EKONOMİ - 07 Aralık 2016 Çarşamba 15:42

Pazara 204 bin ton fındık indi

A
A
A
Pazara 204 bin ton fındık indi

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye’de, 2016-2017 sezonun ilk 3 ayında üreticiler tarafından serbest piyasaya yaklaşık 204 bin ton kabuklu fındık indirildiği bildirildi.
Ordu Ticaret Borsası (OTB), fındık üretimi yapılan 15 ildeki ticaret borsalarının "müstahsilden tacire satış" rakamlarını açıkladı. Borsanın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Sakarya’da gerçekleşti. Sakarya’da üreticiler tarafından piyasaya toplam 67 bin 776 ton 814 kilogram kabuklu fındık satışı gerçekleştirilirken, Sakarya’yı 29 bin 449 ton 96 kilogram ile Ordu, 28 bin ton 260 kilogramla Düzce izledi.
Diğer il ve ilçelerde üreticiler tarafından pazara indirilen fındık miktarı ise şöyle: "Fatsa 5 bin 149 ton 525 kilogram, Ünye 7 bin 34 ton 41 kilogram, Giresun 15 bin 328 ton 309 kilogram, Trabzon 17 bin 928 ton 167 kilogram, Rize bin 177 ton, Terme bin 308 ton, Çarşamba 16 bin 392 ton 978 kilogram, Samsun 7 bin 564 ton 56 kilogram, Bafra 4 bin 42 ton Kastamonu 264 ton 349 kilogram, Akyazı 6 bin 709 ton 785 kilogram, İstanbul 327 ton 188 kilogram."
Öte yandan açıklamada, geçen sezonun aynı döneminde pazara inen fındık miktarının yaklaşık 250 bin ton olduğu kaydedildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Urla ekonomisine Enginar Festivali dopingi Her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Uluslararası Urla Enginar Festivali, üç günlük bir lezzet şöleni ve karnaval havasıyla son buldu. Urla ilçesi, farklı illerden yüzbinlerce kişiyi ağırladı, esnaf ve üreticinin yüzü festivalle güldü. 10. Uluslararası Urla Enginar Festivaline ev sahipliği yapan Urla ilçesi, Türkiye’nin farklı illerinden yüzbinlerce kişinin akınına uğradı. Enginarın ham halinin yanı sıra, çeşit çeşit yemeklerinin yer aldığı 450 stantta ayrıca; takı, hediyelik eşya, giyim gibi ürünler de satışa sunuldu. Enginarın pilavından dolmasına, suşisinden dönerine, cheesecakeinden reçeline, midyesinden kokorecine, cipsinden böreğine, boyozundan kısırına birçok çeşidi ziyaretçilerin damaklarını tatlandırdı. Urla Enginar Festivali, üç günlük bir lezzet şöleni ve karnaval havasıyla son buldu . Urla’nın ekonomisine can suyu sağlamak ve tarım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen festival, üreticisinden esnafına herkesin yüzünü güldürdü. "Sadece bir festival yapmadık" Festivalle ilgili değerlendirme yapan Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan, festival boyunca herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını belirtti. Başkan Balkan, festivalde üreticinin, esnafın ve vatandaşların mutlu olduğunu dile getirerek, önümüzdeki senelerde festivalin kalitesini ve kapsamını arttırarak ilerleme kaydedeceklerinin altını çizdi. Selçuk Balkan, “Üç günlük festivalimizin sonuna geldik. Üreticinin ürünlerini doğrudan tüketici ile buluşturduğu, yoğun katılımda esnafımızın ve vatandaşımızın mutlu olduğu bir festivali geride bıraktık. İlçemiz, gastronomi turizminde marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişen ve büyüyen ilçemizde üreticimizi ve esnafımızı korumak zorundayız. Hem kültür zenginliğimizi uluslararası boyuta taşıyacak hem üreticimizi ve esnafımızı koruyacağız. Sadece bir festival yapmadık. Tarihiyle, sanatıyla ve kültürüyle ilçemizi tanıttık. Bunu yaparken de üreticimizi ve esnafımızı kalkındırdık. Tarım arazilerimizi korumak, sürdürülebilir kırsal kalkınma politikaları geliştirip, pazar payımızı büyütmek en büyük hedeflerimizden biri" diye konuştu.