EKONOMİ - 18 Nisan 2019 Perşembe 12:45

Osmaniye’de 28 adet yatırım teşvik belgesi verildi

A
A
A
Osmaniye’de 28 adet yatırım teşvik belgesi verildi

Osmaniye’de geçen yıl toplam sabit yatırım tutarı 614 milyon TL olan proje için 28 adet yatırım teşvik belgesi verildiği belirtildi.

Osmaniye’de geçen yıl toplam sabit yatırım tutarı 614 milyon TL olan proje için 28 adet yatırım teşvik belgesi verildiği belirtildi.


Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyenler Platformu (OBADER) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü verilerine dayanılarak yapılan değerlendirmeye göre, 2018 yılında Osmaniye’ye, KDV istisnası, sigorta prim desteği, yer tahsisi, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti gibi teşvikleri kapsayan 28 yatırım teşvik belgesi verildi.


Toplam sabit yatırım tutarı 614 milyon TL olan teşvikli yatırım projesinin gerçekleştirilmesiyle bin 738 ilave istihdam sağlanmasının planlandığı belirtilen değerlendirmede, 2018 yılında düzenlenen teşvik belgesinin adedi 2017 yılına göre azalırken, teşvik verilen projelerin toplam sabit yatırım tutarının ise arttığı kaydedildi.


2017 yılında, toplam sabit yatırım tutarı 487 milyon TL olan 77 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiği hatırlatılan değerlendirmede, şöyle denildi:


"Teşvik belgesi düzenlenmiş yatırım projelerinin 2 adedi, 152 milyon TL toplam sabit yatırım tutarı olan yabancı sermayeden oluşmaktadır. Teşvik verilen yabancı sermayeli yatırım projeleri; sabit yatırım tutarı 144 milyon TL olan ve 45 kişiye ilave istihdam taahhüt edilen çimento fabrikası ile 6 milyon TL sabit yatırım tutarındaki demir çelik sektörüne verilen teşvikten oluştu.


