YEREL HABERLER - 28 Mart 2012 Çarşamba 17:01

NİОDE DEVLET HASTANESİ PROSTAT BİYOPSİSİ YAPABİLİYOR

A
A
A
NİОDE DEVLET HASTANESİ PROSTAT BİYOPSİSİ YAPABİLİYOR

Niğde Devlet Hastanesi`ne gelen hastaların, Trus adı verilen bilgisayarlı tomografi sayesinde prostat biyopsisini artık daha rahat ve acısız bir şekilde yapılabilecek.
Cihaz ile açıklamada bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mirza Bayındır, ``Klinikte aynı yaş grubunda saptanan iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri çoğunlukla benzer semptomlarla ortaya çıkar. Her iki patolojik durumu birbirinden ayırmada ve prostat kanserini saptamada invaziv ve non-invaziv olarak farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Bu yöntemlerin başlıcaları; parmakla rektal muayene, kanda PSA enzimi bakılması, transrektal ultrasonografi (Trus), bilgisayarlı tomografi, MR(manyetik rezonans görüntüleme), TRUS eşliğinde prostat biyopsisidir. Bu metotlar arasında prostat kanseri varlığını veya yokluğunu en iyi şekilde gösteren Trus eşliğinde prostat biyopsisidir. TRUS eşliğinde prostat biyopsisi kimlere yapılır? Psa yüksekliği olan ve/veya parmakla rektal muayenede prostatta nodül veya sertlik saptanan hastalara yapılır. Hastanemizde daha önce PSA yüksekliği olan hastalara ya hem ağrılı bir işlem olan hem de güvenilirliği oldukça düşük olan parmak yardımıyla biyopsi alınırdı ya da hastalar diğer illere sevk edilirdi. Asıl sıkıntı diğer illere yönlendirilen hastalar sevk edildiklere yerlere gitmeyip daha sonrasında ileri evre prostat kanseri hastası olarak karşımıza çıkmaktaydılar. Hastalarımızın daha iyi ve sağlıklı hizmet alabilmeleri için hastanemiz bünyesinde Trus eşliğinde prostat biyopsisi işlemine başlanmıştır.`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir