ÇEVRE - 10 Haziran 2025 Salı 11:06

Bolkar Dağları’nın sessiz sakinleri, ötmeyen Toros kurbağaları

A
A
A

Niğde’nin doğal cenneti Bolkar Dağları’nda yer alan Karagöl ve Çiniligöl, eşsiz bir canlıya ev sahipliği yapıyor: Dünyanın bilinen tek ötmeyen kurbağası olan Toros Kurbağası (Rana holtzi) gölleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Doğa harikası Karagöl ve Çiniligöl’ün berrak sularında yaşamlarını sürdüren bu özel kurbağalar, sessiz ve sakin yapılarıyla dikkat çekiyor. Kurbağaların kendine has yaşam döngüleri ve doğal güzellikleriyle uyumu, görenleri adeta mest ediyor. Özellikle yaz aylarında, serinlemek ve doğanın tadını çıkarmak için göllere akın eden ziyaretçiler, Toros Kurbağaları’nı doğal ortamlarında gözlemleme fırsatı buluyor.

Bu bölgeye özgü endemik bir tür olan Toros Kurbağası, bilim dünyası için de büyük önem taşıyor. Ötmeyen tek kurbağa olma özelliğiyle diğer kurbağa türlerinden ayrılan bu canlılar, biyoçeşitlilik açısından da Bolkar Dağları’nı vazgeçilmez kılıyor.

Göl çevresindeki yürüyüş parkurları, kamp alanları ve temiz havasıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunan Karagöl ve Çiniligöl, Toros Kurbağası’nın da katkısıyla adeta bir açık hava müzesi görevi görüyor. Bölgeye gelenler, bu eşsiz doğal güzelliklerin yanı sıra, ötmeyen kurbağaların gizemli dünyasına da tanıklık etme şansına sahip oluyor.

Volkan Kayalar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri ORAN Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarıyla bölgede Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısı artıyor Kayseri’de Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurulmasına yönelik son 6 ayda 60’ın üzerinde saha ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde yapılan temaslar, yönlendirmeler ve danışmanlıklar sonucunda yeni merkezlerin kurulması bekleniyor. Yozgat’ta ise aynı teknik destek programı kapsamında bir firma ile Ar-Ge Merkezi kurulumu danışmanlığı çalışması yürütülüyor. Sürecin kısa zamanda sonuçlandırılarak yeni Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ilan edilmesi hedefleniyor. Ar-Ge Merkezleri, işletmelere yenilikçi çözümler geliştirme, ürün ve süreçlerde sürekli iyileştirme sağlama, nitelikli insan kaynağı istihdam etme ve ulusal-uluslararası destek mekanizmalarından faydalanma gibi birçok avantaj sunuyor. Bölgede; Kayseri’de 15, Sivas’ta 5 ve Yozgat’ta 1 olmak üzere toplam 21 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Makine-metal (3) ve mobilya (4) sektörleri Ar-Ge merkezi sayısı bakımından bölgede öne çıkıyor. Savunma sanayi (2) ve yazılım (1) gibi stratejik ve yüksek teknoloji odaklı sektörlerdeki merkezlerin sayısı da bölge için önemli. Tekstil sektörü (4) Ar-Ge merkezi sayısı itibarıyla uzmanlaşmaya açık sektör olarak öne çıkıyor. Bölgede hem geleneksel hem de stratejik sektörlerde Ar-Ge bilincinin giderek yaygınlaştığı ve sektörel çeşitlenmenin arttığı görülüyor. Tasarım merkezleri, işletmelere ürün ve hizmet farklılaştırması, marka değeri artırımı ve uluslararası pazarlara açılım gibi stratejik avantajlar sunuyor. Bunlarla birlikte özgün tasarım süreçleri ile firmaların rekabetçiliklerini artırmalarına destek oluyor. Bölgede; Kayseri’de 4 ve Sivas’ta1 olmak üzere toplam 5 Tasarım Merkezi bulunuyor. TR72 Bölgesi’nde imalat sanayinin kurumsallaşma ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen vizyonu doğrultusunda, Ar-Ge merkezlerinin sayısının artırılması kritik bir misyon olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından atılan adımlar, sanayi kuruluşlarının yenilik kapasitesini güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda bölgenin sürdürülebilir büyüme ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlamaya devam edecek.