KÜLTÜR SANAT - 10 Mart 2025 Pazartesi 13:02

Kültürlerini merak eden Kazak ve Yörük Türkü iki arkadaş ödüllü proje hayata geçirdi

A
A
A
Kültürlerini merak eden Kazak ve Yörük Türkü iki arkadaş ödüllü proje hayata geçirdi

Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan Kazak Türkü Amina Gabit ve Yörük Türkü Fitret Zeynep Çelik, birbirlerinin kültürlerine duydukları ilgi sayesinde ödüllü proje hayata geçirdiler.


Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, TÜBİTAK’ın 56. kez düzenlediği 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Niğde’yi temsil eden "Türkiye ve Kazakistan’ın Kilim Motiflerinin Kültürel Anlamda Karşılaştırılması ve STEAM Tabanlı İncelenmesi" isimli proje ile tarih alanında bölge üçüncülüğünü kazandı. Amina Gabit ve Fitret Zeynep Çelik’in danışman öğretmenleri Özkan Azimli rehberliğinde gerçekleştirdikleri projede, Türk ve Kazak kilim motiflerini STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) perspektifinden analiz etti.



"Proje ile iki özden çıkmış bir kültürün dış etkenler dolayısıyla farklılaşmasını görmüş olduk"


Proje ile ilgili bilgi veren Amina Gabit; "Ben Kazak Türkü arkadaşım da Yörük Türkü beraber büyüdük ve birbirimizin kültürlerini merak etmemize doğdu bu proje. Bu merakımızı da somutlaştırarak bir proje haline getirmek istedik. Daha önce hiç literatürde bu konuda STEAM tabanlı bir inceleme görmedik. Projemizde 8 tane Türk ve Kazak, yani Anadolu motifini inceledik ve bunlar arasında ortak anlam ve sembollerin bulunduğunu keşfettik. Mesela yıldız motifi iki kültür içinde gök ve ilahi gücü simgeliyor. Kuş motifi özgürlük ve ruhani bağlantıyı. El ve göz motifleri ise iki kültür içinde nazardan sakınma ve koruma anlamlarına geliyor. Onun dışında iki kültür de bu motiflere daha çok geometrik olarak yaklaşıyor. Biz de bunu kilimlerin tasarımlarında olan düz çizgiler, köşeli yapılar ve düzenli simetriyle görebiliyoruz. Farklıklar olarak ise renk ve dinamizm. Örneğin Kazak kilimleri da daha canlı ve parlak renklerle işlenirken, Türk kilimleri daha pastel tonlarda sade bir estetik sunuyor. İki özden çıkmış bir kültürün sonradan çeşitli dış etkenler dolayısıyla farklılaşmasını görmüş olduk" dedi.



"Türklerin konar göçer yaşamı motiflere yansımış"


Projenin arkadaşları sayesinde ortaya çıktığını söyleyen Fitret Zeynep Çelik ise; "Birbirimizin evini çok fazla ziyaret ediyorduk ve bu süreçte birbirimizin evinde çeşitli kilimlerde gördüğümüz motiflerde benzerlikleri ve farklılıkları fark etmemize yol açtı. O motiflerin arasındaki benzerliklerin ortak anlamlardan, ortak kültürel benzeşmelerden ortaya çıkabileceğini düşündük. Aynı zamanda çeşitli farklılıklar da vardı. Bunların da sebeplerini merak ettik ve bunu farklı bir şekilde araştırmaya karar verdik. Örneğin Türklerin çok fazla konar göçer yaşam tarzıyla farklı yerlere geçmesi ve oradaki toplumlarla yaptığı kültürel etkileşimler motiflere yansımış. Aynı zamanda renk ve dinamizmin farkı da kök boya kullanımında ortaya çıkıyor. Farklı coğrafyalarda yetişen bitkilerin renk farklılıklarına da yansıdığına ulaşabiliyoruz. " ifadelerine yer verdi.



Tarih alanında 178 proje arasında 3. oldu


Sadece kilim motifleri ile başlayan projeyi daha farklı alanlara taşımayı düşündüklerini söyleyen danışman öğretmen Özkan Azimli amaçlarının Türk ve Kazak Türklerinin ortak değerleri olan kilim motiflerinin bilim ve sanat anlamında benzer ve farklılıklarını araştırmak oluğunu söyledi.


Yapılan inceleme ile güzel sonuçlar elde ettiklerini belirten Azimli projenin Türk dünyasına ilgi duyanlar tarafından ilgi gördüğünü ifade etti.


Araştırmalar sonucunda, Türk kilim motiflerinin daha sade, minimalist ve pastel tonlarda tasarlandığı, Kazak kilim motiflerinin ise daha karmaşık, ayrıntılı ve canlı renklerle ifade edildiği ortaya konuldu.


Bununla birlikte, ortak Türk kültüründen gelen etkilerle, kilimlerde doğa unsurlarının soyut tasvirlerine benzer şekilde yer verildiği belirlendi. Kuş, yıldız, el ve göz motiflerinin ifade ettiği değerlerin her iki kültürde de büyük ölçüde benzerlik gösterdiği tespit edildi.




