GENEL - 27 Temmuz 2019 Cumartesi 10:37

Tarımın sektörünün sorunları Osmaniye’de masaya yatırıldı

A
A
A
Tarımın sektörünün sorunları Osmaniye’de masaya yatırıldı

3.

3. Tarım ve Orman Şurası öncesi Osmaniye Tarım ve Orman Sektörünün Değerlendirme toplantısı Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapıldı. Düzenlenen toplantıya Vali Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Milletvekilleri Mücahit Durmuşoğlu ve İsmail Kaya, Vali Yardımcısı Metin Esen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, Sivil Toplum Kuruluşları ve sektör temsilcileri ile çiftçiler katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 3. Tarım ve Orman Şurası 2019’un sonbahar aylarında yapılacağını hatırlatarak “İllerimizde Tarım Orman Bakanlığımıza bağlı tüm sektörlerimizin şurada görüşülmek üzere problemlerini veya şuraya katkı sağlayabilecek öneri ve talepleri alacağız. Şura’da değerlendirmek üzere kitapçık halinde getireceğiz. Bugüne kadar Osmaniye ilimizde tarım ve hayvancılıkla ilgili Bakanlığımızdan almamız gerekenleri biz Milletvekillerimizin ve Sayın Valimizin desteği ile aldık. Ben hassetten sektör ve çiftçilerimiz adına kendilerine şükranlarımı ifade ediyorum. Bu Şura’nın Osmaniye ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.


Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya da, burada alınacak olan kararların 3. Tarım ve Orman Şurası’nda hayata geçirilmesine çalışacaklarını belirterek, "Bizlere düşen Osmaniye ilimizde alınacak kararların Ankara’da bire bir takipçisi olmaktır. Milletvekilleri olarak, buradan alınan her türlü kararın Ankara’da bizlerde takipçisi olacağız.” dedi.


Daha sonra konuşan Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise, dünyada yakın gelecekte belki de gıda savaşlarının gündeme gelebileceğine bu yüzden tarımın hayati önem taşıdığını vurguladı. Durmuşoğlu, "Osmaniye deyince akla hemen yer fıstığı geliyor, turp geliyor. Bunların da çeşitli alanlarda daha da kıymetlendirilebilmesi için bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Osmaniye’mizi kanatlı hayvan üretim merkezi kapsamına da almaya çalışıyoruz. Bu bizim içim önemli çünkü Kadirli Organize Sanayi Bölgesinde Türkiye’nin en büyük kesimhanesi kurulu. Ama bizim bu kesimhaneye üretim yapacak bizim sözleşmeli çiftçileri yetiştirmemiz lazım. Önemli olan burada üretimi artırmak, istihdamı artırmak. Kalkınmaya refaha katkı sağlayacak alanları sonuna kadar desteklenmesinden yanayız.” dedi.


Toplantının sonunda konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun, “Tarım ve Orman Şurası ile bitkisel, hayvansal ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, gıda üretimi, güvenliği ve güvenilirliğinin temini, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tarımsal ve hayvansal üretimin planlanması, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi, orman ve mera yönetimi, tabiatın korunmasına ilişkin stratejilerin oluşturulması hedeflenmektedir. Tarım Şurası çerçevesinde oluşturulan çalışma gruplarının hazırlayacağı Çalışma Belgesine temel oluşturulmak üzere bugün ilimiz tarımsal faaliyetleriyle ilgili tüm sektör paydaşlarının katılımıyla bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantıda ilimiz tarım ve orman sektörünün mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri, geleceğe yönelik hedef ve stratejiler belirlenip raporlanacaktır. Bu sektör toplantısında alınan kararlardan ilde çözülmesi gerekenleri buradan çözmeye gayret edeceğiz. Merkezi yönetim tarafından çözülmesi gerekenleri de Milletvekillerimizle birlikte inşallah merkezde takipçisi olacağız” diye konuştu.


Toplantının sonunda sektör temsilcileri, üreticiler, çiftçiler ve tarım ve ormanın paydaşları tek tek söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Polonyalı turisti Pamukkale’de unutup Salda’ya gittiler Dünyaca ünlü Pamukkale’yi görmek için gelen yabancı kafile, 70 yaşındaki Polonyalı kadını Denizli’de unutup Salda Gölüne gitti. Saatler sonra kayıp olduğu anlaşılan yaşlı turist, jandarma komandolar ve güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaya rağmen Pamukkale ören yerinde bulunamadı. Edinilen bilgiye göre; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentini görmek için Denizli’ye gelen yabancı kafile, turun bitmesinin ardından bugün öğle saatlerinde kentten ayrılarak gezinin sonraki durağı olan Burdur’daki Salda Gölüne gitti. Kafileyi 100 kilometre gittikten sonra otobüsten indiren tur rehberi, kafilede yer alan 70 yaşındaki Polonyalı bir kadın turistin eksik olduğunu fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Pamukkale ören yerinde görevli güvenlik görevlileri tarafından yaşlı turistin bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı. Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmalarına, Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliği de destek verdi. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale ören yerinde yapılan geniş çaplı araştırmalarda, Polonyalı kadına ait bir ize rastlanmadığı öğrenildi. Arama çalışmalarının sona ermesinin ardından komando birliği, Pamukkale ören yerinden ayrıldı. Yolunu kaybedince kafileden farklı bir yöne gitmiş olabileceği değerlendirilen yaşlı turistin bulunması için ören yeri ve çevresindeki güvenlik kameraları jandarma tarafından incelemeye alındı. Kayıp turistin bulunması için çalışmalar devam ederken, onu Denizli’de unutup giden kafileden ise geri dönmelerinin istendiği ifade edildi.