EKONOMİ - 22 Şubat 2018 Perşembe 12:32

Ordu’dan ihracat rekoru

A
A
A
Ordu’dan ihracat rekoru

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ordu’dan 2017 yılında yapılan ihracat miktarının bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış gösterdiğini açıkladı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ordu’dan 2017 yılında yapılan ihracat miktarının bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış gösterdiğini açıkladı.


Ünal, ihracat miktarının artışının sevindirici gelişme olduğunu belirterek, “Ordu’dan fındık başta olmak üzere maden ürünleri, mobilya, inşaat malzemeleri ve sebze ihracatında geçen yıl 236 milyon dolar döviz girdisi sağlandı” dedi.


Ordu’da havalimanının açılması, KOBİ ve KOSGEB desteklerinin arttırılmasıyla birlikte sektörlerin dış ihracata ağırlık vermeye başladığını belirten OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, iş adamlarının dünyanın dört bir yanına giderek ihracat ve pazarlama yapmak için büyük gayret göstermeye başladığını belirtti.



25 sektörden Ordu’ya 1 milyar lira


Özellikle fındık, madencilik, makine, inşaat malzemeleri, hazır giyim-konfeksiyon, mobilya, orman ürünleri, sebze, su ürünleri sektörlerinde ihracat miktarında ve döviz gelirinde önemli oranda artışlar olduğunu kaydeden n OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, “Ordu’dan yapılan ihracat miktarından elde edilen döviz geliri bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış gösterdi. 2016 yılında 25 sektörden yapılan ihracat döviz geliri 173 milyon 597 milyon dolar iken bu rakam 2017 yılında 236 milyon 672 bin dolar olarak gerçekleşti. Buna göre 25 sektörümüzün dış ihracatından Ordu ili ekonomisine yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlandı” diye konuştu.



Fındık ve madencilik sektörleri büyüdü


Ünal, 2017 yılında en çok ihracatın fındık sektöründe yapıldığını da kaydederek, “Ordu ilinden 2016 yılında yapılan fındık ihracatından 122 milyon 680 bin dolar döviz girdiği elde edilirken bu rakam 2017 yılında yüzde 45 artışla 178 milyon 651 bin dolar olarak gerçekleşti. İkinci sırada madencilik ihracatı yer aldı. Madencilik ürünlerinde 2016 yılında 14 milyon 430 bin dolar döviz girdisi elde edilirken 2017 yılında 17 milyon 450 bin dolar gelir sağlandı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2016 yılında 13 milyon 612 bin dolar iken 2017 yılında yaklaşık 17 milyon dolar döviz sağlandı” açıklamasında bulundu.


Ünal, bu sektörleri kimyevi maddeler, hazır giyim-konfeksiyon, hububat-bakliyat, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, sebze ve dondurulmuş veya fileto hamsi gibi su ürünlerinin takip ettiğini dile getirdi.



“Liman olursa ihracatımız katlanır”


Ünal, Ordu’da tam kapasite faaliyet gösteren ve uluslararası özellik taşıyan bir liman eksikliği yaşandığına dikkat çekti. Ünal, “Uluslararası ölçekte bir limanımız olduğu takdirde yıllık 236 milyon dolarlık ihracat gelirini 500 milyon dolarlara taşıyabiliriz. İş adamlarımızın önündeki imkan ne kadar iyi olursa ihracatımız o derece yüksek olacaktır” dedi.


