KÜLTÜR SANAT - 05 Mayıs 2024 Pazar 15:34

Niğde’de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez düzenlenen etkinlikle kutlandı

A
A
A
Niğde’de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez düzenlenen etkinlikle kutlandı

Tabiatın canlanması, toprağın bereketlenmesi ve Hazreti Hızır ile İlyas peygamberlerin buluştuklarına inanılan ’Hıdırellez’ Niğde’nin Yeşilburç Köyü’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.


İl Kültür Müdürlüğü ve Yeşilburç Muhtarlığı işbirliğinde organize edilen Hıdırellez Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Şenliğe, Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Yeşilburç köyü sakinleri ve il merkezinde yaşayan vatandaşlar katıldı. Köy sokaklarında temizlik yapılması ile başlayan kutlama programında köydeki evlerin kapılarına çiçekler asıldı, köy halkı tarafından misafirlere ikramlarda bulunuldu. Şenlik alanında bir araya gelen köy sakinleri müzik eğlence eşliğinde sohbet edip renkli yumurta tokuşturdular, ateş üzerinden atladılar. Şenlikte konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik burada yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Bilindiği üzere Hıdrellez, dünya tarihinin en eski mevsimlik bayramlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de bu bayram, baharın başlangıcının kutlatması ve doğanın uyanışını, canlanışının simgelenmesi olarak değerlendirilmektedir. Hıdrellez, aynı zamanda hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi gibi değerleri pekiştirmek için önemli bir fırsattır. 2017 yılında ülkemiz tarafından UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine kaydettirilerek insanlığın ortak mirası ilan edilen ’Bahar Kutlaması Hıdrellez’ her yıl 6 Mayıs’ta yurt genelinde kutlanmaktadır. Bugün bizler de kültürel faaliyetleri ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Şehrimizin güzide köyü Yeşilbuç’ta kıymetli hemşerilerimizle Baharın gelişini müjdeleyen Hıdrellez etkinliklerine katılmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Hıdrellezin, doğanın uyanışıyla birlikte insanların da ruhsal ve fiziksel olarak yenilenmeye ihtiyaç duyduğu bir döneme denk gelmesi, bu tür etkinliklerin önemini daha da arttırmaktadır. Bu vesileyle, geleneksel kültürümüze sahip çıkmak ve doğayı koruma bilincini yaygınlaştırmak adına düzenlenen Hıdrellez’ in anlam ve önemini vurgulayan bu programa katılmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum."



Niğde’de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez düzenlenen etkinlikle kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Arnavutköy’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutladı. Arnavutköy Belediyesi tarafından düzenlenen Gençlik Festivali’nin ilk günü, Hadımköy İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirildi. Yüzlerce genç, etkinlik alanında ok atma, uçuş simülasyonu, sahne oyunları ve çeşitli alan etkinlikleriyle eğlenceli vakit geçirdi. Çocukların yanı sıra ailelerin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikler, vatandaşlara hem eğitici hem de eğlenceli aktiviteler sundu. Akşam saatlerinde ise müzikseverler için özel bir program hazırlandı. Saat 19.00’da başlayan İlyas Yalçıntaş konseri, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Sanatçının sevilen şarkılarına eşlik eden gençler, doyasıya eğlendi. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, gençlerin isteklerine kulak vererek, festivale sevdikleri sanatçıları davet etti. Candaroğlu, "Gençlerimizin yüzündeki mutluluk, huzur bizi son derece mutlu ediyor. Biz de onlar için 18 ve 19 Mayıs’ı Gençlik Festivali olarak ilan ettik. Günün erken saatlerinde başlayan etkinliklerimiz gerçekleşiyor. Gençlerimiz bu anlamda doya doya eğleniyorlar. Bugünün sonunda İlyas Yalçıntaş kardeşim, yarın da Bilal Sonses kardeşimiz bizlerle birlikte olacak. Güzel şarkılarını seslendirecek" dedi. Festivalin ikinci gününde de etkinlikler hız kesmeden devam edecek 19 Mayıs Pazar günü Liseler Arası gençlik koşusu gerçekleştirilecek. Etkinlikler daha sonra Şehir Parkı’nda devam edecek. Gün boyunca çeşitli aktiviteler ve yarışmalarla sürecek festivalde akşam saat 19.00’da Bilal Sonses konseri gerçekleşecek. El emeği ürünlere destek Gençlik Festivali’nin düzenlendiği alanda, kadınların el emeği ürünleri de sergilendi. El Emeği Çarşısı’nda sergilenen ürünler, gün boyu katılımcılara sunuldu. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Bugün İstasyon Meydanı’mızda ayrıca kadınlarımızın el emeği göz nuru dediği ürünleri sergileyebileceği dükkanlarımızı onlara tahsis ettik. Buradan kendi ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar. İnşallah gelecekte de bunların sayısını artırarak onlara destek olmaya devam edeceğiz," diyerek kadınlara desteklerinin süreceğini belirtti.