EKONOMİ - 05 Kasım 2018 Pazartesi 11:58

21 milyonluk hobi

A
A
A
21 milyonluk hobi

Ordu’da 1993 yılında ilk denemeleri 5 fidan ile hobi amaçlı başlayan kivi, aradan geçen 25 yılda 3 bin dekarlık üretim alanına, 7 bin tonluk rekolteye ve yılda 21 milyon liralık ekonomik güce ulaştı.

Ordu’da 1993 yılında ilk denemeleri 5 fidan ile hobi amaçlı başlayan kivi, aradan geçen 25 yılda 3 bin dekarlık üretim alanına, 7 bin tonluk rekolteye ve yılda 21 milyon liralık ekonomik güce ulaştı.


Türkiye’ye ilk kez 1988 yılında gelen, özellikle yağışlı ve nemli bölgeler olan Doğu Karadeniz ile Marmara Bölgesi’nde üreticiler tarafından kabul gören kivinin tahtı her geçen gün güçleniyor. Ordu’da ilk olarak 1993 yılında birkaç üretici tarafından hobi olarak dikimine başlanan kivi, zaman içerisinde üretim alanını arttırdı. Fiyatının da yüksek olmasıyla birlikte üreticiler fındığa ek gelir olarak kivi dikimine yöneldi. Bugün gelinen noktada kivi üreticisi sayısı 2 binlere ulaşırken, üretim alanı 3 bin dekara, yıllık rekolte 7 bin tona yükseldi. Ordu ili, bu üretim alanı ve yıllık rekoltesi ile Yalova’dan sonra Türkiye’de en fazla kivi üretilen ikinci il konumuna geldi.


Özellikle sahil bölgesinde Altınordu, Gülyalı, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde gerçekleştirilen kivi üretiminin bu yıl 7 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivinin kilo fiyatının 3 lira olduğunu belirterek, “Fındığın yanında alternatif olarak üretilen ürünler arasında yer alan kivinin 2018 yılı fiyatı 3 lira olarak belirlendi. Bu yıl üretim miktarı 7 bin ton olarak gerçekleşti. Bu durumda kivi Ordu il ekonomisine yılda 21 milyon lira gelir sağlıyor. 25 yıl önce hobi amaçlı başlanılan kivi dikimi bugün 3 bin dekar alana ulaştı. 10 yıl önce 500 kivi üreticisi varken bugün 2 bin üretici kivi üretimi gerçekleştiriyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Egeli Kadın Girişimciler 15 Mayıs’ta Kuşadası’nda buluşuyor Ege bölgesinde bulunan kadın girişimciler, Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda 15 Mayıs 2024 tarihinde Kuşadası’nda buluşuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Bölgesinin Kadın Girişimcilerini Kuşadası’nda ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi ve kadınların ekonomik hayatta aktif olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek “Odamız Yönetiminde ve Meclisimizde kadın yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz bu organizasyonumuzun da bölgedeki iş kadınlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum” Dedi. Akdoğan; aynı zamanda Aslı Şafak ve Adviye Bergemann gibi iki önemli ismin konuşmacı olarak katılacağı programda, sektörel yuvarlak masa görüşmeleri olacağını da söyledi. Turizm, sağlık, yeme-içme sektörü, taşımacılık, emlak, el sanatları gibi pek çok sektörde bir araya gelecek olan kadınların, bölgesel olarak tanışma ve network ağlarını geliştirme fırsatı bulabilecekleri “Egeli Kadın Girişimciler Buluşuyor” konulu etkinliğe, bölgede iş hayatında aktif olan tüm kadınları davet etti. Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda gerçekleşecek olan programda, sektörel toplantılar kısmında katılımcı sayısı sınırlı olduğundan 9 Mayıs 2024 tarihi, mesai bitimine kadar Kuşadası Ticaret Odası ile irtibata geçilmesi gerekiyor.