- 07 Ağustos 2019 Çarşamba 17:07

Vali Yavuz: "Çocuk işçiliğini önlenmesi konusunda Ordu, Türkiye’ye model olabilecek düzeyde"

A
A
A
Vali Yavuz: "Çocuk işçiliğini önlenmesi konusunda Ordu, Türkiye’ye model olabilecek düzeyde"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında, çalışma ziyareti ve paydaş toplantısı gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında, çalışma ziyareti ve paydaş toplantısı gerçekleştirildi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Hollanda Büyükelçiliği Müsteşarı Erik Weststrate, Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı, ILO Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, ILO Program Yöneticisi Ceren Ababay Tosyalı, Hollanda Büyükelçiliği Kıdemli Yöneticisi Deniz Bezirgan’dan oluşan heyet, Vali Seddar Yavuz’u makamında ziyaret ederek, Ordu’da yapacakları toplantı, ziyaret ve incelemeler hakkında bilgilendirmede bulundular. Daha sonra Vali Seddar Yavuz’un da katılımıyla Valilik Toplantı Salonunda paydaş kurum ve STK temsilcileriyle bir değerlendirme toplantısı yapan heyet, Ordu’da yürütülen çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi aldı. Toplantıya katılanların görüş, öneri ve düşüncelerini dinledi.



"Çocuk işçiliğini önlenmesi konusunda Ordu, Türkiye’ye model olabilecek düzeyde"


Gerçekleşen toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, Türkiye’de özellikle çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik önemli politikalar geliştirildiğini söyledi. “Bugün itibariyle ilimizde çocuk işçiliğinin önlenmesi ve almış olduğumuz tedbirleri tekrar değerlendirecek, müzakere edeceğiz” diyen Vali Seddar Yavuz, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda Ordu’da, Türkiye’ye model olabilecek düzeyde çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, “Bu konuda öncülük eden bir iliz. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, bizim her zaman yanımızda olan, destekleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza ve değerli yöneticilerine sivil toplum kuruluş paydaşlarımıza, ILO’ya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Vali Yavuz, bugüne kadar Ordu Valiliğince yapılan eylem planları çerçevesinde talep edilen ödeneklerin, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tahsis edildiğini ve bu ödeneklerle METİP alanlarında mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirildiğini söyleyerek, Altınordu Saraycık Mahallesi, Ünye, Fatsa ve Perşembe Kırlı Mahallesi olmak üzere 4 METİP alanında eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanında, içme suyu ve aydınlatma, WC-duş, çamaşırhane ve bulaşıkhane gibi hizmetlerin yapımının da tamamlandığını ve mevsimlik tarım işlerinin istifadesine sunulduğunu kaydetti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdürü Nurcan Önder ise yaptığı konuşmada, “Ordu, bizim için çok önemli. Örnek gösterdiğimiz bir şehir. Ordu’da bu nedenle toplantı yapmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün Ordu’da, ILO Türkiye Ofisi ile birlikte yaptığımız ‘Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi’nin yönlendirme komitesini topladık. Bakanlığımız, çocuk işçiliği konusunda koordinatör bir kurum. Çocuk işçiliği ile ilgili ulusal programımız var ve çocuk işçiliğiyle topyekun mücadele etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın eğitime ve dünyadaki bütün çocukların sahip olması gereken haklara erişmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.


Toplantı, ILO’nun proje kapsamında yürütülen ve önümüzdeki dönemde yürütülecek faaliyetlere ilişkin gerçekleştirdiği sunum ve çocuk işçiliği ile mücadeleye ilişkin çalışmalarının aktarımı ve katılımcıların proje faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeleri ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Dilimli Barajı suyunun tarımda kullanılması kararı için Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, ilk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, “Dün itibarıyla bu güzel müjdeyi Sayın Bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli Barajı’nın 1’inci kısmının sözleşmesi yapıldı. Bu da bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da araziler boş kalıyordu. Artık Dilimli Barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.
Hakkari Başkan Geçirgen: “Bakanımıza Çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Dilimli Barajı’nın suyunun tarımda kullanılmasının kararı için çiftçiler adına teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Baraj Sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın Tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için Çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, ““Dün itibariyle bu güzel müjdeyi sayın bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli barajının 1’kısmının sözleşmesi yapıldı. Buda bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da toprak arazileri boş kalıyordu. Artık Dilimli barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.