KÜLTÜR SANAT - 08 Mayıs 2025 Perşembe 13:26

Masalların sessiz dünyaya yolculuğu: İşitme engelliler için erişilebilir kitap

A
A
A
Masalların sessiz dünyaya yolculuğu: İşitme engelliler için erişilebilir kitap

Niğde’de okuma yazma bilmeyen işitme engelli çocukların masallardan mahrum kalmaması için gönüllülük esasıyla bir proje hayata geçirildi. Sessiz kalplere masal ulaştıran gönüllülük projesi Pofuduk ve Dev Tavşan, işaret diliyle anlatıldı.


Yazar Füsun Deniz Yılmaz’ın kaleme aldığı Pofuduk ve Dev Tavşan isimli çocuk kitabı, okuma ve yazmayı henüz öğrenmeyen işitme engelli çocukların masal keyfinden mahrum kalmaması için QR kodlu erişime açıldı.


Yılmaz’ın kaleme aldığı Pofuduk ve Dev Tavşan isimli çocuk kitabı, işitme engelli Aslıhan Savan Kuş tarafından sayfa sayfa işaret diliyle anlatıldı. İşitme engelli çocukların, masalın işaret diliyle anlatıldığı videolara kolayca erişebilmesi için ise kitabın her sayfasına QR kodlar eklendi. Yazar Füsun Deniz Yılmaz, kitabın çıkış hikayesini anlatırken, işitme engelli çocukların masallarla ilgili neredeyse hiçbir bilgiye sahip olmadığını ve videolu anlatımlı masalların sınırlı olduğunu belirtti.



"Bütün çocukların masal keyfini eşit yaşayabilmesini istedik"


Yılmaz, "İşitme engelli bir arkadaşımın işaret dili anlatımıyla bu projeyi hayata geçirdik. Amacımız, bütün çocukların masal keyfini eşit bir şekilde yaşayabilmesini sağlamak. Kitapta aslında farklılıkların hiç önemli olmadığını, sevgiyle her şeyin çözülebileceğini anlatıyoruz. Bir tavşanın bir devle arkadaşlık yapabildiği hikâye, çocuklara sevginin engel tanımadığını gösteriyor" dedi.



Hikayeye QR kodlu erişim imkanı


Kitabın özelliğinin her sayfasının QR kodlu, videolu ve işaret diliyle anlatımlı olması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kitapta bulunan QR koda tarama yaptığımız zaman işitme engelli çocuklar hikayeyi videolu bir şekilde izleyerek masalı öğrenebilecekler. Çocuklar için bir şeyler yapmak çok güzel ve çok zevkli. Bundan sonraki çalışmalarımda da çocuklar için ulaşılabilir, erişilebilir kitaplar yapmayı düşünüyorum. Bu konuda da bana en büyük desteği işaret diliyle anlatım yapan arkadaşım, işitme engelli Aslıhan Savan Kuş verdi. Onun da en büyük hayali çocukken bir masal dinlemekmiş" şeklinde konuştu.


Kitabı işaret diliyle anlatan Aslıhan Savan Kuş ise işitme engellilerin medya içeriklerine erişim konusunda yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Kuş, "Kitapların, filmlerin ve medya içeriklerinin işaret diliyle anlatılması çok önemli. İşitme engelliler olarak birçok şeyden mahrum kalıyoruz. Bu projeyle çocukken hayalini kurduğum masallara, şimdi işaret diliyle erişebilen çocuklar için bir kapı aralamış olduk" ifadelerini kullandı.



Masalların sessiz dünyaya yolculuğu: İşitme engelliler için erişilebilir kitap

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da 222 kişiye, 33 milyon 300 bin lira evlilik kredisi desteği Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Köksalan, Kastamonu’da bu yıl 222 kişiye toplam 33 milyon 300 bin TL evlilik kredisi verildiğini söyledi. Kastamonu’da Aile Yılı söyleşileri kapsamında "Ailede Üç Değer: Saygı, Sabır, Sevgi" konulu konferans gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlık danışmanı Yazar Erol Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Kastamonu Valisi Meftun Dallı ile davetliler ve öğrenciler katıldı. "222 kişiye, 33 milyon 300 bin Türk Lirası değerinde evlilik kredisi sağlandı" Konferansın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Köksalan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılı Aile Yılı olarak ilan edilmesi doğrultusunda, ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik faliyetler gerçekleştirdiklerini ifade etti. 2025 yılı içerisinde Aile Yılı kapsamında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Köksalan, "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi kapsamında 222 kişiye 33 milyon 300 bin Türk Lirası değerinde evlilik kredisi sağlanmıştır. Aile eğitim programı kapsamında merkez ve ilçe sosyal hizmet merkezlerimiz tarafından toplam 3 bin 600 kişiye eğitim verildi. Merkezde 2 bin 189, ilçelerde ise bin 411 kişiye ulaşıldı. Evlilik öncesi eğitim programı kapsamında toplam 3 bin 186 kişiye eğitim verildi. Doğum yardımı olarak bin 325 hak sahibine toplam 5 milyon 725 bin 354 Türk Lirası ödeme yapıldı" dedi. Daha sonra konuşan Yazar Erol Erdoğan da, "Maalesef bu modern ve dijital dönemde hep sorunları konuşuyoruz. Hep sorunlarla ilgili kafa yoruyoruz ama çözümü konuşmaya mecalimiz kalmamış artık. İnsan iyi bir muhitte olduğu zaman iyi bir arkadaş çevresinde olduğu zaman zaten kötülüğe bir fırsat kalmaz. Onun için siz de lütfen toplumdaki olumsuz meseleleri konuşurken, sadece olumsuz meseleyi konuşmakla kalmayın ondan daha fazla enerjinizi iyi iş nasıl yapılacak, nasıl yaygınlaştırılacak, onu nasıl anlatacağız, onu nasıl toplum yaygınlaştıracağız, nefesimizi bunu harcamamız lazım. 1980’li ve 1990’lı yıllardan bir örnek vereceğim. Maalesef, hiç hayatında bağımlılık maddesini görmemiş çocuklara, gençlere bağımlılıktan kurtulma dersleri verildi. Çocuk zaten bağımlılık maddesini görmemiş. Çocuklar ekranda melankolik fotoğrafları görünce dedi ki ’nedir’ dedi ve onun peşine düştü. Bunlar merakı kamçıladı. Bağımlılıktan kurtulma derslerimiz ne yazık ki bağımlılıkla tanıştırma gibi bir sonuç ortaya çıkardı" dedi.