Gelecek yıl sonunda Karadeniz-Akdeniz yolunun tamamlanacağını, bu durumda İç Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz’e ulaşacağına da dikkat çeken Ünal, “Bu yolun açılmasıyla birlikte liman ihtiyacı büyük oranda hissedilmeye başlanacaktır. Dolayısıyla ufkumuzu ve vizyonumuzu geniş tutarak liman için çaba göstermeliyiz” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van İpekyolu Belediyesinin 185 işçinin işine son vermesi protesto edildi Van’da sendika üyeleri ve işçiler, DEM Partili İpekyolu Belediyesinin ilk etapta 185 işçinin işine son vermesini protesto etti. DEM Partili İpekyolu Belediyesi, dün itibariyle 185 işçinin iş akdine son verirken 380 kişinin de iş sözleşmesini feshedileceği sinyalini verdi. Bugün HAK-İŞ Van Şubesi öncülüğünde, işten çıkarılanlar belediye binası önünde toplanarak kararı protesto etti. HAK-İŞ Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, burada yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart’ta seçimi kazanan DEM Partili Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’ın 185 emekçiyi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkardığını söyledi. Belediye başkanlarının ilk icraatının, İpekyolu halkına gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca çalışan işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak olmasının iyi niyetle açıklanabilecek bir durum olmadığını ifade eden Akdeniz, “İşçi arkadaşlarımızın iş akitlerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın hemen ertesinde sonlandırılması, İpekyolu Belediyesi yöneticilerinin emeğe ve emekçiye bakışını, samimiyetsizliğini ortaya koymuştur. Seçimden önce belediye işçilerinden oy isteyen İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, şimdi aynı işçileri sırtından vurmaktadır. Belediye emekçilerini seçim öncesinde sıçrama tahtası olarak gören ve sonra da onlara ihanet eden zihniyet, yenilmeye mahkûmdur. İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, sendikamız üyesi 185 işçi arkadaşımızın iş sözleşmelerini hukuka aykırı şekilde feshetmekle kalmamış, 380 arkadaşımızın iş sözleşmesinin de feshedileceğinin sinyalini vermiştir” dedi.
Eskişehir Yılmaz Büyükerşen’in ve 22 belediye bürokratının yargılandığı dava ertelendi Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile 22 belediye bürokratının yargılandığı ‘İhaleye fesat karıştırma’ davası 18 Ekim’e ertelendi. 28 Ocak 2013’te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve neticesinde kamu zararına neden olmasıyla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde 23 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili 31 Mart 2024’e kadar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak görev yapan 86 yaşındaki Yılmaz Büyükerşen ve 22 belediye bürokratı hakkında, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘Edimin ifasına fesat karıştırma’ ve ‘Kamu görevlisinin resmî evrakta sahteciliği’ suçlarından 2016 yılında beraat kararı verilmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Büyükerşen ve belediye bürokratlarının söz konusu suçlardan verilen beraat kararının bozulmasına ve yeniden yargılanmalarına karar verdi. Dava Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrardan görülmeye başladı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, haklarında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası talep edilen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve 22 belediye bürokratı katılmazken, taraf avukatları katıldı. Avukatların savunmalarını yaptığı duruşma, ara kararlarla ilgili sayıştay emekli denetçilerden rapor aldırılmasına karar verilerek, 18 Ekim’e ertelendi.
Muğla Başkan Aras’tan orman yangın uyarısı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Muğla’da gerçekleştirdiği ‘Orman Benim’ kampanyasına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Gülağzı Mahallesi karayolu kenarında bulunan ormanlık alanda hem çöp topladı, hem de orman yangınları konusunda uyardı. Çöpleri toplamanın marifet olmadığını, esas olanın atmamak olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ”Bugün Tarım ve Orman Bakanlımızın düzenlediği bir etkinlik var. Orman Benim kampanyası. Sayın Bakanımızın başlattığı bu kampanyayı biz de destekliyoruz. Ormandayız. Yol kenarındayız. Ana yol kenarındayız. Marmaris, Fethiye ve Antalya’ya ulaşımın sağlandığı bir karayolu burası. Yolun kenarında ormanlık alan var. Buralardan topladığımız çöpler inanılmaz. Cam şişeleri, çöpler, soda şişeleri, plastikler, sigara izmaritleri, sigara paketleri var. Toplamak marifet değil, atmama marifet. Kirletmemek lazım, atmamak lazım. Bunları ormana attığımızda güneş devreye girince ısıyı arttırıyor ve düşen yaprakları tutuşturuyor ve sonra da orman yanıyor. Ondan sonra da televizyon izlerken veya yangını görünce diyoruz ki, eyvah yine ormanı yaktılar. Halbuki ormanı sen yaktın. Attığın şişe ile veya attığın çöp ile ormanı sen de yakmış olabilirsin. Önemli olan burada tekrar uyaralım. Arabaların camından lütfen, şişeyi, çöpü, sigara izmaritini dışarı atmayalım. Şu anda orman yangınlarına dikkat çekmeye çalışıyoruz. Ben Muğlalı hemşehrilerimi biliyorum ki, bu konuda çok duyarlılar. Tekrar söylüyorum. Lütfen ormanlarımızı temiz tutalım. Orman yangınlarına sebep olacak herhangi bir girişimde bulunmayalım. Buna meydan vermeden ormanlarımızı koruyalım” dedi.