GENEL - 29 Ağustos 2018 Çarşamba 10:20

"Anzer Yaylası, Ayder ve Uzungöl gibi olmayacak"

A
A
A
"Anzer Yaylası, Ayder ve Uzungöl gibi olmayacak"

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel, Anzer’i gelecek yıllara doğal güzelliği ile taşımak istediklerini, Anzer’den Ayder gibi bahsedilmesine izin verilmeyeceğini dile getirdi.

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel, Anzer’i gelecek yıllara doğal güzelliği ile taşımak istediklerini, Anzer’den Ayder gibi bahsedilmesine izin verilmeyeceğini dile getirdi.


Dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği Anzer Yaylası’nın muhtarı Remzi Güzel, yaylanın doğal güzelliğini korumak için harekete geçti. Yetkililere doğal yaşamı bozan yapılaşmanın önüne geçmek için çağrıda bulunan Güzel "Eğer bir kişiye yaptırım gerçekleşirse bu emsal teşkil eder ve Anzer doğal güzelliğini kaybetmez" ifadelerini kullandı.


Rize’nin İkizdere ilçesinde 2 bin 105 rakımda bulunan Anzer Yaylası, ünü yurt dışına yayılan Anzer balının da üretildiği yer olarak turistlerin ilgi odağı haline geldi. Dünyada bir benzeri bulunmayan ve çeşitli florası ile tanınan Anzer Yaylası Muhtarı Remzi Güzel, yaylanın özelliklerini korumak için mücadele edeceklerini dile getirdi.


İmara uygun yapılarla Anzer’i geleceğe aynı güzellikte taşıyacaklarını dile getiren Güzel "Anzer köyümüzü koruma noktasında, köy imarı ve meralarla ilgili ciddi konular oluştuğunu görüyoruz. Köy içerisindeki imar ile ilgili yapıların eski yapıya uygun olmasının daha uygun olabileceğini ve imara uygun yapılarla gelecek nesillere daha güzel miraslar bırakacağımızı düşünüyoruz. Meralarda geçmişten günümüze kadar gerçekleşen kaçak yapıların bir an önce önünün alınması gerekiyor. Bu sadece Anzer’in sorunu değil, bütün yaylaların sorunu. Anzer bir turizm köyü olarak meralarımızın daha da korunması gerektiğini, kalıcı yapıların mutlaka yapılmaması gerektiğini ve yapılması gereken işlerin de kültüre uygun yapılması gerektiğini söylüyoruz" dedi.


Güzel "Zaman zaman muhtarlıktan olsun, vatandaşlardan olsun şikayetler oluşuyor. Yetkililerden beklentimiz gelip buraya sadece tutanak tutulması değil gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bir icra yapılırsa bu emsal teşkil eder ve insanlar orada yapılaşma yapılmaması gerektiğini daha iyi anlar. Ama burada gelip 2 tane tutanak ile beraber dosyası kapatılır veya süreç uzatılırsa insanlar bu kez meralarda, talan etme noktasında boşluk bulmuş olur. Biz meralarımızı koruyarak Anzer balımızı korumuş oluruz" diye konuştu.



"Ahşap ve taş kullanarak çevre düzenlemesi yapıyoruz"


Anzer Yaylası’nın Ayder Yaylası gibi çarpık bir yapılaşmayla turizme açılmasına izin vermeyeceklerini, turizmin kontrollü bir şekilde gerçekleştirileceğini dile getiren Muhtar Güzel "Biz daha önce de dile getirmiştik, Anzer Ayder gibi olmayacak dedik. Köyümüzde henüz yüksek yapılar oluşmamış ve biz muhtarlık dönemimizde yapılmış olan evlerin imara uygun bir şekilde yapılmasıyla ilgili halkımızla birlikte diyaloglar oluşturduk. İmar kanunu halkımıza elimizden geldiği kadar anlattık ve yapılaşmanın imara uygun olması noktasında ciddi katkılarımız oldu. Biz eğer bu imarı korumamış olsaydık bundan 20 sene sonra bizde bir Ayder olup çocuklarımıza kötü bir Anzer bırakmış durumda olacaktık. Devletimizin halkımıza teşvik mahiyetinde projeler ile ilgili katkı ve destek vermesi gerekiyor. Bu da halkımızı hem yeni yapılan evlere dış kaplamasını yöresel mimariye uygun yapar bir kısmını devlet karşılar bir kısmını köy halkı karşılar. Anzer’i o zaman koruma altına almış oluruz. Biz muhtarlık olarak köy meydanına ahşap korkuluklar yaparak bir örnek teşkil edelim dedik. Beton değil de ahşap ve taşları kullanarak çevre düzenlemesi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.


