YEREL HABERLER - 07 Şubat 2012 Salı 11:24

GENÇLERE TARIM EĞİTİMİ

A
A
A
GENÇLERE TARIM EĞİTİMİ

Son yıllarda işsizlik sebebiyle gençlerin köylerini bırakarak büyük şehirlere göç etmesi, köylerde genç nüfusun azalmasıyla tarımın risk almayı sevmeyen, geleneksel usullerle üretim yapmayı benimsemiş yaşlı sayılabilecek nüfusun eline kalması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçen yıl uygulama konulan ’Genç Çiftçilerin Eğitimi Projesi’ Ordu’da başladı.
Gençlerin atılgan ve girişimci yönünden faydalanmak amacıyla kırsal alandaki tarım faaliyetlerinin arttırılması amacıyla başlatılan gençlerin eğitilmesi çalışması için 7 bölge merkezi belirlendi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin merkezi olarak Ordu ili belirlenirken, 9 ilden toplam 14 genç çiftçi eğitime alındı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen bu eğitime katılan 14 gencin yemek, yatak ve yol ücretleri Bakanlık tarafından karşılanıyor. İŞKUR Müdürlüğü tarafından 8 hafta sürecek eğitime katılan tüm genç çiftçilere eğitim süresince günlük 15 TL para ödenirken, eğitim sonunda başarılı olarak sertifika alan genç çiftçilere Bakanlık tarafından uygulanan bazı projelerde öncelik tanınacak. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Dünya nüfusun hızla arttığını, artan bu nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için modern tarım teknikleriyle üretimin artırılması gerektiğini, ancak günümüzde işsizlik sebebiyle gençlerin göç etmesiyle kırsal alandaki tarım faaliyetlerinin yaşlı denilebilecek insanlara kaldığını hatırlattı.
Gençleri tarım faaliyetlerine çekebilmek, risk üstlenmelerini sağlamak için kırsal kesimin genç çiftçilerine çağdaş tarımsal bilgi ve teknikleri aktaran eğitimlerin verilmesinin planlandığını kaydeden Sağlam, 2011 yılında Karadeniz Bölgesi’ndeki 9 ilden toplam 20 genç çiftçinin eğitime alındığını, bu yıl ise 14 gencin eğitim gördüğünü belirtti. Sağlam, "Ben bu eğitime katılan tüm gençlerimizin eğitimi başarıyla tamamlayacağına ve eğitimden sonra köylerine giderek buradan edindikleri bilgilerle çevresine örnek teşkil edecek çalışmalar yapacaklarına, modern tarım tekniklerini kullanarak üretim yapacaklarına inanıyorum. Eğitimin ilimiz ve Ülkemiz tarımı için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.