Kültürlerini merak eden Kazak ve Yörük Türkü iki arkadaş ödüllü proje hayata geçirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 0 - Trabzonspor: 2 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor’un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 8. dakikada hakem Cihan Aydın, VAR uyarısıyla kenara geldi. Kayserisporlu futbolcu Dorukhan Toköz’ün Oulai’ye kayarak yaptığı müdahalenin tekrarını izleyen Aydın, sahaya dönerek sarı kartı iptal etti ve Dorukhan’a kırmızı kart gösterdi. 12. dakikada Kayserispor’da Benes’in sağ taraftan kullandığı köşe vuruşu sonrası arka direkte göğsüyle topu önüne alan Chalov’un sağ ayağının üstüyle yaptığı vuruş auta çıktı. 24. dakikada Onana’nın kısa düşen pasında sağ kanatta topu alan Makarov’un penaltı noktasına yaptığı ortada Chalov kafa vuruşu yaptı. Onana, sağına gelen topu uzanarak kornere çeldi. 32. dakikada Trabzonspor savunmasını dengesiz yakalayan Kayserispor’da topla buluşan Chalov, Makarov’a pasını aktardı. Yerden gelen topa sağ ayağıyla plase vuran Makarov, kaleci Onana’yı geçemedi. 39. dakikada Trabzonspor’da Oulai’nin pasını ceza sahasının sağ çaprazında kontrol eden Zubkov’un sol ayağıyla uzak köşeye yaptığı vuruşa kaleci Bilal uzanarak, golü engelledi. 45+2. dakikada sağ kanattan hücuma katılan Pina, son çizgiye inerek ortasını yaptı. Topa iyi yükselen Onuachu, yaptığı kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. 0-1 45+6. dakikada Muçi, ceza sahasında bulunan Zubkov’a yerden pas çıkardı. Zubkov’un, yerden gelen topa sol ayağıyla yaptığı sert vuruş Benes’e çarparak, sol direkten geri oyun alanına döndü. 45+7. dakikada hakem Cihan Aydın, bir kez daha VAR monitörüne giderek pozisyonu izledi. Kayserispor ceza sahasında Benes’in topa eliyle müdahale ettiğini belirleyerek penaltı noktasıın gösterdi. Topun başına geçen Onuachu, sağ köşeye yaptığı vuruşta fileleri havalandırdı. 0-2 Hakemler: Cihan Aydın, Mehmet Emin Tuğral, Mehmet Kısal Kayserispor: Bilal Bayazit, Brenet, Semih Güler, Denswil, Ramazan Civelek, Dorukhan Toköz, Benes, Makarov, Cardoso, Furkan Soyalp, Chalov Yedekler: Onurcan Piri, Katongo, Onugkha, Mendes, Mather, Burak Kapacak, Mane, Tuci, Görkem Sağlam, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Erling Moe Trabzonspor: Onana, Pina, Savic, Batagov, Mustafa Eskihellaç, Oulai, Ozan Tufan, Zubkov, Muçi, Augusto, Onuachu Yedekler: Onuralp Çevikkan, Ahmet Doğan, Okay Yokuşlu, Nwakaeme, Lovik, Onuralp Çakıroğlu, Umur Nayir, Nwaiwu, Salih Malkoçoğlu, Talha Emre İnce Teknik Direktör: Fatih Tekke Goller: Onuachu (dk. 45+2 ve 45+7) (Trabzonspor) Kırmızı kart: Dorukhan Toköz (dk. 8) (Kayserispor) Sarı kartlar: Ramazan, Görkem Sağlam (Kayserispor)
Malatya Malatya Girişim Grubu’nun geleneksel iftarına yoğun katılım Malatya Girişim Grubu tarafından her yıl düzenlenen geleneksel iftar programı, bu yıl da geniş katılımla gerçekleştirildi. Malatya’da Mövenpick Hotel’de düzenlenen iftar programına Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve il protokolü, Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir ve Malatya Girişim Grubu Ortakları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, iş insanları, yatırımcılar, MalatyaPark’ın iş ortakları ile çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşma yapan Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu söyledi. Başdemir, düzenlenen iftar programının sadece davetlilerle sınırlı kalmadığını belirterek, aynı akşam üniversite öğrencileri ile ihtiyaç sahiplerine de iftar verildiğini ve toplamda yaklaşık 2 bin 540 kişilik iftar sofrası kurulduğunu ifade etti. Dünyada yaşanan gelişmelere de değinen Başdemir, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, iş insanlarının topluma karşı sorumlulukları bulunduğunu, özellikle zor zamanlarda dayanışmanın büyük önem taşıdığını kaydetti. Deprem sonrası Malatya’da gösterilen dayanışmanın önemine vurgu yapan Başdemir, devlet ve milletin el ele vererek şehri yeniden ayağa kaldırmak için çalıştığını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ise, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, Malatya’nın deprem sonrası güçlü bir dayanışma örneği sergilediğini dile getirdi. Pandemi ve 6 Şubat depremleri sonrası zor günler yaşandığını ifade eden Er, devletin tüm kurumlarıyla birlikte Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Malatya’da sadece depremin yaralarının sarılmadığını, aynı zamanda yeni ve daha güçlü bir şehir inşa edildiğini kaydeden Er, altyapısı, sanayisi, turizmi ve tarımıyla daha yaşanabilir ve dirençli bir Malatya için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Malatya Valisi Seddar Yavuz da Ramazan ayının birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirterek, Malatya’nın her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade etti. Şehirlerin sadece binalarla değil, yetiştirdiği insanlarla da değer kazandığını dile getiren Yavuz, Malatya’nın yetiştirdiği iş insanları ve bilim insanlarıyla önemli bir şehir olduğunu söyledi. Vali Yavuz, Malatya’ya yatırım yapan ve şehrin gelişimine katkı sunan iş insanlarına teşekkür ederek, programın hayırlı olmasını diledi.