- 04 Ağustos 2022 Perşembe 10:05

Liseli öğrenciler tasarladıkları roketle ‘Teknofest 2022’ final turunda

A
A
A
Liseli öğrenciler tasarladıkları roketle ‘Teknofest 2022’ final turunda

Osmaniye Gençlik Merkezi’nde bir araya gelen 7 lise öğrencisi tasarladıkları roketle Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen Teknofest Roket Yarışması’nda final yarışlarına girmeye hak kazandı.

Osmaniye Gençlik Merkezi’nde bir araya gelen 7 lise öğrencisi tasarladıkları roketle Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen Teknofest Roket Yarışması’nda final yarışlarına girmeye hak kazandı. Lise kategorisinde 5 bin feet için yarışacak olan öğrencilerin hedefi birinci olmak.


Öğrencilerin havacılık ve uzay teknolojileri alanlarına ilgilerini artırmak ve bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek üzere Aksaray’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Roket Yarışması’nın final turunda Osmaniyeli öğrenciler yarışmaya hak kazandı. Osmaniye Gençlik Merkezi’nin destekleriyle gece gündüz demeden tüm parçalarını kendi imkanlarıyla üreterek ortaya çıkardıkları roketle final yarışlarına damga vurmak isteyen öğrenciler lise kategorisinde 5 bin feet için yarışacak. Tasarladıkları roketle kritik tasarım raporunda Türkiye 3üncülüğü elde öğrencilerin hedefi yarışmada birinci olmak.



“5 bin feet roket yarışı irtifasında yarışmaya katıldık”


Kritik tasarım raporunda Türkiye 3. Olarak yarışa katılacaklarını ifade eden takım iletişim sorumlusu Furkan Özdemir, “Roket yarışmamız belirli aşamalardan oluşuyor. Raporlama ve atış aşaması şeklinde. Takımımızı 2021 yılında kurduğumuzda ön tasarım raporunda Türkiye 8’incisi daha sonra daha da tecrübeler kazandık. 2022 yılında tekrar 5 bin feet roket yarışı irtifasında yarışmaya katıldık. Bu sene yine raporlama aşamalarını başarıyla geçtik. Ön tasarım raporunu geçtik. Kritik tasarım raporunda Türkiye 3’üncülüğü elde ettik. Atışa hazır raporunu başarıyla teslim ettikten sonra atış yapmaya hak kazandık. 4 Ağustos Perşembe günü Aksaray’a gideceğiz. Aksaray’da fırlatmamız gerçekleşecek. Teknofest bize montaj için 8 saat süre verecek. Bu 8 saat içerisinde roketimizi tamamen montajlayıp atışa hazır hale getirmeliyiz. Eğer roketimiz başarılı bir şekilde orayı da geçerse 6 Ağustos sabahı roketimizi fırlatacağız” diye konuştu.



“Amacımız derece elde etmek”


Roket hakkında teknik bilgiler veren takım kaptanı Ahmet Hakan Çekiç, “Bu sene teknofestin düzenlemiş olduğu roket yarışmasında atışa hak kazandık. Roket yarışması bizden roketimizi 5 bin feete çıkarıp 5 kilogram olan faydalı yükümüzü orada bırakmamızı istiyor. Faydalı yükümüzde paraşütle aşağıya inecek. Roketimiz üç bölümden oluşuyor. Roketimizin içerisinde faydalı yükümüz, güvenli inişi sağlayan paraşüt, bağlantı ipleri ve bilgisayarı bulunuyor. Roketin yapım aşamasında takımın her bir üyesi farklı bölümleriyle ilgilendi. Bu seneki amacımızda roket yarışmasında derece elde etmek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi Denizli’de hırsızların uyguladığı yeni yöntem akıllara durgunluk getirdi. 2 kadın ve 1 çocuk hırsız kapı dürbünlerine yapıştırdıkları kağıt parçalarının alınmadığı dairenin boş olduğunu anlayarak girdi. Giremedikleri dairelerin ise kapı önündeki ayakkabıları çalan hırsızların güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde ise gülmeleri dikkat çekti. Denizli’de hırsızların yeni yöntemi görenleri hayrete düşürdü. Pamukkale ilçesi Asmalıevler Mahallesi’nde bir apartmanı mesken belirleyen 2 kadın ve 1 çocuktan oluşan hırsızlar, bayram öncesinde ve sonrasında kapı dürbünlerine boş kağıt parçaları yapıştırdı. Tekrar aynı apartman dairesine giden hırsızlar kapı dürbünlerinden kağıt parçalarının alınmamasından dairede yaşayanların eve uğramadığını fark ederek hedef belirledi. Girdikleri bir daireden hırsızlık olayı gerçekleştirdi. Giremedikleri dairelerin ise kapı önünde bulunan ayakkabıları çalmaları bu kadarına da pes dedirtti. Rahat tavırlı hırsızın sevinci güvenlik kamerasına yansıdı Hırsızlardan biri apartmanın giriş kapısında durarak gözetleme yaparken, diğer kadın ve çocuk ise apartman dairesine girdi. Apartman güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde hırsızlar önce girecekleri dairenin önünde bir süre bekliyor. Ardından kapıyı açmayı başaran hırsızlardan çocuk olan içeriye girdiği görülüyor. Daha sonra çocuk hırsız koşarak uzaklaşıyor. Kadın hırsızlardan birinin rahat tavırları ve gülmesi dikkatlerden kaçmadı. "Boş dönmemek için kapı önündeki ayakkabıları alıyorlar” Apartman sakinleri olarak yaşadıkları olayın sinir bozucu ve üzücü olduğunu ifade eden apartman yaşayan Baha Semih Karabulut, hırsızlık olayının bir defa ile sınırlı kalmadığın ifade etti. Kapı dürbünlerine yapıştırılan kağıtların tekrar tekrar yapıştırılması ile hırsızlık olabileceğini düşündüklerini ifade eden Karabulut, “Kapılarımızın dürbünlerine kağıt yapıştırıyorlar ve bu kağıdın alınmadığı zaman bizim evlere girmediğimizi düşünüyorlar. Evlere girmeye çalışıyorlar, giremedikleri evlerde de kapıların önündeki ayakkabılar alıyorlar. ’Boş dönmeyelim’ diyorlar herhalde. Olay ilk olarak Ramazan Bayramı’nda başladı. Apartmanda oturan insanlar bayram için memleketlerine tatile gittiğinde bu şekilde evlere giriyorlar. Sonrasında biz yapıştırılan kağıtları topladık ve tekrardan yapmaya devam ettiler. 2-3 defa yapıştırıldı. Bu kağıtları yapıştırıyorlar ve daha sonra gelip tekrardan içeri girmeye çalışıyorlar. Bizim içeride olmadığımızı düşünüyorlar" dedi. Öte yandan, daire sahiplerinin ihbarı üzerine adrese gelen polis ekiplerinin yaptıkları incelemelerin ardından hırsızlık olayının şüphelilerinin yakalanması için çalışma başlattığı öğrenildi.