"Biz kendimizden Uzungöl ve Ayder Yaylası gibi bahsettirmeyeceğiz" diyen Güzel "Şayet kontrollü bir şekilde biz turizmi Anzer’e taşıyamazsak, zaman zaman Cumhurbaşkanımız da eleştiriler yaptı, Uzungöl’den bahsetti Ayder’den bahsetti, yine aynı cümleyi kullanacağım 20 yıl sonra aynı durumları yaşamamak için kontrollü turizm ile Anzer’i geleceğe taşıyabiliriz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem başkanlıktan hem de parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Partinin kuruluş hedefini ve heyecanını yitirdiğini belirten Demir, "31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması ise bizleri üzdü" dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı istifa açıklamasında Demir, şu cümlelere yer verdi; "Bugün itibari ile 25 Ekim 2017 yılından bu yana görev aldığım ve son 2 dönemdir seçilmiş İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden ve İyi Parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayım. İstifa etmeyi bir süredir düşünmekteydim. Ancak partinin zarar görmemesi adına seçim süreci ve genel kongre sürecinin tamamlamasını bekledim. 4,5 yıllık süreçte İyi Parti İlçe Başkanı olarak muhalefet görevini ekibimle beraber layığı ile yaptığıma inanıyorum. Ancak geldiğimiz noktada halkımızın gösterdiği yolda artık ‘kenara çekilme’ zamanın geldiğini gördüm. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşananlar bana bu kararı almam gerektiğini gösterdi. Bu partiye böylesine özverili bir şekilde hizmet etmemize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması bizleri son derece üzmüştür. O gün istifa etmem gerekirken, partinin seçim üstü zarar görmemesi adına bu kararımı seçim sonrasına erteledim. Seçim sonrası parti tarafından alınan karar ile gidilen genel kongre sürecinde ise bu kararımı bildirmenin etik olmayacağını düşünerek bugüne ertelemiş oldum. Yerel seçim çalışmalarını tüm imkansızlıklara, maddi ve manevi hiçbir desteğin olmamasına rağmen, ben ve yönetim kurulum elimizden geleni, hatta daha fazlasını yaparak sürdürdük. Ancak son bir yılda gerek üst düzey, gerekse il ve ilçe bazlarında partinin kan kaybı herkesin malumudur. Bu da 31 Mart Yerel seçimlerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da sandığa yansıdı." Partinin kuruluş amacı ve heyecanını yitirdiğinin ortada olduğunu belirten Demir, "Buna rağmen ortada bir başarısızlıktan söz edilecekse biz bunu göğüslemeye hazırız. Bundan böyle ilçemiz için hangi platformda olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Samsun Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi SAMSUN (İHA) – Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz, Türkiye ekonomisine kazandırıldı. Hayvansal ürün üretim ve ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Samsun’da ihracat kaleminin büyük bir kısmını bu alan oluşturuyor. 2023 yılında birçok ülkeye hayvansal ürün ve yan ürünü ihracatı yapılırken, bu ihracattan elde edilen döviz de milli ekonomiye kazandırıldı. 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin döviz milli ekonomiye kazandırıldı Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal ürün ihracatı verilere göre 2023 yılında Samsun’dan ihraç edilen balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu-eti, kapağı, bal, piliç eti-yumurtası, hayvansal yan ürünü ve sıvı gübre gibi 697 ihracattan toplam 62 milyon dolar,18 milyon euro, 53 bin sterlin, 6 milyon TL gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri ise balık yağı (37 milyon dolar, 568 euro) ve balık (13 milyon dolar, 16 milyon euro, 6 milyon TL) ihracatından sağlandı. Samsun’dan yurt dışına 462 bin 516 ton gıda ve yem ürünü ihraç edildi Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu (433 bin ton) ihraç edilirken, bunu mısır irmiği (12,9 bin ton), fındık ve fındık ürünler (5,6 bin ton), yaş meyve-sebze (4 bin ton), mısır unu (3,2 bin ton), şekerleme ürünleri (258 ton), kuruyemiş (137 ton) ve filtre kağıdı (213 ton) takip etti. İthal edilen gıda ve yem maddelerine bakıldığında ise 775 adet gıda maddesi ithalatından toplam 2,5 milyon ton ürün ithal edildi. En çok ithal edilen gıda maddeleri sırasıyla buğday (2,4 milyon ton), mısır (39 bin ton), yağlık ayçiçeği tohumu (14,2 bin ton), soya fasulyesi (13,8 bin ton), şeker pancarı melası (3,1 bin ton), karabuğday (526 ton), kakao kitlesi (399 ton), susam (278 ton) ve ceviz kaba unu (176 ton) oldu. Yine 2023 yılında 229 adet yem maddesi ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatlarda toplam 807,1 bin ton yem maddesi ithal edildi. En çok ithal edilen yem maddeleri sırasıyla ayçiçeği tohumu küspesi (312,1 bin ton), arpa (149 bin ton), buğday kepeği (127,4 bin ton), ayçiçeği tohumu kabuğu (46 bin ton), mısır (37,1 bin ton), soya fasulyesi (34,2 bin ton), pirinç kepeği (19,7 bin ton), mısır kepeği (25,4 bin ton) ve DDGS (15 bin ton) olarak gerçekleşti.