EKONOMİ - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 10:34

Sağlam “Stratejik ürün, buğdaydan vazgeçilmemeli”

A
A
A
Sağlam “Stratejik ürün, buğdaydan vazgeçilmemeli”

Osmaniye Buğday hasadına katılan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Taban arazilerimizde hem de kıraç arazilerimizde mutlaka buğdaydan vazgeçilmemeli ve buğday ekili alanlarımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.

Osmaniye Buğday hasadına katılan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Taban arazilerimizde hem de kıraç arazilerimizde mutlaka buğdaydan vazgeçilmemeli ve buğday ekili alanlarımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.


Kırmıtlı Köyü İlk Buğday Hasadına Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.


Buğday Hasadında konuşana İl Müdürü İbrahim Sağlam; Çukurova bölgesindeki toprakların çok verimli olduğunu vurgulayarak, "O kadar güzel verimli topraklarımız var ki, bir taraftan birinci ürün ekilmiş olan buğdayın hasadı yapılırken, ikinci ürün soyanın hemen yan tarlada ekildiğini görüyoruz. Verimli topraklarımızda yılda iki, üç ürün alıyoruz" dedi.


Osmaniye’de buğday hasadına yamaç arazilerde erken, taban arazi denilen ovada ise ağır topraktan dolayı biraz daha geç hasada girildiğini vurgulayan İl Müdürü Sağlam, 2018 ve 2019 yılını rekolte ve yağışlar açısından değerlendirmede bulundu.


Sağlam, “2018 yılının ilk dört ayındaki yağışlara baktığımızda toplam metrekareye 314 kilogram gibi bir yağış alınmıştı. Ama 2019’un ilk dört ayında alınan toplam yağış ise ilimizde 545 kilogramdır. Dolayısıyla bu yağışlar oran olarak aylara tam yayıldı, yani tek bir zamanda yoğun bir şekilde değil de ara ara yağdığı için topraklarımız suya doymuş oldu. Özellikle hububat alanlarımız, ’kıraç’ tabir ettiğimiz sulanamayan arazilerdeki buğdayların da bu yıl veriminin çok yüksek olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.



Toplam verimde yüzde 5 artış bekleniyor


Toplam verimde artış beklendiğini kaydeden İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Geçtiğimiz yıl içerisinde, hem kuru hem suluda toplam alanımıza baktığımızda 479 bin dekar alanda ekim yapıldı ve rekoltemize baktığımızda ise 237 bin ton gibi bir rekoltemiz oldu. 2019 yılı içerisinde ise 586 bin dekar alanda ekim yapıldı ve toplamda 240 bin tonu aşan bir rekolte beklentimiz var. Geçtiğimiz yıl kuru alanlarda dekara 400-450 kilogram, suluda ise 540-550 gibi rekoltemiz olmuş ve bu yılda bu rakamların altına düşmeyeceği gibi toplam verimlerde yüzde 5 oranında bir artış beklentimiz var” dedi.



Buğday stratejik ürün


Hububatın, özellikle buğdayın stratejik ürün olduğunu ve mutlaka ekilmeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizen İl Müdürü İbrahim Sağlam,” Hem taban arazilerimizde hem de kıraç arazilerimizde mutlaka buğdaydan vazgeçilmemeli ve buğday ekili alanlarımızı artırmamız gerekmektedir. Hayvancılıkta girdi maliyetleri olan samanın ham maddesinin yine buğday ve arpa olduğun biliyoruz. Çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum. Aynı zamanda anızların yakılmamasını istiyoruz. Hayvan yemi olarak kullanılan samanın balya yapılmasını öneriyoruz. Anızları yakarak sürdürülebilir bir tarımın önünü kapatıyoruz. Kolay yetişmiyor, anız yangınları yüzünden organik madde açısından topraklarımız çoraklaşıyor, zayıflıyor. Çiftçilerimizden hububat alanlarını ve ileride olacak mısır alanlarının hasat sonrası yakılmamasını özellikle tavsiye ediyorum. Üretimi bol, bereketli bir sezon diliyorum” dedi.



Anız yakılmayan arazilerde verim artıyor


Çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, "Yan tarlamızda hububat ekininin hasadını yaptık. Çukurova bölgemizde o kadar güzel verimli topraklarımız var ki, bir taraftan birinci ürün ekilmiş olan buğdayın hasadı yapılırken, ikinci ürün soyanın hemen yan tarlada ekildiğini görüyoruz. Verimli topraklarımızda yılda iki, üç ürün alıyoruz. Bu topraklarda tarımda sürdürülebilirliğinin devam etmesi gerekiyor. Onun için anızları yakmayın diyoruz. Direk anıza ekim yapılan tarlalarda yüzde 20-25’e varan oranlarda artış görülmekte. Bugünde burada ikinci ürün olarak soya ekiliyor. Bölgemizde ikinci ürün olarak soya, yer fıstığı ve mısır gibi ürünleri üretebilmekteyiz. Topraklarımızın devamlı tarımda kalabilmesi ve sürdürülebilir tarımın yapılabilmesi için diyoruz anızlar yakılmasın, topraklarımız hor kullanılmasın. Biz bu toprakları atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Gelecek nesillere tarım yapılabilir bir temiz toprak bırakmak hepimizin görevi. Aynı zamanda şartlarımız ne olursa olsun bizim mutlaka üretim yapmamız lazım” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.