KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:01

Öğrencilerden tarihi gezi

A
A
A
Öğrencilerden tarihi gezi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Şehit Ümit Karamustafa Ortaokulu 18-24 Mayıs Müzeler Haftası sebebiyle öğrencilerine anlamlı bir gezi düzenledi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Şehit Ümit Karamustafa Ortaokulu 18-24 Mayıs Müzeler Haftası sebebiyle öğrencilerine anlamlı bir gezi düzenledi. Komşu ilçe olan Ünye’deki Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ne ziyaret gerçekleştiren 8/G sınıfı öğrencileri keyifli bir gün yaşadı.


Gezi, Müze Sorumlusu İhsan Akbulut’un Fatsalı misafirlerine geçmişten günümüze tarihi aktaran sunumlarıyla başladı. Öğretmenleri rehberliğinde organize edilen gezide öğrenciler bölgenin kültürel ve sosyal tarihine dair izler ile tanışma fırsatı buldu. LGS öncesinde anlamlı bir moral ziyareti olan bu gezi, meddah, ortaoyunları, Karagöz-Hacivat gibi gösterilerle de renk kazandı.


Aynı zamanda 16. yüzyılda taş zemin üzerine ahşap olarak inşa edilmiş olan ve endemik mimarisiyle dikkat çeken Kaptan Server Bey’in evi olarak bilinen müze, öğrencilere tarihi koklama imkanı sundu. Eski zamanlarda kullanılan mutfak eşyaları, el işlemeleri, çeyiz sandıkları ve atasözlerine konu olan çeşitli materyalleri birebir görerek yaşayan öğrenciler 18-24 Mayıs Müze Haftası’nı hiç unutamayacakları bir gezi ile yaşadılar.



"İçini ve Dışını Çok Beğendim"


Fatsa Şehit Ümit Karamustafa Ortaokulu 8/G sınıfı öğrencilerinden Göktuğ Pınarözü, "Gerçekten çok beğendim. Tarihi işlemeleri, mimarisi, içi ve dışı çok muhteşem. İçeride oynanan oyunlar, söylenen şarkılar da güzeldi. Daha öncesinde müzeye gelmiştim ve herkesin bu gibi yerlere gelip tarihi yaşamasını isterim. Müzeler haftanız kutlu olsun” dedi.



"Müzeye gitmemiştim, çok beğendim"


Öğrencilerden ilk defa müzeye giden Zeynep Çırak, "Daha önceden hiç müzeye gitmemiştim. İçeride Kaptan Server Bey’in eşyalarını gördük. Yeni şeyler görmek ve öğrenmek ne güzel. Her Ünyeli, Fatsalı ya da Ordulunun buraya gelmesi lazım diye düşünüyorum" diye konuştu.



"Burası yaşayan bir tarih"


Öğrencilere rehberlik eden Müze Sorumlusu İhsan Akbulut, Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesindeki çalışmaları şöyle özetledi:


"Bu hafta Müzeler Haftası. Dolaysıyla yoğun bir ziyaret programımız var. Bizim bu haftada özel bir çalışmamız yok çünkü yaşayan müze ismiyle buradayız. Gelen ziyaretçilerimizle sürekli etkileşim halinde oyunlar oynuyoruz, sözlü sanatlarımızı sunuyoruz. Özellikle ziyaretçilerin bizzat katılarak dahil olduğu eski oyunların yanı sıra çeşitli sanatları da icra etme imkanı sunuyoruz. Sadece Müzeler Haftası’nda değil, her zaman ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz."



"Kültür Bakanlığına bağlanmak için çalışma başlatıldı"


Ünye Belediyesi bünyesinde hizmet veren müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanması için çalışmalarının olduğunu söyleyen Akbulut, mevcut durumu şöyle özetledi:


"Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine bağlı olmayan müzelerin müze ismi altında faaliyet göstermesini yasaklıyor ve dolaysıyla bunların alternatif isimler üretmesini istiyor. Biz de yerel idareye, belediyeye bağlı bir faaliyet alanıyız. Tabii biz de bakanlık ile irtibat halindeyiz. Bakanlığa bağlanmak adına bir dizi çalışmalarımız var. Bizim bünyemize katılabilir denilirse yaşayan kültürel miras müzesi olarak yolumuza devam edeceğiz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.
Gaziantep Başkan Tahmazoğlu: "1 ayda beton fiyatları Türkiye standartlarına gerilemezse beton santralleri kuracağız" Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sosyal medya hesabından Gaziantep’teki çimento üreticilerine seslenerek, "Gaziantep’teki beton fiyatları 1 ay içerisinde Türkiye ortalaması fiyatlarına gelirse problem yok, gelmediği taktirde biz de Şahinbey Belediyesi olarak gerekiyorsa işbirliği içerisinde Gaziantep’e beton santrali kurup bunu halka daha ucuz fiyata veririz" dedi. Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Keçeci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Gaziantep’te beton ve çimentodaki ücret artışları ele alındı. “Beton ve çimento ile ilgili bir şeyler yapmak gerek” Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Keçeci, "Gaziantep’te vatandaşların konut sahibi olması çok zorlaşıyor. 2+1 daireler 3 milyondan başlayıp 5 milyona kadar çıkıyor. Dar gelirli insanların da bunu alması çok zorlaştı. Bunun yegane sebebi maliyetler, maliyetlerin bir kısmını ise beton ve çimento oluşturuyor. Dolayısıyla yüksek fiyatlı beton ve çimento ile ilgili bir şeyler yapmak gerekiyor. Bu konuda da belediyelerin öncülüğü bizim için çok önemli” dedi. “1 ay içerisinde fiyatlar Türkiye standartlarına gerilemezse beton santralleri kuracağız” Beton fiyatlarının Türkiye standartlarına getirilmediği takdirde beton santralleri kuracaklarını söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile beton ve çimento üreticilerine çağrıda bulundu. Tahmazoğlu, "Şahinbey Belediyesi olarak 10 bine yakın konut inşa ettik. Sizin de ifade ettiğiniz gibi son zamanlarda fiyatlarda anormal artışlar oldu. Ben buradan da beton firmalarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Neden Gaziantep Çimento fabrikası burada olduğu halde Türkiye’nin en pahalı hazır betonunu kullanıyor. Gaziantep’in fiyatları 1 ay içerisinde Türkiye ortalaması fiyatlarına gelirse problem yok, gelmediği taktirde biz de Şahinbey Belediyesi olarak gerekiyorsa işbirliği içerisinde, Gaziantep’e beton santrali kurup bunu halka daha ucuz fiyata veririz. Herkesin konut sahibi olmasını istiyoruz” diye konuştu.