YEREL HABERLER - 14 Nisan 2014 Pazartesi 15:15

Ordu’da "yerel Edebiyat Yarışması"

A
A
A
Ordu’da "yerel Edebiyat Yarışması"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Ordu Şubesi, dünden bugüne yaşanan olay ve hatıraları edebiyat diliyle kayıt altına alarak yerel tarihi canlandırmak, ilerde yapılacak kültür, sanat, sinema, tiyatro çalışmalarına zemin teşkil etmek adına, ‘Dünden Yarına Yerel Yazılar’ adı altında bir edebiyat yarışması düzenledi.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ordu Şube Başkanı Nuri Kahraman, hikaye, röportaj ve biyografi dallarında düzenlenen yarışmaya herkesin bir ya da daha fazla dalda katılabileceğini, ancak konuların bir şekilde Ordu ile ilgili olması gerektiğini belirtti.
Özellikle yaşlıları konuşturulup, anlattıklarının öykü tekniğiyle ya da röportaj veya biyografi yazısı olarak kaleme alınarak Ordu ili hafızasına kaydedilmesini, hem de kültür-sanat hayatına bir katkı ve hareket sağlamayı, gençleri özendirmeyi amaçladıklarını belirten TDED Ordu Şube Başkanı Nuri Kahraman, yarışmayla ilgili olarak belirledikleri esasları şöyle sıraladı: “Yarışmanın genel amacı yerelde konuşulan ve yaşanan, düne ve bugüne dair bilgi, gözlem, hatıra ve güzelliklerin edebiyat dili ve imkanlarıyla paylaşılıp yaşatılması, Ordu’muzun kültür tarihi ve edebiyatına, belge olabilecek önemde veya ileride roman, piyes, sinema ve tiyatro eserine dönüşebilecek nitelikte ilginç ve ibretlik konular içeren edebi metinler kazandırmaktır. Yarışmada her kategoride ilk 10’a girenlere Dil ve Edebiyat Dergisi yıllık abonelikleri, ilk 5’tekilere ayrıca sıralamasına göre kitap seti hediye edilecektir. 2006 Nisan ayında vefat eden üstad Sıtkı Çebi anısına düzenlenen yarışmaya son katılım tarihi 16 Mayıs 2014’tür. 23 Mayıs’ta sonuçlar belli olacak, 30 Mayıs’ta da ödüller verilecektir. Yarışmacılar eserlerinin sonuna kimlik bilgisi olarak sadece rumuzlarını ve cep telefon numaralarını yazacaklardır. Diğer kimlik bilgileri yarışma sonuçları belli olduktan sonra jüri tarafından telefonla aranarak öğrenilecek, kazananlar listesi bu bilgiler alındıktan sonra ilan edilecektir.”
Bu arada söz konusu yarışmanın jüri üyeliklerini Tuna Eselioğlu, Mustafa Everdi, Kerim Alptekin, Ahmet Çakır, Muzaffer Günay ve Durmuş Ali Öztürk gibi edebiyatçı-yazar isimlerden oluşuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Türkiye’de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; 2020 yılında hizmete sunulan ve Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracı ile bu zamana kadar 3 Milyon 200 bin kilo ambalaj atığı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Sıfır Atık Projesi’ne yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, Türkiye’de ilk defa Kayserililere hizmet veren araç ile hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde örnek olan çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Hatırlanacağı üzere 2020 yılının Mayıs ayında Türkiye’de ilk defa hizmete sunduğumuz ikili toplama aracı ile kaynağından ayrıştırılmış ambalaj atıkları ile evsel atıkları aynı anda toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ilk defa; Kayseri ve Kocasinan’ın yollarında hemşehrilerimize hizmet veren araç, kaynağından ayrılmış olan geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı toplanabilmesine olanak sağlamaktadır. Birden fazla haznesiyle ürünler ayrıştırılmış vaziyette toplanmaktadır. Bu araçta farklı olarak pil atıkları ve atık yağlarını kaynağından ayrıştırılmış olarak topluyoruz ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca geçen yıl, yine Kayseri’de ilk olan geri dönüşüm aracını bünyemize kattık. Bu yeni araçla Kocasinan sakinlerimizin evlerinde toplanan ambalaj atıkları ile işyerlerinde toplanan ambalaj atıkları ayrıştırılmış şekilde topluyoruz. Bu aracın diğer araçlardan farklı özellikleri var. Özellikle malzemeleri ayrıştırabilen ve üzerinde tartı sistemi olan bu araç, Kayseri’de ilk defa Kocasinan sokaklarında hizmet vermeye başladı. Sıfır Atık Projesi kapsamında kaynağından ambalaj atıklarının ayrıştırılmış olarak toplanması ve bu şekilde çevreyi koruyarak ekonomiye daha fazla katkı sağlanması son derece önemli ve değerlidir" ifadelerine yer verdi. Başkan Çolakbayrakdar, geri dönüşümle hem ülke ekonomisine büyük kazanç sağladıklarını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre hazırladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde geri dönüşüme büyük katkı sağlayan son teknolojik donanıma sahip araç, ikili toplama sistemi ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle kaynağından ayrıştırılmış olan evsel yağ atıkları, pil atıkları, ambalaj ve evsel atıklar olmak üzere geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı donatılarıyla toplama imkanı sunan araç ile dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. ‘Güzel bir gelecek geri dönüşümle gelecek’ mesajıyla ve farklı tasarımıyla göz dolduran araç, zamandan ve maliyetten de tasarruf sağlıyor.