GENEL - 18 Nisan 2012 Çarşamba 15:38

BU ÖОRENCİLER GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR

A
A
A
BU ÖОRENCİLER GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR

Okullarda çalıştırıldıkları, tehlikeli bir şekilde cam temizletildikleri ve benzeri okul işlerinde çalıştırıldıkları gerekçesiyle televizyonlarda haber olan öğrenciler Rize`de gönüllü çalışıyor.
Rize`de Rize Valiliği ile Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilen ``˜Kardeş Eli` isimli proje ile Rize Tevfik İleri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından oluşturulan bir tim, Aralık ayından bu yana sürdürdüğü çalışmalar ile 14 ilköğretim okulunun tadilat ihtiyaçlarını hızlı ve masrafsız bir şekilde giderdi. Tim aralıksız bir şekilde diğer ilköğretim okullarında ki; bakım onarım ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye`de ilk kez Rize`de uygulanan projede hem Milli Eğitim Bakanlığı İlk ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında her öğrenciye şart koşulan 25 saat toplum hizmeti uygulaması yerine getirilmiş oluyor. Aynı zamanda meslek lisesi öğrencilerinin eğitim gördükleri alanlarda uygulamalı olarak da eğitim görmeleri sağlanmış alıyor.
Öğrenciler ilk olarak ilköğretim okullarını gezerek eksiklikleri tespit ediyor. Rize Valiliği imkanları ile ihtiyaç duyulan malzemeler temin edilerek okullardaki başta elektrik, elektronik, bilişim, metal teknolojileri, mobilya ve iç tasarım alanlarındaki ihtiyaçlar gideriliyor. Bu şekilde hem zamandan tasarruf edilmiş oluyor hem de okullar tadilat için harcanan yüklü miktardaki malzeme ve işçilik masrafından kurtulmuş oluyor.
Gönüllülük esasına göre hiçbir ekonomik karşılık görmeden çalışan öğrencilerin ilk önce ailelerinden izin alınıyor. Ardından çalıştıkları süre boyunca sigortaları yapılıyor.
Proje kapsamında 30 ilköğretim okulunda çalışılması hedeflenirken şu ana kadar 14 okulun tüm tadilat ve yenileme işleri tamamlandı. Tim son olarak Rize`nin Çiftekavak Mahallesi`nde bulunan Polis Amca İlköğretim Okulu`nu ele aldı. Bir süre önce okulla ilgili tüm eksiklikler tespit edilerek malzemeler temin edilirken tim bugün çalışmalarına başladı. İlk olarak okulun metal bahçe çitleri tamir edildi. Okulun aydınlatma ve prizlerindeki arızalar giderildi. Kırık dolaplar onarıldı, neredeyse kullanılmayacak hale gelen yazı tahtaları ve sıralar yenilendi.
Öğrenciler yaptıkları açıklamada, hem eğitim gördükler camiaya hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek hem de eğitim gördükleri alanlarda uygulamalı olarak bilgilenme imkanı elde ettiklerini söylediler.
İl Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım Polis Amca İlköğretim Okulu`ndaki çalışmaları yerinde izledi. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, ``Biz okullarımızdaki bu tarz eksiklikleri ihale yolu ile gidermeye çalışırsak, önce eksikliklerin tespiti, sonra İl Özel İdaresi tarafından işlerin ihaleye çıkartılması hem kaynak itibariyle hem de zaman itibariyle işimizi güçleştirecekti. Şimdi ise sadece malzeme gideri ile işçilik ücreti ödenmeden çok düşük maliyetler ile kısa sürede problemleri çözmüş oluyoruz. En önemlisi bu projeyi yürütürken öğrencilerimiz hem karşılıksız hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Bizlerde çok mutlu oluyoruz. Okullar arasında da bir diyalog oluşuyor. Genç öğrencilerimize de meslek liselerinin tanıtımını yapmış oluyoruz. Öğrencilerimiz ise okullarında aldıkları teorik eğitimleri burada pratiğe gökmüş oluyorlar`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kahramankazan’da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde, Çelenk Sunma Töreni ve Doğu Demirkol’un stand-up gösterisi eşliğinde coşkuyla kutlandı. Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, şölen havasında kutlandı. Milli Egemenlik Parkı’nda Çelenk Sunma Töreni’yle başlayan kutlama, saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunmasının ardından, Akıncı Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin hazırladığı folklor, tiyatro, geleneksel gösteriler, bando gösterileriyle devam etti. Ayrıca, komedyen ve oyuncu Doğu Demirkol da kutlamalar çerçevesinde bir gösteride bulundu. Kahramankazan Belediyesi’nin özverili çalışmalarıyla düzenlenen Demirkol’un ’Mizah Dozu’ adlı stand-up gösterisi, Kahramankazan Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başkan Çırpanoğlu yaptığı konuşmada, "Kahramankazan’ın gençliği her şeyin en iyisine layık. Bunu da göstermek istiyoruz. Türkiye’nin mizah açısından bana göre en kaliteli üç isminden biri olan Doğu Demirkol’u Kahramankazan’ımızda ağırlamakla, bu güzel 19 Mayıs akşamında kendisini gençliğimizle, Kahramankazan’la buluşturmakla güzel bir organizasyon yaptığımızı düşünüyoruz’’ dedi. Gençlere verdiği önemi de konuşmalarına yansıtan Başkan Çırpanoğlu, "Göreceksiniz, beş yıl boyunca gençlerimize karşı yapacaklarımız hiçbir zaman bitmeyecek. Her zaman, 30 Ağustoslarda, 19 Mayıslarda, 23 Nisanlarda, 15 Temmuzlarda, devletimizin milli bayramlarında gençlerimizle beraber her zaman bir program yapmak için elimizden geleni yapacağız’’ diyerek gençlere söz verdi. Doğu Demirkol ise, gençlerin yoğun katılımına karşı, "Burada büyük bir özveri var. Selim Başkan’a teşekkür ediyorum" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Gösteri sonunda Başkan Çırpanoğlu, Doğu Demirkol’a çiçek ile beraber Atatürk’ün Nutuk kitabını ve köstekli saat hediye etti. Kutlamalara Kahramankazan Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mustafa Albayrak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yıldırım ve ilçe protokolü katılım sağladı.