KÜLTÜR SANAT - 01 Kasım 2024 Cuma 09:51

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

A
A
A

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde, milattan sonra 239 yılı civarında dikilen bir mil taşı olan yazıtlı taş eser, bir caminin bahçesinde 56 yıldır oturak olarak kullanıldı. Önemli bir tarihi eser olduğu tespit edilen taş, cami bahçesinden kaldırılarak, Ordu Müzesine götürüldü.

Fatsa ilçesine bağlı Bolaman Mahallesi’nde bulunan ve 1968 yılında yapılan Laleli Merkez Camii’nin temeli kazıldığı esnada bir taş bulundu. O dönem vatandaşlar, taşın üzerinde yazılar olduğu için şüphelendi. Gerekli görüşmeleri sağlayan vatandaşlar bir sonuç alamayınca, yapısı düzgün olduğu için taşı caminin bahçesine yerleştirerek, oturak olarak kullanmaya karar verdi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

Binlerce yıllık tarihin üzerinde oturdular

Vatandaşlar, önemini ve anlamını bilmeden 1970’li yıllardan bu yana oturak olarak kullandıkları taşın üzerinde oturup dinlendi, cemaat ve misafirler burada yıllarca sohbet etti. Ancak mahalle sakinlerinden olan, Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nde görevli Edebiyat öğretmeni Aydın Bal, taşın üzerindeki yazıları yıllar sonra yeniden fark edince, Fatsa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cevat Erbil’e haber verdi. Bunun üzerine Ordu Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katılımıyla yapılan ilk incelemelerin ardından, eski Helen ve Latin epigrafyası uzmanı, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk tarafından da Latince metnin çevirisi yapıldı. Böylece eserin niteliği anlaşıldı.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

Geçmişi yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanıyor

Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait olan ve milattan sonra 239 yılında yapıldığı tahmin edilen Latince mil taşının üzerinde, İmparator III. Gordianus’un ismi ve unvanları yer alıyor. Taşın üzerinde ayrıca, III. Gordianus’un yolu yenilettiği ve yazıtın sonunda da ikinci mil ibaresi yer alıyor. Bu ibare taşın Roma Dönemi’ndeki yolun başlangıcından yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bir mesafeye yerleştirildiğini gösteriyor.

“Roma İmparatorluğu’nun bütün topraklarına dikilmiş, yolları, mesafeleri ve güzergahları gösteren ve aynı zamanda imparatoru onurlandıran dikili taşlar"

Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Erken Hıristiyan ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Doç. Dr. Seçkin Evcim, bulunan taşın önemli bir eser olduğunu ve Karadeniz Bölgesi’nde orneklerini bulmanın zor olduğunu dile getirdi. İncelemelerinin ardından taşın, Roma İmparatoru 3’üncü Gordianus Dönemine ait bir mil taşı olduğunu anladıklarını aktaran Evcim, “Taş, milattan sonra 239 yıllarına ait. Mil taşı, özellikle Roma Dönemi’nde 2 ve 3’üncü yüzyıllarda çok yaygın olarak Roma İmparatorluğu’nun bütün topraklarına dikilmiş, yolları ve güzergahları gösteren ve aynı zamanda yolu yaptıran veya onartan imparatoru da onurlandıran dikili taşlardır. Anadolu’da bunlarla ilgili geniş çaplı çalışmalar yapılmıştır. Biz de hemen önceki yapılan çalışmalara baktık ve bu taşın daha önce yayınlanmadığını belirledik” dedi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

“Taşın bulunması için çok zor bir coğrafya”

Doç. Dr. Seçkin Evcim, “Burada imparatorun, buradan geçen Roma yolunu yenilettiği ile ilgili bir bilgiye yer verilmiş ve ikinci mile ait olduğu belirtilmiş ki bu da Bolaman ve Yalıköy sahillerine denk gelen bir mesafe. Yani Laleli Mahallesi’nden geçen yol Bolaman sahilinden İç Anadolu’ya doğru deva eden Roma yollarının hemen başlangıcında yer alıyordu. Bu açıdan bölgenin Roma Dönemi’ndeki güzergahlarının belirlenmesi ve bu dönemin tarihi hakkında bilgi vermesi açısından önemli bir yazıt, bir de bölge gerçekten bu tip eserlerin bulunması çok zor bir coğrafyaya sahip. O açıdan bunu tespit edebilmek bizim için çok önemli oldu. Bu şekilde Fatsa’nın kültür tarihine de önemli bir eser kazandırılmış oldu” diye konuştu.

