YEREL HABERLER - 01 Haziran 2017 Perşembe 14:29

’Geleceğin yazılımcıları Rize’de yetişiyor’

A
A
A
’Geleceğin yazılımcıları Rize’de yetişiyor’

’Geleceğin Yazılımcıları Rize’de Yetişiyor’ sloganı ile Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın himayesinde yürütülen ‘Kodlama Eğitimi Projesi’ kapsamında oluşturulan atölyelerin dördüncüsü Pazar ilçesinde açıldı.

’Geleceğin Yazılımcıları Rize’de Yetişiyor’ sloganı ile Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın himayesinde yürütülen ‘Kodlama Eğitimi Projesi’ kapsamında oluşturulan atölyelerin dördüncüsü Pazar ilçesinde açıldı.


Pazar İlçesi Halk Eğitim Merkezi hizmet binasında oluşturulan kodlama atölyesinin açılış törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra Pazar Kaymakamı Cevat Çekil, Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, Pazar İl Genel Meclisi üyeleri Rasim Çorbacı ve Osman Nuri Hasçelik, kodlama eğitimi projesinde görev alan ilçe koordinatörleri ve diğer yetkililer katıldı.


Rize Valisi Erdoğan Bektaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatında yer almamasına rağmen biz Rize’de 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kodlama eğitimi projesine başladık. Bu proje ile neyi amaçladık? Artık teknoloji üreten donanımlı kişilere olan talep büyük oranda arttı ve dünya çapında mevcut sistemler bu talebi karşılayamamaya başladı. Üniversiteler bilgisayar bilimleri alanında daha fazla öğrenci istiyor. İnternet ve yazılım şirketleri daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyuyor. Geniş çaplı üretim yapan şirketler kendileri için üretim sistemleri tasarlayacak çalışanlar talep ediyor. Tüm bunları karşılamanın yolu gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla erkenden buluşturmaktan geçiyor. Bizim toplum olarak bu gelişmelerin dışında kalmaya hakkımız yok. Varlığımızı ve iddiamızı sürdürmek zorundayız. Çünkü biz tarih boyunca iddialı bir millet olduk. İleride de söz sahibi bir millet olmak istiyorsak gelişmelerin ve değişimlerin dışında kalmadan tüketen değil üreten bir millet olmak zorundayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eşrefoğlu Rumi vefatının 555. yılında İznik’te anıldı İznikli gönül adamı Eşrefoğlu Abdullah Rumi İznik’te ki kabri başında anıldı. Program Eşrefzade Cami bahçesinde sela okunması ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programa İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte, İlçe Müftüsü Nurettin Çelik, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara ve Eşrefoğlu Rumi’nin 14. kuşaktan torunu Safiyüddin Erhan, Siyasi Parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, ve belediye başkan yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı. İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte konuşmasında, “Öncelikle Belediye Başkanımız adına hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Medeniyetimizin kültür kökleri ile bağ kurduğumuz bu mekân ve program hepimizi ziyadesiyle memnun etmektedir. İnşallah ameli Salih olarak hepimizin defterlerine burada bulunmamız kaydolunur. Katılım ve teşrifleriniz için hepinize teşekkür ederim” dedi. Eşrefoğlu Rumi’nin ondördüncü kuşaktan torunu Safiyüddin Erhan da konuşmasında Eşrefzade Abdullah Rumi’nin hayatından örnek ve kesitler anlattı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara da 555. yıl anısına beşer cümleden oluşan kesitleri katılımcılara aktardı. İlçe Müftüsü Nurettin Çelik tarafından program sonunda dua ve niyazda bulunuldu. Program sonunda da İznik Belediyesi tarafından hazırlanan köfteli çorba katılanlara ikram edildi.
Aydın Başkan Ülken’in çağrısı yanıt buldu Şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerin hem halk sağlığına hem de yerli esnafa zarar verdiğine dikkat çekerek duruma tepki gösteren Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, yapılan görüşmeler sonrasında sorunun Valilik ve Büyükşehir tarafında çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, yapılan görüşmelerin ardından sorunun çözüldüğünü duyurdu. Artık “x şehri tanıtım günleri” adıyla yapılacak olan etkinliklerin, Valilik ve Büyükşehir tarafında çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Ülken; “Sorun çözüldü. X şehir tanıtım günleri gibi etkinliklerle ilgili yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Valimiz talimat verdiğini Valilik izni olan alanlarda bir daha izin verilmeyeceğini, Büyükşehir Belediye Başkanımız da Tekstil Park alanında yılda en fazla 1-2 defa ve içeriğinin net bir şekilde sınırlandırılarak olabileceğini belirttiler. Talebimizle ilgili duyarlı tutum ve kararlarından dolayı Valimiz Yakup Canbolat ve Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na, odam ve üyelerim adına teşekkür ederim” dedi.
Kahramanmaraş İstedikleri kadar topluyorlar Kahramanmaraş’ta üretilen çileği bahçede yemek isteyen vatandaşlar, kentteki seralara gelerek ürünleri topluyor. Dört mevsim seralarda üretilen çilek, tarımsal aktivite olarak yerini aldı. Kahramanmaraş’ta topraklı ve topraksız tarım olarak adlandırılan ve il geneli 7 bin dönümde üretilen çilek, yaz mevsiminde Ortadoğu ülkelerine, kış mevsiminde Rusya ve Avrupa pazarına gönderiliyor. Müşterilerinin gelip dalından koparıp topladığı çilek, kentteki seralarda yıl boyu üretiliyor. Bankacılığı bırakıp çiçek üretimine geçtiğini ifade eden Ümit Uçar, “Topraksız tarım ile uğraşıyoruz. Hem topraklı hem topraksız üretim yapıyoruz yılın 12 ayı üretim var ve farklı dönemlerde kaliteyi artırmayı çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanına çileğimizi gönderiyoruz. Yazın özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai ve Katar olmak üzere kış mevsiminde ise Rusya pazarına ürünleri yolluyoruz. Topraksız tarımda 7 dönüm yıllık yaklaşık 100 ton kapasiteli ürünümüz var. Kahramanmaraş’ın toplam üretimi 7 bin dönüm ve biz yüzde beşlik bir yerine sahibiz. Kahramanmaraş ihracatı ise yüzde onlar civarında genelde iç piyasaya ürün çalışılıyor” diye konuştu. Ailelerin ve çocukların sera aktivitelerinin olduğunu da ifade eden Uçar, “Çilek C vitamin deposu. Hormon kabul etmeyen bir ürün olduğu için çocukların rahat bir şekilde yiyebileceği bir ürün. 12 ürün bulunduğu için vatandaşlarımız geliyor. Vatandaşlarımız için burada bir aktivite alanı da oluşturduk. Okullardan yoğun taleplerimiz var. İlkokul ve ortaokul öğrencileri gelip burada kendileri toplayıp yiyebiliyorlar” ifadelerini kullandı. Mersin’den geldiğini söyleyen Ayşe isimli kadın, “Ben mersinde yaşıyorum ailemi ziyarete geldim buraya. Buranın adını duymuşlar görmek istedik beni gezmeye getirdiler. Güzel bir yer görülesi güzel bir yer. Sepetinizi kolunuza takıyorsunuz istediğiniz kadar gözünüzün sevdiği çilekleri topluyorsunuz” dedi.