GENEL - 07 Eylül 2018 Cuma 18:00

Kent konseyleri Ünye’de toplandı

A
A
A
Kent konseyleri Ünye’de toplandı

Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin düzenlediği Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyinin ev sahipliği yaptığı Bölge Toplantısı Ünye’de başladı.

Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin düzenlediği Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyinin ev sahipliği yaptığı Bölge Toplantısı Ünye’de başladı. "Kent Konseylerinin Güçlendirilmesi Ve Katılımcılık" adlı programa yaklaşık 18 kent konseyinden 40 kişilik katılımın beklendiği programa başkanlar ve genel sekreterle katılacak.


Programda konuşan Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, "Bizler yerel kent konseyiyiz. Yerel olmamızın bazı zayıflıkları var biz bu zayıflıkları ve güçsüzlüklerine karşı bizi merkezde temsil eden bağlı olduğumuz Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin maddi ve manevi desteği bizleri daha güçlendirmekte, enerjimizi artırmakta, çalışmalarımıza hız katmaktadır. İlçemize turistleri davet ediyoruz ve gelenler olmaya başladı. Önümüzdeki süreçte bu sayı artacak. Konaklamayla ilgili sıkıntımız olacağını biz kent konseyi olarak şimdiden belirtiyoruz. Konaklamaya hangi alanda nasıl katkı sağlayabiliriz diye değerlendirdik görüş alışverişinde bulunduk. Dedik ki pansiyonculuğu Ünye’de devreye sokalım. Ünye’de gelişmekte olan turizm daha çok kültür turizmine yönelik olduğu için ziyaretçiler ilgili mekanlara yakın konaklama alanlarını tercih ediyorlar. Bu nedenle pansiyonculuk konusunda çalışmalarımıza hız vereceğiz" dedi.