Bölgede yine bu tür taşların bulunabileceğini ancak coğrafi zorluklardan dolayı tespitinin zor olabileceğini kaydeden Evcim, insanların bu tür konuda duyarlı olmaları gerektiğini aktardı. Bu tip eserlerin bulunmasını sağlayan yüzey araştırmalarına verilen desteğin önemine değinen Evcim, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

“Taşın bu kadar eski bir geçmişi olduğunu bilmiyorduk ama şüpheliydik”

Mahalle sakinlerinden İsmail Yıldız, cami bahçesindeki alanı çay içtikleri ve sohbet ettikleri bir yer olarak, mil taşını ise oturmak için kullandıklarını belirterek, “Bunun tarihi anlamı bilmiyorduk ama şüphelendiğimiz için birkaç kere görüşmeler yaptık. Bize tarihinden kimse bahsetmedi. 1968 yılından bu yana taş burada” ifadelerine yer verdi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

“Yazıyı okuyup kimse bizi aydınlatmadı, biz de oturak olarak kullandık”

Caminin yapımından da çalışan ve o günden bu yana cemaatinden olan Mahmut Türkmen, “Bu taş cami temeli yapıldığı esnada çıktı, bu yazıyı fark ettik, görüşmeler yaptık ama netice alamadık. Bu taşın geçmişinden kimse bahsetmedi. Biz de bunu oturak taşı olarak kullandık. Burada sohbet etmek ve gelen misafirleri ağırlamak için kullandık. Oturduk ama biz bunun bu şekilde tarihi bir taş olduğunu bilmiyorduk. Yazıyı okuyup da kimse bizi aydınlatmadı” şeklinde konuştu.

“Kıymetini bilememişiz”

Mahalle sakinlerinden İsmail Tepe ise, “Yıllarca oturak olarak kullandık ama şimdi götürülecek, üzülüyorum. Böyle bir eser elimizden gidiyor ama biz kıymetini bilememişiz” dedi. Gerekli incelemeler ve görüşmelerin ardından taş, belediye ekipleri ve görevlilerin yardımıyla cami bahçesindeki yerinden alınarak, sergilenmek üzere Ordu Müze Müdürlüğü’ne götürüldü.

