ÇEVRE - 22 Kasım 2021 Pazartesi 17:36

Ordu’ya yeni bir yaşam merkezi: Melet

A
A
A
Ordu’ya yeni bir yaşam merkezi: Melet

Sivas topraklarından doğan Ordu’nun Altınordu ilçesinden Karadeniz’e dökülen Melet Irmağı’nın denize döküldüğü alan turistik cazibesi yüksek bir yaşam merkezi haline getiriliyor.

Sivas topraklarından doğan Ordu’nun Altınordu ilçesinden Karadeniz’e dökülen Melet Irmağı’nın denize döküldüğü alan turistik cazibesi yüksek bir yaşam merkezi haline getiriliyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Melet’te şehircilik açısından güzel bir eser ortaya çıkıyoruz. Burayı halkımıza açacağız. Melet iyi bir yerleşim ve yaşam merkezi olmuş olacak” dedi.


Yıllardır kaderine terk edilmiş olan Melet Irmağı, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) 75. Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla yeni bir destinasyon merkezi olarak Ordu’ya kazandırılıyor.


Melet’i Ordu’ya yakışır bir görünüme kavuşturmak adına yapılan proje ile bölgede değişim ve dönüşüm devam ediyor. Irmakta yapılan ıslah çalışmalarının yanında yürüyüş yolları, yeşil alanlar, parklar, teknelerin ve gemilerin yanaşabileceği yat limanı ve adacıklarla zenginleştirilen proje ile Melet, atıl görünümünden kurtularak dört dörtlük bir yaşam merkezi oluyor.



“Melet’e yat limanı yapılıyor”


Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, inceleme sonrası yaptığı açıklamada peyzaj düzenlemelerinin yanı sıra Melet’in Karadeniz’e dökülen kısmında yat limanı çalışmalarının yapılacağını belirtti. Tekne ve gemilerin ırmağa girebilmesi adına derinleştirme çalışmaları yapıldığını belirten Başkan Güler öncesinde teknelerin giremediği bölgelere artık teknelerin kolaylıkla girebildiğini söyledi.


Başkan Güler açıklamasında şu sözlere yer verdi:


“Şu an da hem Melet Irmağı’nın yatağını temizliyoruz hem de derinliğini artırarak buraya teknelerin girebileceği bir yer haline getiriyoruz. Daha önce tekne ile girilmeyen yerlere tekne ile gidebildik. Aynı zamanda Melet’te kuğuları gördük. Artık kuğular buraya yuva yapabiliyorlar. Daha sonrasında ırmağın ağız kısmında bulunan ve daha evvel çöp dökülen alanda inlemelerde bulunduk. Dalga ile patlayan yerler vardı, yine oraların temizlenmesi gerekiyor. Daha sağlıklı bir ortam için yılların çöpünü temizliyoruz. Melet’te şehircilik açısından güzel bir eser çıkıyor. Burayı halkımıza açacağız. Burası iyi bir yerleşim ve yaşam merkezi olmuş olacak. Melet Irmağı’nın denize dökülen kısmında da yat limanı çalışmalarımız var. Bu çalışma ile tekne ve gemilerin buraya yanaşmasını sağlayacağız. Kısacası burası tam bir çekim merkezi olacak.”



Yeni bir yaşam merkezi


Karadeniz sahil yolu ile çevre yoluna yapılan alternatif Melet Köprüsü arasında kalan 60 bin metrekare alanda uygulanan alanda 20 bin metrekare yürüyüş yolu, 2 bin metre bisiklet yolu, 3 bin 100 metrekare otopark, 1.000 metrekare çocuk oyun alanı, 1 adet çok amaçlı spor sahası, 4 adet dış mekan fitness alanı, 3 bin 600 metrekare meyve bahçesi, 75 adet kamelya, 50 adet pergola kent mobilyaları grubu, 1 adet yöresel kıl çadırı, 2 adet restoran (kafeterya), 2 adet mescit ve 4 adet WC bulunacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.