EKONOMİ - 14 Mart 2018 Çarşamba 09:12

Kadın girişimci kümesini büyütmek için destek bekliyor

A
A
A
Kadın girişimci kümesini büyütmek için destek bekliyor

Osmaniye’nin Kumarlı köyünde yaşayan Duygu Ağzıkara (27) evlerinin yumurta ihtiyacını karşılamak amacıyla beslemeye başladığı tavukların sayısını artırarak hem ev ekonomisine katkı sağladı hem de köy halkına örnek oldu.

Osmaniye’nin Kumarlı köyünde yaşayan Duygu Ağzıkara (27) evlerinin yumurta ihtiyacını karşılamak amacıyla beslemeye başladığı tavukların sayısını artırarak hem ev ekonomisine katkı sağladı hem de köy halkına örnek oldu.


10 yıl önce Osmaniye’den Kumarlı köyüne gelin olarak giden iki çocuk annesi Duygu Ağzıkara (27), 2014 yılında ikinci kızını dünyaya getirmesinin ardından organik yumurta satışı ile ev ekonomisine katkıda bulunma kararının ardından tavukların kümesinin inşasında kendisinin çalıştığını ifade etti. Ağzıkara, “İşçi olan eşim zaman zaman iş sıkıntısı yaşıyor. Ekonomimize katkıda bulunsun istedim. Gerçekten de öyle oldu. Zorda olduğumuz durumlarda bize katkısı büyük. Girişimcilik ve kendi paranı kazanma çok güzel bir şey. Benim tavsiyem oturmasınlar, kendileri de böyle iş kurabilirler, ben burayı yeri geldi kendi ellerimle ördüm, kendim tavuklarıma baktım. Herkes yapabilir ben yapıyorsam” dedi.


5 sene önce tavuk yetiştirme kararı aldığında çevrede bulunanların ’boşuna uğraşıyorsun, boşuna masraf yapıyorsun’ diyerek tepki göstermesine kulak vermeyen genç girişimci, kümesine Asya’dan Avrupa’ya dünya genelinde bulunan çeşitli tavuk ırklarını dahil ederek, bölgede ilklere imza atan isimler arasında yer aldı. Ağzıkara, “Çevrem bana olmaz, yapma, nereye kadar para harcayacaksın bu işe dediler ama sonuçta çok güzel oldu. Şimdi onlar da takdir ediyorlar. Onlar da beğeniyor ve onlar da yapmak istiyorlar. Tavuk federasyonuna üye olan arkadaşlarımız var. Yurt dışından bilezikli güzel orijinal ırkları getiriyorlar. Biz de o arkadaşlarımızdan alıyoruz kendi kuluçka makinemizde çıkarttım, büyüttüm, besledim, baktım bugüne getirdim. 5-6 civarında normal kümes hayvanı vardı. Biz yumurta sektörüne girince tavuklarımızın sayısını çoğalttık, 50-60 civarı tavuklarımız var. Onların yumurtaları pazarlıyoruz. Yumurtalarımızın organik olması nedeniyle merkezde faaliyet gösteren işletmelere de toptan olarak satışını yapıyoruz. Ayrıca farklı ırklardan 60 civarı da süs tavuğumuz var. Tavuklarımızın sayısını artırmak ve kümesimizi büyütmek için devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.


Örnek girişimci Duygu Ağzıkara’nın eşi Sait Ağzıkara (32) da eşinin çevreden gelen olumsuz tepkileri umursamadığımı ifade ederek, şöyle konuştu: “Eşim dedi ki ’bu işi yapalım ekonomimize destek olur.’ Elimizden geldiğince el ele yapmaya çalışıyoruz. Yapma dediler. Eşim dedi ki ben yapacağım dedi ve başardı.”


Tavukları severek yem veren Emine ve Ecrin Ağzıkara ise hem neşeli dakikalar geçiriyorlar hem de annelerine yardım ediyorlar.


