GENEL - 24 Mart 2020 Salı 16:55

Ordu’da korona virüs için ’hıfzıssıhha meclisi’ toplandı

A
A
A
Ordu’da korona virüs için ’hıfzıssıhha meclisi’ toplandı

Ordu’da, korona virüsüne karşı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında toplanan hıfzıssıhha meclisinde, 22 maddelik kararlar alındı.

Ordu’da, korona virüsüne karşı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında toplanan hıfzıssıhha meclisinde, 22 maddelik kararlar alındı.


Ordu hıfzıssıhha meclisi, Ordu Vali Seddar Yavuz başkanlığında toplanarak, virüsün yayılmasını önlemek ve alınması gereken tedbirler konusunda 22 maddelik kararlar alındı. Alınan kararlar doğrultusunda, hava ve deniz limanlarında korona virüs (Kovid-19) ile ilgili Sağlık Bakanlığının KOVID-19 rehberi ve yayımlanan güncel mevzuat kapsamında alınması gereken tedbirlerin, alınarak herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi, sınır kapılarında geçiş yapan yolcularda tespit edilen semptomlar ve riskler her düzeydeki sorumlular tarafından sürekli takip edilerek şüpheli vakaların il sağlık müdürlüğüne bildirilmesi, özellikle umre ibadetinden ve yurt dışından dönen vatandaşların gerekli sağlık kontrollerinin yapılarak 14 gün süresince evden çıkmamasına ve bu süre boyunca eve ziyaretçi kabul etmemelerine, İran üzerinden ülkeye giriş yaptığı tespit edilen ve değerlendirilen düzensiz göçmenlerin ilk yakalandıklarında muhakkak sağlık muayenesinden geçirilmesi, hastalık semptomları tespit edilenlerin ilgili sağlık kuruluşlarına gönderilmesine karar verildi.



Tedbirlere uymayanlara bir yıla kadar hapis cezası


Alınan kararlar doğrultusunda, kurallara uymayanlara bir yıla kadar hapis cezası verilebileceğine dikkat çekilerek, “İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile faaliyetleri geçici süre durdurulan tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan, düğün salonu, çalgılı ve müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, internet salonu ve her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin yasaklarının anlık takibine ve genelgeye uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 284 üncü maddesinde yer alan ‘’66 ve 67 inci maddelerde zikredildiği üzere sari hastalıklar hakkında tetkikatta bulunmaya salahiyettar memurlara muhalefet eden kimseler Türk Ceza Kanunun 195 inci maddesi mucibince cezalandırılır’’ hükmü ve 537 sayılı Türk Ceza Kanunun "Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma" başlıklı 195’inci maddesinde yer alan "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’ hükümleri kapsamında işlem uygulanmasına” denildi.



Koordineli çalışılarak gerekli tedbirler alınacak


Ordu Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Reklam panoları ve toplu taşıma araçlarında vatandaşların bilgilendirilmelerine yönelik gerekli çalışmaların İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakam ve İlçe Sağlık Müdürlükleri, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından koordineli bir şekilde yapılması, yerel medya ile işbirliği yapılarak yazılı-görsel medyada konunun uzmanı olan sağlık çalışanları tarafından gerekli bilinçlendirme faaliyetlerinin yapılması ve konu ile ilgili çeşitli görsellerin yayınlanmasının devam edilmesine, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda servis şoförleri, taksi ve diğer esnaf odaları ile iletişim kurularak KOVİD-19 ve gerekli hijyen koşullarının sağlanmasına yönelik önlemlerin devam ettirilmesine ve uyulmadığının tespiti durumunda cezai işlem uygulanmasına, Diyanet İşleri Başkanlığının cami ve mescitlerde Cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınmasına ara verilmesine yönelik karanının uygulanmasının takibini sağlanmasına, ilde bulunan askeri garnizon komutanlığı ile il sağlık müdürlüğü koordinasyonuna toplu eğitimlerden kaçınılarak askerlerin hastalıktan korunma konularında bilgilendirmelerin sağlanmasına karar verildi” açıklamasında bulunuldu.



Belediyeler cenaze ilanı yapmayacak


Alınan kararların yayımladığı açıklamada, alınan kararların insan sağlığı için olduğuna dikkat çekilerek, bu kapsamda belediyelerin cenazelere az katılım sağlanması için cenaze anonsunun dahi yapılmayacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sorumluluğunda olan çocuk evleri, bakım evleri, huzur evleri çalışanlarına konuyla ilgili il sağlık müdürlüğü tarafından bilgilendirme yapılarak ve bu yerlerde gerekli temizliğin ve dezenfeksiyonun eğitimli personel ve uygun malzeme ile yapılmasının sağlanmasına, İlde bulunan kapalı ve açık ceza ve tutuk evi ile koordinasyon kurularak tutuklu ve hükümlülerin hastalıktan korunma konularında bilgilendirilmelerinin sağlanmasına ve ortak kullanım alanlarında temizliğe özen gösterilmesine, özellikle tuvaletlerde başta sabun olmak üzere temizlik malzemelerinde eksiklik olmamasına dikkat edilmesine, kamu kurumlarının web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında gerekli bilgilendirme faaliyetlerinin yapılmasının devamına, sağlık bakanlığı, halk sağlığı genel müdürlüğü resmi web sayfasında konu ile ilgili bilgilendirme kılavuzu, afiş ve broşürlerin kamu kurumları tarafından çoğaltılması bina giriş ve katlarında afişe edilerek halkımızın bilinçlenmesinin devam etmesine, kamu kurumları tarafından kendi kurumlarında kişisel hijyenin sağlanarak bulaşın önlenmesi amacıyla uygun yerlere, yeterli sayıda el dezenfektanları düzeneklerinin temin edilerek kullanılmasının sağlanmasına, sağlık tesislerine vatandaşlar tarafından başvuruların mümkün olduğunca en aza indirilmesine, ilçeler arası ve şehir içi toplu taşıma araçlarına fazla yolcu alınmaması (ayakta) için trafik denetimlerinin arttırılmasına ve uygulamayanlara cezai işlem uygulanmasına, belediyelerce cenaze ilanı yapılmamasına, defin işleminin en az katılımla yapılmasına.”



Toplum tarafından kullanılan alanlar sürekli olarak dezenfekte edilecek


“Kamu kurumları, toplu taşıma araçları, cami, toplu yaşam alanları ve toplu kullanım alanlarının belediyelerce ve ilgili kamu kurumlarınca belirli periyotlarla dezenfektan ve temizliğinin yapılmasına” diye devam eden kararda, “Kamu çalışanlarının toplumu paniğe sevk edecek söylem ve sosyal medya paylaşımlarında bulunmamaları konusunda uyarılması, Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile tatil edildiği için hizmete ara veren Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarının personellerinin gereklilik halinde il sağlık müdürlüğünün ihtiyacına ( temizlik, güvenlik gibi) binaen valilik oluru ile İl sağlık müdürlüğü emrine görevlendirilmesine, konu ile ilgili tüm çalışmaların ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde toplumu paniğe sevk etmeden yapılması, oy birliği ile karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.