmaları desteklerini belirtti. Engelli bireylerin toplumda önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kırışık, onların karşılaştığı zorlukların azaltılması için üniversite olarak ellerinden gelen desteği sağlamaya devam edeceklerini aktardı. Özkan ise Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin engelli bireylere yönelik sunduğu eğitim ve destek hizmetlerini anlatarak, bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikler ve projeler hakkında bilgi verdi. Engellilerin toplumla bütünleşmesi ve potansiyellerini en üst düzeyde kullanmaları için yapılan çalışmaların önemine değinen Özkan, desteklerinden dolayı Rektör Kırışık’a teşekkürlerini iletti.
Kütahya Kütahya’da 32 STK’dan oluşan platformdan Dumlupınar Üniversitesi’ne tepkisi Kütahya Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma Platformu, (KÜSİDAP) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından, Kütahyalı Gürok firmasının ana sponsorluğunda düzenlenen konser ve eğlenceli ’Bahar şenlikleri’ etkinliklerine tepki gösterdi. KÜSIDAP’tan yapılan basın açıklamasında, DPÜ tarafından düzenlenen konser ve eğlencelerin, Gazze katliamlarının devam ettiği bir süreçte yapılmasının kabul edilir bir durum olmadığı belirtildi. Kütahya’da 32 Sivil Toplum Kuruluşu’nun (STK) oluşturduğu KÜSİDAP’tan yapılan açıklamada, "Malumunuz DPÜ Üniversitesi’nde Bahar şenlikleri olarak bazı konser hazırlıkları ve eğlenceleri planlamış bulunmaktadır. Üzülerek belirtelim ki Gazzenin yüreğimize her gün kor ateşler düşürüp yaktığı bir hengamede, Dünyanın çoğu devletlerinde ve başta hristiyan ülkelerin üniversitelerinde İnsanlık adına, insan onuruna, haysiyetine kayıtsız kalınmadığına, eylemlerin yapıldığına ve vicdanların haykırışına şahit olmaktayız. Keza bu öğrencilerin kendi Devlet politikalarının aksine mücadele edip tutuklama ve baskıya rağmen vicdanlarına kelepçe vurdurmadıklarını ibretle izlemekteyiz. Bununla birlikte Devletimizin ve devlet büyüklerimizin en yüksek perdeden Gazze için nasıl mücadele ettiğini görmekteyiz. Dünyanın bütün aykırı ve baskıcı politikalarına karşı ciddi duruş sergilemekte ve siyonist baskıya rağmen mazlumun hakkını nasıl savunmakta olduğunu görmekteyiz. Vicdanımızın kanadığı bugünlerde, her gün katledilen müslüman kardeşlerimizin, çocuklarımızın, analarımızın, kadınlarımızın hali pürmelali dahi dünya milletlerini insanlık adına rahatsız etmiş ve ayağa kaldırmıştır. Ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin, ekonomimizi sarstığı bugünlerde memleketimiz için hayati önemi haiz olan tasarruf tedbirlerinin alındığı bir zamanda böyle müsrifane ve gençlerimizi ahlaken tahrip edecek bir eğlencenin yapılması bizleri derinden üzmektedir. Bizler Anadolu’nun kadim, kültür şehri Kütahya’nın ferdleri olarak milli ve manevi değerlerimizi incitecek oluşumlar yerine bilimsel çalışmalarıyla yeni keşiflere yelken açmasını, sanat ve irfanıyla markalaşmasını, üniversite diplomasına değer katmasını üniversitemizden beklemek çok olmasa gerektir. Sevgili Gençlerimizi gaflet ve eğlenceyle uyuşturmak ne kadar doğru, ne kadar milli bir harekettir sayın Rektörümüze ve çalışma arkadaşlarına sormaktayız. ?" ifadelerini yer verildi.