Evin en küçüğü Ecrin Ağzıkara, “Tavuklara oy topluyorum, onları çok seviyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyon Galatasaray üstü açık otobüsle şehir turu attı Galatasaraylı futbolcular ve teknik ekip, şampiyonluk kutlamalarına şehirde üstü açık otobüsle tur atarak başladı. Trendyol Süper Lig şampiyonu Galatasaray’ın, RAMS Park’ta düzenleyeceği ’Dört Dörtlük Gece’ şampiyonluk kutlamaları, Galatasaray Lisesi’nden başladı. Sarı-kırmızılı futbolcular ve teknik ekip, ilk olarak lisede toplandı ve daha sonra kendilerini bekleyen üst açık otobüse geçti. Otobüsle şehir turu atan sarı-kırmızılılara, taraftar yoğun ilgi gösterdi. Futbolcular da yol kenarlarında yoğun kalabalıklar oluşturan taraftarlara el sallayarak karşılık verdi. Yaklaşık 3 saat süren şehir turunda liseden çıktıktan sonra Mecidiyeköy’e geçen kafile, Levent’ten ilerleyip stadyuma ulaştı. Simitçiden Torreira’ya simit Şehir turu sırasında ilginç anlar da oldu. Bazı Fenerbahçeli taraftarlar da Galatasaray otobüsü izlemek için sarı-kırmızılı taraftarların arasında yer aldı. Yol kenarında bekleyen bir simitçi de Uruguaylı futbolcusu Lucas Torreira’ya simit gönderdi. Otobüste bulunan Torreira’nın simidi alıp yemesi eğlenceli bir an oldu. Mauro Icardi için pankart Galatasaraylı futbolculardan Lucas Torreira ve Yunus Akgün, Arjantinli futbolcu Mauro Icardi için pankart açtı. Torreira ve Yunus’un Icardi için açtığı pankartta ’Gitme Mauro’ yazıldı. Avrupa kupaları hedef gösterildi Öte yandan Galatasaraylı futbolcular, otobüsün önüne Avrupa kupalarını hedef gösteren bayrak astı. Sarı-kırmızılı bayrakta ’Yetmez bize bu kupa, hedef artık Avrupa’ yazı yer aldı.
Muş Muş Devlet Hastanesi’nde "Vefa Masası" kuruldu Muş Devlet Hastanesi’nde şehit aileleri, gaziler, engelli bireyler ve 65 yaş üstü vatandaşların hastane işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla "Vefa Masası" hizmete açıldı. Muş Vatan Kahramanları Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin girişimleri sonucu, Muş İl Sağlık Müdürlüğü ile Muş Devlet Hastanesi Başhekimliği iş birliğinde kurulan "Vefa Masası", vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmasını hedefliyor. Uygulama kapsamında hastane içerisindeki işlemlerde destek sağlanacak, yaşanan sorunların çözümü için rehberlik hizmeti verilecek. Açılış programında konuşan Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, Engelliler Haftası kapsamında hayata geçirilen uygulamanın önemli bir sosyal destek hizmeti olduğunu belirtti. Ömür, engelli bireyler, şehit aileleri, gaziler ve yaşlı vatandaşların hastaneye girişlerinden çıkışlarına kadar her aşamada destekleneceğini ifade ederek, devletin tüm vatandaşlara eşit sağlık hizmeti sunma sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Muş Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz ise kentte uzun süredir hissedilen önemli bir eksikliğin giderildiğini belirterek, engelli bireylerin yaşadığı sorunları doğrudan iletebileceği bir birimin kurulmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Korkmaz, uygulamanın engelli vatandaşların yanı sıra şehit aileleri ve gazilerin sorunlarının çözümüne de katkı sağlayacağını dile getirdi. Muş Vatan Kahramanları Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Yusuf Olcan da yapılan görüşmeler sonucunda projenin hayata geçirildiğini belirterek, destek veren Muş İl Sağlık Müdürlüğü ile hastane yönetimine teşekkür etti. Olcan, "Vefa Masası"nın şehit aileleri, gaziler ve engelli bireyler için önemli bir hizmet olacağını ifade etti. Programa Muş Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Uzm. Dr. Ayşe Rümeysa Doğruyol, Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yalçın Güzel, şehit ve gazi yakınları, gaziler, engelli bireyler ve vatandaşlar katıldı.