KÜLTÜR SANAT - 27 Haziran 2019 Perşembe 10:23

Yöresel kilim sanatını gelecek kuşaklara aktaracaklar

A
A
A
Yöresel kilim sanatını gelecek kuşaklara aktaracaklar

Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile Düziçi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursta 15 kişi ’Yöresel Kilim Dokuyucu’ eğitimi aldı.

Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile Düziçi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursta 15 kişi ’Yöresel Kilim Dokuyucu’ eğitimi aldı.


Kültür Merkezinde, verilen mesleki eğitimde, kursiyerler hem meslek sahibi oldular hem de geleneksel kilim sanatını öğrenerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacaklar. Kursiyeler 67 gün süren kurs boyunca günlük 30 TL ücret alarak harçlıklarını da çıkardı.


Usta Öğretici Tezcan Kırgız, kilim kursunda 15 kişilik grubuyla bir çok kilim desenini işlediklerini, küpeli zincir, yar yare baktı, koç boynuzu ve yeni gelin desenlerini daha çok çalıştıklarını belirtti.


Kursiyerlerin dokuyacağı kilimlerin ölçülerini kendilerinin ayarladığını desenleri de ona göre seçtiklerini belirten Kırgız, seccade, küçük yolluklar, çantalar, panolar yaptıklarını kaydetti. Kırgız, “El sanatları anlamında kilimimizin öne çıkması için bazı mücadeleler veriyoruz. Bunun içinde destek bekliyoruz. Siyasilerden olsun, belediyemizden olsun, İş Kur’un biraz daha desteklemesini kurs süresini en azından biraz daha uzatmasını istiyoruz. Öğrenciler bu işi istekle yapıyor" dedi.


Kursiyer Sadiye Koşok, yöresel kilim dokumayı çok merak ettiğini bunun için kursa başladığını ifade ederek, "Evde zaman geçireceğimize günümüzü değerlendiriyoruz. İmkan olursa ninelerimizden annelerimizden gördüğümüz bu kültürü devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.


Kursiyer Sakine Çiçek, kilim dokumaya karşı daha önceden de merakının olduğunu böyle bir kursun açılacağını duyunca da katıldığını belirterek, "Yeni dostluklar, arkadaşlıklar edindik. Evde oturacağımıza terapi gibi sinir stresimizi aldı güzel oldu” dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."