Türkiye Kent Konseyler Birliği Başkanı Nuray Akçasoy, "Bizler Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak bu toplantıları yılda dört kez gerçekleştiriyoruz. Senede iki kez bilimsel toplantılar gerçekleştiriyoruz bu daha çok kadınlar, gençler veya dezavantajlı gruplar konusunda oluyor. Yönetim kurulu arkadaşlarımızın her biri Türkiye’nin farklı şehirlerinden geldiler. Bu ortak akıldan çok şey çıkacağını hepimiz biliyoruz ve diyoruz ki bir elin bir sesi yok çok elin çok sesi var. Ünye’nin insanı doğru bildiğini mücadele ederek gerçekleştiriyor. Bazen direnmek gerekiyor, bazı konularda kavga etmeden ikna etmek gerekiyor. Bunlar da ortak akılla yan yana olarak çözülebilecek konulardır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Gül ormanda çocuklarla birlikte çöp topladı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ormanları korumak adına başlatılan ‘Orman Benim’ kampanyası çerçevesinde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan İstanbul Valisi Davut Gül, çocuklarla birlikte ormanda çöp topladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ormanları korumak ve yangınlara karşı alınacak önlemler konusunda farkındalık oluşturmak için Türkiye genelinde ‘Orman Benim’ kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde Kemerburgaz Göktürk Devlet Ormanı’nda bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte İstanbul Valisi Davut Gül, ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle bir araya gelerek çöp topladı. Mahalle sakinleri ile sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı etkinlikte ormanın içi ve bitişiğindeki yol kenarlarında bulunan çöpler ve yangına sebep olabilecek materyaller temizlendi. Yangın çıktığında büyümesini önlemek adına ormandaki ağaçların dalları da budandı. Vali Gül, etkinlikte çocuklara çöp toplamanın ve ormanlara sahip çıkmanın önemini anlattı. Gül, program sonunda çocuklarla hatıra fotoğrafı da çektirdi. “Çöplerimizi çöp kutusuna atalım” Etkinliğe katılan Çınar Özdemir, “Bugün burada doğaya atılan çöplerimizi topladık ve doğayı temiz tuttuk. Vali bey çöplerimizi doğaya ve hiçbir yere atmamamızı söyledi. Çöplerimizi çöp kutusuna atmalıyız. Doğaya cam attığımızda güneşten dolayı yanıp orman yangınları oluşabiliyor. Çöplerimizi çöp kutusuna atalım” dedi. “Doğamızı temiz tutalım” Doğayı kirletmemek gerektiğini söyleyen Emir Özdemir ise, “Bugün burada doğaya atılan çöpleri temizledik. Vali bey ile çöpleri çöp poşetlerine attık. Yerdeki kumaşları çöp kutusuna attık. Çok verimli bir etkinlikti. Biz onları toplamasaydık orman yangınları çıkabilirdi. Vali bey piknik yaptıktan sonra çöplerimizi çöp kutusuna atmayı, yere çöp atmamayı söyledi. Yerlere çöp atmayalım. Doğamızı temiz tutalım, temiz nefes alalım” şeklinde konuştu. “Doğada bir sürü çöp var” Camların orman yangınlarına sebep olacağını dile getiren Mehmet Çınar Öz, “Doğaya atılan çöpleri topladım. Ne kadar toplasak da doğada bir sürü çöp var. Herkesten çöplerini çöpe atmalarını rica ediyorum. Vali bey özellikle camların yangın çıkarabileceğini söyledi. Güneşten gelen ışınlar camı ısıtıp otları yakınca orman yangınlarına sebep olduğu için çöpleri çöpe atmamızı söyledi” ifadelerini kullandı.
Erzurum DAGC’den 3 mayıs mesajı Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Yönetim Kurulu adına 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle bir mesaj yayınladı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs gününün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Özsoy, "Basın mensupları, kamu görevi olarak, vatandaşların doğru haber alma ve bilgilendirme hakkını sağlamak için görevlerine cansiperane bir şekilde devam etmektedir. Basın emekçilerine minnet ve teşekkürlerimizi sunuyoruz ” dedi. Diğer sektörlerde olduğu gibi basın sektörünün de problemleri bulunduğunu anlatan Özsoy, mesajında: “Basının varlığını sürdürebilmesi için günümüze kadar alınan teşvikler devam ettirilmeli, yenileri ilave edilmelidir” diye konuştu. Basın özgürlüğünün, sadece gazetecilerin haber alma, haber verme ve ifade özgürlüğü olmadığını, aynı zamanda halkın da doğrudan haber alma özgürlüğü anlamını taşıdığını söyleyen Özsoy, şunları ifade etti: “Umut ediyoruz ki, daha güzel günlere ulaşırken, özgür basının da devam ediyor olması gerekmektedir. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlandığı bu günün, gazetecilerin ve çalıştıkları kurumların mesleklerini özgürce, ekonomik bağımsızlıklarını elde etmiş olarak sürdürdükleri, çağın gerekleri ile donanımlı, basın özgürlüğünün de yeni açılımlar ve güvencelerle genişletilerek, iletişim özgürlüğüne dönüştürüleceği, hukuki düzenlemelerin gerçekleştirildiği bir süreç olarak kutlanması çok sevindirici olacaktır. Bunun yanı sıra gazetecilerin, basın kuruluşlarının elbette sorunları vardır, ancak ve sorumlulukları da bulunmaktadır. Bugün yazılı, görsel ve işitsel basının yanı sıra internet medyasının da basın alanına dahil olmasıyla, gazetecilerin sorumlulukları artmıştır. Bilinmelidir ki; sorumluluklarımız sorunlarımızın önündedir. Sorumluluklarımız ülkemizin öncelikleri, bölünmez bütünlüğümüz, vatanımız ve bayrağımızdır ve ülkemizin geleceğidir. Bu uğurda üzerimize düşen görevi geçmişte yaptık, günümüzde yapmaya devam ediyoruz ve gelecekte de yapacağımızı ve buna her zaman hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Günümüz kutlu olsun."
Bursa Orhaneli ormanlarında çöpler toplandı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de başlatmış olduğu "Orman Benim" kampanyası Orhaneli ilçesinde de yapıldı. Orman yangınlarının önlenmesi ve vatandaşlarda orman yangınlarının orman yangınlarının çıkmasını önleme şuurunun oluşturulması amacıyla bütün illerde 3 mayıs saat 10.00’da "Orman Benim" kampanyası düzenlendi. Orhaneli ilçesinde Orman İşletmesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Orhaneli Kaymakamı Muhammed Furkan Tuna , Orman İşletme Müdürü Bora Turan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tayır, diğer kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Orman işletmesi Müdürü Bora Turan "Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın başlatmış olduğu ‘Orman Benim’ kampanyasıyla ormanlarımızı temizleyerek yanıcı maddeleri azaltarak orman yangınlarının minimum seviyeye düşürmesi amaçlanmaktadır. Bu projeye kaymakamımız, kurum amirlerimiz ve öğrencilerimizle başlamış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kampanyayı desteklerini bekliyoruz" dedi. Orhaneli Kaymakamı Muhammed Furkan Tuna, “Bu proje çerçevesinde kurum amirlerimizle, ormancılarımızla, öğrencilerimizle ormanlarımızı temizlemeye yönelik farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Bizlerin vatandaşlarımızdan istirhamımız şudur ki, ormanlarımızı temizlemek değil kirletmemek, en büyük temizliktir. Ormanlar insanların ciğerleridir. Korumak için elimizden gelen bütün gayreti göstermemiz gerekiyor, ormanlarımızı koruyalım dikkat edelim" diye konuştu. Kampanya çerçevesinde orman yol kenarları ve orman içlerinde yangına sebep olacak şişe, cam, çaput ve yanıcı özelliği olan atıklar toplanarak traktörlere ve çöp kamyonlarına konularak imha edildi.
Adana Unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla yarışma Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın "Geleneksel Çocuk Oyunları Şenlikleri", Adana’nın Kozan ilçesindeki İsmet Atlı Stadyumu’nda büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Kozan’da İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ev sahipliğinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla "Geleneksel Çocuk Oyunları Şenlikleri” finali İsmet Atlı Şehir Stadyumu’nda düzenlendi. Hayat boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilen şenliklerde, yakan top final maçı, okullarda bayrak koşusu, halat çekme, mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, fasulye torbası atma, koordinasyon koşusu ve tombik oyunlarda derece yapan takımlara madalyaları verildi. İlçede 2 bin öğrencinin katıldığı etkinlikte kazanlar törenle madalyalarını aldı. Yakan top finalinde aileler çocuklarının heyecanına tribünden ortak olurken yaşadıkları heyecan derbi maçını aratmadı. Öğretmenlerde ailelerle birlikte büyük heyecana ortak olurken yaşanan o anlar kameralara yansıdı. Öğrencilerin kıyasıya mücadele ettiği etkinlikte ödüller protokol tarafından öğrencilere takdim edildi. Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, öğrencilerin heyecanına ortak olduklarını ifade ederek, “Burada yarışmaya katılan öğrencilerimizi tebrik ediyoruz ve hepsine başarılar diliyoruz. Ayrıca, sonraki eğitim-öğretim süreçlerinde de başarılar diliyoruz" dedi. Kozan İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kürşat Gültekin ise, "Geleneksel yakan top finalini izledik. Bakanlık olarak geleneksel çocuk oyunlarını müfredatımıza ekledik ve 2000 çocuğumuzu ilkokullarda fiziksel etkinlik oyunlarında yarıştırdık" diye konuştu. Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı da, "İlk üçe girenlerin ödüllerini takdim ettik, ancak kaybeden yok. Bu organizasyonda herkes kazandı. Tüm gençlik, tüm Kozan, emeği geçen tüm ekibe, müdürlere, destek veren gençlere ve kaymakam beye teşekkürler. Kazanan Kozan oldu. Her çocuk bu oyunları oynamıştır. Ben de tabii ki oynardım. Başarı hikayemiz devam ediyor, değil mi?" ifadelerini kullanarak organizasyona katılan herkese teşekkür etti. Öğrencilerden Ayşe Ecem Aslan etkinlikten çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Babamda çocukluğunda bu oyunları oynarmış çok heyecanlı ve çok keyifli oyunlar” diye konuştu.
Bursa Ormana atılan çöpler tek tek toplandı Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde orman yangınlarını önlemek amacıyla düzenlenen "Orman Benim" kampanyasında ormana atılan çöpler toplandı. Türkiye genelinde 81 ilde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarını önlemek maksadıyla düzenlenen "Orman Benim" kampanyası çerçevesinde, ormana atılan çöpler toplandı. Etkinliğe Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Yıldırım İlçe Emniyet Müdürü Sakip Yalta, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlar katıldı. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle orman yangınlarının arttığını belirten Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan orman yangınları ile mücadele çalışmalarında önceliğimiz, yangın öncesi önleyici tedbirlerdir. Yangının çıkmaması en iyi tedbirdir. Son 10 yılın yangın istatistiklerine baktığımızda çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı çıktığı görülmektedir. Yanma olayı oksijen, ısı ve yanıcı maddenin uygun miktarlarda olması ile meydana gelmektedir. Yangın başladıktan sonra yangının şiddetini arttıran veya azaltan en büyük etken yanıcı madde miktarıdır. Yanıcı madde çok olursa büyük yangınlar ile karşılaşmaktayız. Bakımlı ve temiz ormanlarda yanıcı madde miktarı azaldığından yangını büyümeden kontrol altına alabilmekteyiz. Orman içi ve bitişiğindeki yol kenarlarında, tarım arazileri ve yerleşim yerleri kenarlarındaki ormanlarda yanıcı maddenin azaltılması, çöplerin temizlenmesi, orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlamaktadır. Bugün burada ormanın içerisindeki çöpleri ve dalları temizleyerek yanıcı madde miktarını azaltacağız" şeklinde konuştu. Vatandaşlar ellerinde çöp poşetleriyle ormanlık alana girerek çöpleri tek tek topladı.