Selim Kuşcu - Ahmet Altay 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Genel Başkan Vekili Ala’dan BM Genel Kurulu’nda Gazze’de ateşkes ve insani yardım için kabul edilen karar tasarı hakkında değerlendirme AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze’de ateşkes sağlanmasını ve sınırlardan insani yardımların geçişine izin verilmesini talep eden karar tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Gazze’de ateşkes ve insani yardım talepleri içeren karar tasarısının kabul edilmesinin ardından AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ala, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını ve sınırlardan insani yardımların geçişine izin verilmesini talep eden karar tasarısının 149 ülkenin oyuyla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Söz konusu karar, uluslararası toplumun Filistin halkının yaşadığı insani trajediye kayıtsız kalmadığını ve acil bir ateşkes ile insani yardımların engelsiz bir şekilde bölgeye ulaştırılmasının gerekliliği konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu açıkça göstermektedir" ifadelerine yer verdi. "Bu karar, İsrail’in orantısız güç kullanımının uluslararası kamuoyu nezdinde mahkum edildiğinin açık göstergesidir" Karar ile birlikte İsrail’in orantısız güç kullandığının uluslararası kamuoyunda görüldüğüne dikkati çeken Ala, "Türkiye olarak bu iradeyi başından beri en güçlü şekilde destekliyor, insani değerler ve uluslararası hukuk temelinde atılan her adımı kıymetli buluyoruz. Bu karar, İsrail’in orantısız güç kullanımının ve sivillere yönelik soykırım siyasetinin uluslararası kamuoyu nezdinde mahkum edildiğinin açık göstergesidir. Türkiye olarak, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması konusunda şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da aktif rol oynamaya, diplomatik girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Uluslararası toplumun bu güçlü mesajının sahada da bir an önce karşılık bulmasını, ateşkesin derhal hayata geçirilmesini ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine kesintisiz ulaşmasını temenni ediyor ve konunun takipçisi olacağımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Bedensel engelli sporcular, Türkiye Şampiyonası’nda güçlerini gösterdi Kırıkkale’de düzenlenen Bedensel Engelliler Halter Türkiye Şampiyonası’nda 12 ilden gelen 68 sporcu Türkiye birinciliği için mücadele etti. Türkiye Halter Federasyonu tarafından düzenlenen Bedensel Engelliler Gençler ve Büyükler Türkiye Şampiyonası, Kırıkkale’de düzenlendi. Şehit Ümit Çelik Çok Amaçlı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen şampiyonada, 12 ilden gelen erkek ve kadın 68 sporcu kıyasıya yarıştı. Şampiyonaya, Tokyo ve Paris Olimpiyatları’nda derece elde eden milli halterciler de katıldı. Gaziantep, Şanlıurfa, Kocaeli, Konya, Ankara, İstanbul, Bartın, Düzce, Kırıkkale, Kırklareli, Sivas, Antalya ve Kayseri’den gelen sporcular, farklı kilolarda Türkiye birinciliği için mücadele etti. Şampiyonada elde edilen derecelerle birlikte sporcular, ulusal ve uluslararası turnuvalar için moral ve motivasyon kazandı. Organizasyon boyunca sporculara destek olan antrenörler, hakemler ve federasyon yetkilileri de müsabakaların sorunsuz tamamlanması için yoğun mesai harcadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü adına yarışan Simge Elif Öztürk, 67 kilogramda Türkiye şampiyonu oldu. Öztürk, "Çok çalıştık ve yine birincilik elde ettik. 3 yıldır üst üste birincilik alıyorum. Avrupa Şampiyonası’na da hazır bir şekilde gideceğiz" dedi. Kırklareli Gençlik ve Spor Müdürlüğü adına yarışan Cansu Çoban, 79 kilogramda birinci oldu. Çoban, "Azmin zaferi" diyerek antrenman sürecindeki tempolu çalışmalarının karşılığını aldıklarını söyledi. Konya’dan Besra Duman ve İstanbul’dan Nazmiye Muratlı da kariyerlerindeki başarılarıyla dikkat çekti. Şampiyonada Türkiye birincisi olan Duman, "2012 yılında spora başladım. 2021’de Tokyo Olimpiyatları’nda üçüncü oldum. 2024’te Paris Olimpiyatları’nda ikinci oldum. Geçmişe baktığımızda defalarca madalya aldım" diye konuştu. 45 kilogramda şampiyon olan Muratlı da, "2025 yılından beri bu sporu yapıyorum. Çok güzel dereceler elde ettim. Dünya rekorlarım, altın madalyalarım, iki olimpiyat altınım var. En son çıktığım Paris Olimpiyatları’nda olimpiyat üçüncüsü oldum. Bugün de Türkiye Şampiyonası’na geldik. Çok güzel bir mekân. Teşekkür ediyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanımıza ve Bakan Yardımcılarımıza gerçekten çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu. Antalya’dan Ayşe Şirip ise 41 kilogramda Türkiye birincisi olarak, "Hedefim olimpiyat. Türkiye Şampiyonu oldum, çok mutluyum" ifadelerini kullandı. 73 kilogramda birincilik elde eden Sibel Çam da, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’ndaki başarısını Türkiye Şampiyonası’yla taçlandırdığını ifade etti. Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü, "4 başarılı olimpik sporcumuz bu organizasyona katıldı. Sporcu sayısındaki artış dikkat çekiyor. Baraj puanlarını düşürerek daha fazla sporcunun katılımını sağlamayı hedefliyoruz. 2028 Olimpiyatları’nda altın madalya sayımızı daha da artıracağız" dedi. Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş ise, "Şampiyonaya katılan tüm sporcuları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" ifadelerini kullandı. Kadınlar kategorisinde yapılan yarışların ardından erkekler kategorisinde de mücadeleler kaldığı yerden devam etti. Müsabakalar sonrasında dereceye giren sporculara madalyaları protokol üyeleri tarafından verildi.