SAĞLIK - 03 Mayıs 2024 Cuma 12:32

Uzmanından bahar alerjisi uyarısı

A
A
A
Uzmanından bahar alerjisi uyarısı

Bahar alerjisi hakkında uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Beşiroğlu Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi alerjenlere karşı vücudun aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bahar aylarında özellikle polenlerin havada yayılmasıyla alerjik reaksiyonlar artabilir” dedi.


Çocuklarda alerjik reaksiyonlar, baharın gelmesiyle birlikte artış göstermektedir. Bahar aylarıyla birlikte artan çiçeklenme dönemi, çocuklarda alerjik reaksiyon riskini artırmaktadır. Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Beşiroğlu Çetin, bu dönemde alerji belirtileri gösteren çocukların aileleri için önemli bilgilendirmelerde bulundu.



“Bu belirtilere dikkat”


Bahar alerjisinde görülebilecek belirtileri anlatan Uzm. Dr. Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi alerjenlere karşı vücudun aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bahar aylarında özellikle polenlerin havada yayılmasıyla alerjik reaksiyonlar artabilir. Bu reaksiyonların hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma, kaşıntı, gözlerde sulanma, ciltte kızarıklık ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir” diye konuştu.



“Teşhisi takiben uygun tedavi planı belirlenir”


Ailelere düşen görevlere değinen Uzm. Dr. Çetin, “Alerji belirtileri gösteren çocukların ebeveynleri, çocuklarının semptomlarını dikkatle izlemeli ve bir uzmana danışmalıdır. Çocuklarda alerji teşhisi, genellikle bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı veya çocuk alerji uzmanı tarafından yapılır. Teşhisi takiben uygun tedavi planı belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında antihistaminik ilaçlar, koruyucu tabletler, burun spreyleri, göz damlaları ve alerji aşıları bulunmaktadır. Ancak, tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalı ve çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı oluşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi.



“Çocuklar oyun oynarken gözlük takabilir”


Uzm. Dr. Çetin, alerjenlerden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:


“Polen sezonunda çocuklar dışarıda oynarken gözlük takabilir, dönüşte ellerini yüzlerini yıkayıp, kıyafetlerini değiştirebilirler. Mümkün olduğunca sabah saatlerinde evden çıkılmamalı, evler bu saatlerde havalandırılmamalıdır. Klima kullanılıyorsa polen filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu sezonda çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır. Evde toz ve akarlara karşı önlem almak için yatak ve yastık kılıflarını düzenli olarak haftada bir kere en az 60 derecede yıkamak faydalı olabilir. Çocukların odasında toz tutabilecek halı, pelüş oyuncak, yün içerikli eşyalar kullanılmamalıdır. Evi nemlendirmek için ısı kaynaklarının üzerine ıslak havlu, su kapları koyulmamalı, buhar yapılmamalıdır. Unutmayın, çocuklarda alerji belirtileri ciddi olabilir ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir. Çocuğunuzun sağlığı için alerjiye dair herhangi bir şüpheniz varsa, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da spor basını, il protokolü ile gösteri maçında karşılaştı Adana’da spor basını mensupları, kent protokolü ile dostluk maçında karşı karşıya gelirken, müsabaka 4-4 berabere sonuçlandı. Adana’da Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde dostluk maçı düzenlendi. Yeni Adana Stadyumu’nda düzenlenen dostluk maçında ’01’ numaralı kırmızı ve beyaz formalar ile sahaya çıkan ekipler, ’Korkma, gençlik ateşi sönmez. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun" yazılı pankartla 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Spor basını mensupları ile kent protokolü takımları arasında oynanan maçın başlama vuruşunu ise Adana Valisi Yavuz Selim Köşger gerçekleştirdi. Maç öncesinde Vali Yavuz Selim Köşger’e 01 numaralı kırmızı forma hediye edilirken, maç takımların karşılıklı buldukları goller ile 4-4 eşitlikle sonuçlandı. "Adana’da spora, sanata ve diğer güzel şeylere ilgi üst düzey" Etkinliğin anlamlı bir haftada gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vali Yavuz Selim Köşger, "19 Mayıs’ın ertesinde anlamlı bir günde, gençlik haftası içerisinde böyle bir etkinliğin organize edilmiş olması çok güzel. Spor, tüm milletlerin barış içinde, huzur içinde, esenlik içinde, centilmence, sportmence yaşamalarını temin etmek üzere yapılan bir etkinlik. Adanamızda da spor konusunda vatandaşlarımızın hem uygulayıcı hem de taraftar olarak üst düzey bir ilgisi var. Adana’daki takımlarımızın taraftarlarının da takımlarına karşı düşkünlükleri var, ilgileri üst düzeyde. Adana’da spora, sanata ve diğer güzel şeylere ilgi üst düzeyde. Emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. TSYD Adana Şube Başkanı Engin Kanber de etkinliği her yıl gerçekleştirerek geleneksel hale getirmek istediklerini kaydetti. Kanber, "Dilerim her yıl bunu seri şeklinde yapmış oluruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Basın mensubu Memiş Akçam, "Organizasyon 3 yıldır yapılıyor. Bu yıl 19 Mayıs kutlamalarına denk gelmesi ayrı bir güzellik tabi ki. Bu sayede bürokratlar ile biz de maç yapacağız. Umarım güzel bir maç olur, dostluk kazanır diyelim. Kesinlikle bu tür etkinliklerin insanların kaynaşması açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Devamını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Samsun Çocuk cezaevinde ’Sanat Sokağı’ açıldı Samsun’un Kavak ilçesinde çocuk cezaevinde atölyelerin bulunduğu koridorun duvarları mahkum çocuklar ile üniversite öğrencilerinin yaptığı boyama etkinliği ile rengârenk hale getirildi. ’Sanat Sokağı’ ismi verilen bölümün açılışı yapıldı. Kavak Cezaevi yerleşkesinde bulunan Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu içerisinde Sanat Sokağı açıldı. Mahkum çocukların sanatla iyileşmesini, ıslah edilmesini amaçlayan proje ile cezaevi içerisindeki el sanatları, resim gibi birçok farklı atölyelerin bulunduğu koridor, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Görsel Sanatları Topluluğu’ndan resim bölümü öğrencileri ile mahkum çocukların iş birliği ile rengârenk hale getirildi. Sabahattin Ali, Mehmet Akif Ersoy, Neşet Ertaş gibi sanatçıların resmedildiği duvarlar beğeni topladı. Sanat Sokağı ismi verilen bölümün açılışı törenle yapıldı. "Yeniden topluma kazandırıp, ıslah edip ondan sonra dışarıya göndermek zorundayız" Açılışta konuşan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, "Hocalarımız ve çocuklarımızın birlikte hazırlamış olduğu kültür sokağının açılışını yaptık. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin çok kıymetli hocalarından çocuklarımızı yetiştirmede, ıslah etmede çok büyük destek alıyoruz. Yavuz hocamla yapmış olduğumuz protokol gereğince buradaki öğretmenlerimize, hocalarımıza OMÜ’nün öğretim görevlileri çok ciddi destek vermektedir. Bu çocuklarımız suç işlese de, suça sürüklense de bizim çocuklarımızdır. Bunları yeniden topluma kazandırıp, ıslah edip ondan sonra dışarıya göndermek zorundayız. Burası bir cezaevinden ziyade bir eğitim yuvasıdır. Çocuklarımızı inşallah burada ıslah edip, eğitip, yeniden topluma kazandırarak evlerine gönderiyoruz” dedi. "Islah ederek topluma yeniden kazandırmak önemli" OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise, "Başsavcım, Samsun açısından büyük bir şanstır. Samsun’da adaleti toplumla buluşturan, adaletin sevimli yüzünü göstermek, iletişim kanallarını açık tutma noktasında kurumlar arasında çok ciddi bir çaba sarf etti. OMÜ’nün sosyal sorumluluk anlamında böyle bir programı uygulaması ve sonucunda ödül takdim töreninde bir arada bulunmaktan son derece mutluyuz. Suça bir şekilde bulaşmış olabilir, nedenini çok fazla sorgulamanın pek bir anlamı yok ama bu kurum eğer ıslah ederek topluma yeniden kazandırmayı önemserse suç öbeği yükselmekten geriye doğru düşecektir. Eğer burada sadece vaktini geçirip ıslah olmadan, bir eğitime tabi tutulmadan, hayatla barışmadan süresini doldurarak buradan çıkması halinde toplum açısından hala risk olmaya devam edecektir" diye konuştu. Açılışta ayrıca Niksarlı Hacı Mehmed (Ahi Pehlivan) Vakfı’nın vakfiyesinde yer alan mahkumlara yılda bir kere tatlı ikram edilmesi hayır şartının yerine getirilmesi amacıyla Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Kavak Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki çocuk mahkumlara tatlı ve içecek ikram edildi. Sanat Sokağı’nın açılışına Kavak Kaymakamı Erdem Karanfil, Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Erkan Öztürk ve OMÜ öğretim üyeleri katıldı.