ÇEVRE - 15 Nisan 2025 Salı 11:33

Niğde’de meyve bahçeleri zirai dondan etkilendi

A
A
A
Niğde’de meyve bahçeleri zirai dondan etkilendi

Niğde genelinde 10-15 Nisan tarihleri arasında etkili olan ani sıcaklık düşüşleri, kar yağışı ve don olayları, tarım alanlarında ciddi zarara yol açtı.


Meyve ağaçlarını zirai dondan korumak için ateş yakan, spring su uygulaması ile meyve gözlerini korunmaya çalışan çiftçilerin tüm çabası etkili olan soğuğun ardından sonuçsuz kaldı. Hava sıcaklığının bazı bölgelerde -14 dereceye kadar düştüğü kentte yaşanan olumsuz hava şartlarının ardından elma üretimin yoğun yapıldığı Niğde’nin Dündarlı, Hacıbeyli köyleri ile Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı bazı beldelerdeki üreticiler bir araya gelerek bahçelerindeki hasarları inceledi.


Üretici Muzaffer Dinçer ve Nuh Demirkazık ise meyve bahçelerinin masraflarının büyük ölçüde yapıldığını sadece sulaması ve meyvenin toplanmasını kaldığını söylediler. Üretici Ramazan Yartunç ise "Bahçelerimiz kundaktaki çocuk gibi. Bu ağaçlara bakmamız lazım, ayağa kaldırmamız lazım. Tahıl değil ki biz bunu sökelim tekrar dikelim. Bu don nedeniyle 4 sene geriye attık" şeklinde konuştu.



Niğde Valiliği koordinesinde, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı


Öte yandan, yaşanan olumsuz hava şartlarının ardından Niğde Valiliği, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi adına çalışmaların titizlikle sürdüğünü açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, "İlimiz genelinde etkili olan olumsuz hava şartları, başta üzüm, elma ve kiraz olmak üzere pek çok meyve dikim alanında don olayına yol açmış bu durum bitkisel üretimi olumsuz yönde etkilemiştir. Üreticilerimizin büyük emek ve özveriyle elde ettiği ürünlerin zarar görmesi hepimizi derinden üzmüştür. Niğde Valiliği koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada gerekli tespit çalışmalarını yürütmekte olup süreç titizlikle takip edilmektedir. Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; bu zor süreçte her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha önemle vurguluyoruz" ifadelerine yer verildi.



Niğde’de meyve bahçeleri zirai dondan etkilendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sergen Yalçın: "Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı" Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, Fatih Karagümrük beraberliği sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı" dedi. Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, "Oyun ve skor isteğimiz gibi olmadı. Özellikle iç saha maçlarını iyi oyunla kazanmak istiyoruz. Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı. Yakaladığımız pozisyonları atabilseydik kazanabilirdik ama olmadı. Ligin son maçları artık fazla da zaman kalmadı. Toparlanarak iyi bir sezon finali yapmak istiyoruz. Umarım başarılı oluruz. Ligin bitimine 3 maç kaldı. Puan durumundaki yerimizi korumak istiyoruz. Oyunumuz bizi de memnun etmedi. Oyuncularımı zor bir maç olacağı yönünde uyardım. Bazen istediğimiz gibi olmuyor. Rakip bugün iyi savunma yaptı. Sonuçta şampiyonluğu da kaybetmedik. Ligin sonlarında bu tür skorlar çıkabiliyor. Ligde ilk 4 takımın 3’ü puan kaybetti bu hafta. Hedefsiz kaldığınız zaman oyuncuları maç için ikna etmek zor oluyor. Önümüzde kupa var. Bizim için son çıkış Türkiye Kupası. Umarım Konyaspor ile oynayacağımız maç sonrasında final biletini alabiliriz" diye konuştu. "Takım olarak tamamen kupaya odaklandık" Karagümrük karşısında ilk kez siyah-beyazlı formayı giyen 27 yaşındaki kaleci Devis Vasquez hakkında sorulan soruya ise Yalçın, "Şu anda önümüzdeki sezonla alakalı bir karar vermedik. Oyuncuları kullanıyoruz, bakıyoruz. Tam olarak karar vermek için toplantı yapmadık. Takım olarak tamamen kupaya odaklandık. Kupa maçından sonra bu konuyla ilgili daha net konuşabiliriz" yanıt verdi.