Bu yılda, teşvik verilen yatırımların yüzde 70’ini (432 milyon TL) imalat sektörüne, yüzde 28’ini (174 milyon TL) hizmet sektörüne ve yüzde 2’si (8 milyon TL) ise enerji sektörüne yapıldı. Önemli bir tarım bölgesi olan Osmaniye’de 2018 yılında tarım sektörü yatırımları için düzenlenen teşvik belgesi ise bulunmamaktadır. Osmaniye’ye son 5 yılda verilen toplam sabit yatırım tutarı 2,5 milyar TL seviyelerini bulan teşvikler, bölgesel gelişmişlik düzeyi farkını azaltmak, ihracatı ve teknoloji ağırlıklı üretimi artırmayı amaçlamaktadır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de lojistik merkezi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi Mersin Büyükşehir Belediyesince 3 Temmuz 2023 tarihinde temelleri atılan ve nakliyecilerin heyecanla beklediği Huzurkent’te yapımı devam eden ‘Lojistik Merkezi’nin inşaatında sona gelindiği bildirildi. Sektör temsilcilerinin talebinin ardından yeni ve modern bir lojistik merkezi için kolları sıvayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1 yıldan kısa bir sürede komisyoncuları modern bir tesise kavuşturmaya hazırlanıyor. Otobana, limana ve organize sanayi bölgesine yakınlığı ile şehir trafiğini rahatlatacak olan bu proje sayesinde nakliye komisyoncuları hem modern bir tesise kavuşacak hem de lokasyonu sayesinde işlerini en hızlı şekilde tamamlamış olacak. “Modern tesis en kısa sürede kullanıma açılacak” Projenin kısa süre içerisinde tamamlanacağını kaydeden Fen İşleri Daire Başkanlığında inşaat mühendisi Fırat Eren, “Otobana yakınlığıyla şehir içerisindeki trafiği daha da rahatlatacak bir potansiyele sahip olmaktayız. Bu çerçevede otoban bağlantısıyla birlikte şehir içerisindeki trafiği daha rahatlatmış olacağız” dedi. Eren, “Nakliyeciler şu an şehrin içerisinde trafiği bölen bir bölgede bulunmaktalar. Burada daha ferah, daha güzel, daha kullanışlı ofislerde daha güzel imkanlarda çalışacaklar” diyerek, tesisi en kısa sürede kullanıma açacaklarını kaydetti. Ulaşımın bu tesiste daha da kolay hale geleceğinin altını çizen Eren, “Mersin bir lojistik kenti, aynı zamanda liman kenti. Üretilen ürünler burada toplanıp ihtiyaç duyulan bölgelere nakliyesi en kolay şekilde sağlanacaktır” sözlerine yer verdi. Merkez hakkında bilgi veren inşaat mühendisi Doğukan Özkul ise “Lojistik merkezin içerisinde 100 adet komisyoncular için ofis, idari bina, sosyal tesisler, servis bakım atölyesi, tır sahası ve ofis binası mevcut. Sosyal tesisinin içerisinde banka, restoran ve aynı zamanda ofisler mevcut. İdari binanın içerisinde çok amaçlı salonumuz, mescidimiz var. Burada 181 araçlık tır sahamız aynı zamanda araçların kontrolünün sağlanabileceği 5 adet tır kapasiteli servis bakım atölyemiz mevcut” diye konuştu. Lojistik Merkezi’nde neler var? Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından, Akdeniz ilçesinde inşa edilen Lojistik Merkezi; 76 bin metre kare arsa alanı üzerinde, 17 bin 618 metrekare yapı alanına sahip. Toplamda 181 araçlık tır parkı olan merkezde, komisyoncular için 10 bloktan oluşan 100 adette ofis, içerisinde mescidi, çok amaçlı toplantı salonu olan idari bina bulunuyor. Aynı zamanda merkez içinde bulunan 2 adet sosyal alan ile 2 restoran, 2 kahvehane, banka ve 16 adet işyeri komisyoncuların hizmetine sunulacak. Merkez içinde bulunan 5 tıra kadar ulaşan servis bakım atölyesi ile komisyoncuların işleri hafifletilirken, D-400 yolunun yanında yer alması ve organize sanayi bölgesi ile limana yakınlığı ile de kent merkezinin trafiği hafifletilecek hem de araçların ulaşımı hızlandırılacak.
Adana İsrailli organ şebekesini Adana polisi çökertti Adana’da polisin sahte pasaport üzerine yaptığı incelemede Türkiye, İsrail ve Suriye üçgenindeki ‘organ ticareti’ şebekesi deşifre oldu. Suriyeli şüphelilerin böbreklerini para karşılığı sattığı, nakil işleminin gerçekleşebilmesi için alıcı İsrailli E.A.M. (28) ve S.A.S.’nin (68) akrabası gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiği tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir ay önce sağlık turizmi için İsrail’den ülkeye gelen 7 kişinin pasaportunda yaptığı incelemede, 2’sinin sahte olduğunu tespit etti. Adana Havalimanı’ndan alınan güvenlik kameralarından detaylı görüntü ve fotoğraf incelemesi yapan ekipler, İsrailli gibi gösterilen 2 kişinin aslında Suriye uyruklu Z.M.Z. (21) ve A.S. (20) olduğunu tespit etti. Soruşturma derinleştirildi Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren polis, Suriye uyruklu şüphelilerin böbreklerini para karşılığı sattığını, nakil işleminin gerçekleşebilmesi için de alıcı İsrailli E.A.M. (28) ve S.A.S.’nin (68) akrabası gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiğini tespit etti. Organ ticareti deşifre oldu Bu bilgiler doğrultusunda ekiplerin başlattığı teknik ve fiziki takibin ardından Türkiye, İsrail ve Suriye üçgenindeki ‘organ ticareti’ şebekesi deşifre oldu. Organizatör turizm acentesi patronu çıktı Ayrıca polisin yaptığı incelemede 7 şüphelinin yanı sıra Türkiye’deki organizatörlerin de turizm acentesi patronu M.A.U. (58), A.K. (31) ile E.D. (51) ve F.Ö. (49) isimli kadınlar olduğu belirlendi. Şebekenin İsrail ayağını ise M.A.S.’nin (32) yönettiği tespit edildi. Bu bilgiler üzerine harekete geçen polis, belirlenen çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda 11 şüpheli gözaltına alınırken, adreslerde yapılan aramalarda ise 65 bin dolar, 10 bin 400 TL, 994 İsrail Şekeli, çok sayıda sahte pasaport ile dijital materyal ele geçirildi. Şahısların, böbrekleri 1 milyon lira karşılığında aldıkları öne sürüldü. Adana Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.