GENEL - 28 Ekim 2018 Pazar 12:08

Rizeli vatandaşların istimlak tepkisi

A
A
A
Rizeli vatandaşların istimlak tepkisi

Rize’nin Hamidiye Mahallesi sakinleri, evlerinin yapılacak yol nedeniyle istimlak edilmesine tepki gösterdi.

Rize’nin Hamidiye Mahallesi sakinleri, evlerinin yapılacak yol nedeniyle istimlak edilmesine tepki gösterdi.


2010 yılında Gündoğdu Mahallesi’nde meydana gelen selin ardından Veliköy köyünün yol ihtiyacını gidermek için çalışma başlatılmıştı. Hamidiye ve Gündoğdu Mahallelerinden geçecek olan yol nedeniyle bazı binalar da istimlak edilmişti. İstimlaktan dolayı mağdur olduğunu dile getiren mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi. Evlerinin istimlak edilmesinin mahkemelik olduğunu ve mahkemeyi kaybettiklerini dile getiren mahalle sakinlerinden Sedat Bayraktar, mahallelerinin hemen önünden geçen otobandan yukarıya verilecek yolla sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Bayraktar, “2 yıldır bizim istimlak paramız yatmış, mahkemeyi de kaybettik. Samsun’daki idari mahkeme kararı bozdu, bir üst mahkemeye de devretmedi. Ayıca karayollarından dava kazanmak çok zor. İlkokul mezunu işçi adamlarız hepimiz, devletle nasıl mahkeme görürüz. Bizim talebimiz evimizin yıkılmaması, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesidir. Bu yolun alternatifi var. Veliköy’ün arkasında bir vilayet, ilçe olsa biz yola karşı çıkmayız. Bu kadar insanlar yola mallarını vermişler, biz de üzerinden geçiyoruz. Öyle bir pozisyon olsa canımız kurban. Biri alttan, biri üstten iki tane yolumuz var burada” ifadelerini kullandı.



"Cumhurbaşkanı yıkılacak desin, biz razıyız"


Kendisine ait binaya değerinin çok altında fiyat verildiğini, verilen para ile aynı standartlarda bir mülk alamayacağını dile getiren Bayraktar, “Bugün devletimizin durumu da belli, şu araya 5-6 trilyonun üzerinde masraf ediyorlar. 8 tane dairem var, bir tanesi donanmış, iki tanesini de yarım yaptım. 617 bin lira para aldım. Aklımız kesmese hiç vermeyecekler. Şuan da Rize’de en kötü daire 250 bin lira. Şurada benim manzarama bakın, camdan denize misina atsam balık tutarım. Tuğla, çimento parası da vermiyorlar. Bizim şuan da tek istediğimiz Cumhurbaşkanımıza mevzuyu getirmek. Cumhurbaşkanımız incelesin desin ki ‘Burası yıkılacak’, biz razıyız” dedi.



Muhtar mağduriyetin giderilmesini istedi


Hamidiye Mahallesi Muhtarı Nihat Meral ise, yola alternatif bir yol daha olduğunu, yol projede olduğu gibi olursa vatandaşların mağdur olacağını söyledi. Meral, “2010 yılında burada bir doğal afet yaşandı. Yaşanan afetin ardından dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanımız buraya geldiğinde burada bir yolun gerekli olduğunu dile getirdi. 2011 yılında yol başladı. İstimlaklardan dolayı bugüne kadar sürdü. Burası normalde tek gidiş olabilir. Üstten aşağıya gelen araba da Hamidiye Mahallesi’nin oradan tekrar çıkışı var. Yani gidiş geliş ayrı ayrı şeritler olabilir” şeklinde konuştu.


Evi istimlak edilen Ahmet Kazdal da, evlerinin değerlerinin çok altında alındığını ve ev sahiplerinin mağdur edildiğini belirterek, “125 metrekare bir dairem var burada. Karayollarından gelerek bunu istimlak ettiler ve bize 89 bin lira para veriyorlar. Bizim gidecek bir yerimiz ve başka bir imkanımız da yok. O yüzden Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, onunla bizzat yüz yüze görüşmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız derse ki siz mağdur olun, buradan yol geçecek, tamam biz mağduriyetimizi kabul ediyoruz. Başka türlü kabul etmiyoruz, bizim gidecek bir yerimiz yok” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geleneksel pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; ilçede ikinci el eşyaların alışverişinin yapılacağı, alıcılarla satıcıların bir araya geleceği nitelikli bir pazar kuruyor. Melikgazi’nin çehresini güzelleştirmekle kalmayıp alternatif çözümlerle ileriye taşımayı amaçladıklarını belirten Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "Melikgazi’mize değer kazandıracak projelerimizle hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Hayata geçireceğimiz birçok yenilikçi projeyi sizlerle paylaştık. Bunlardan biri de hikayesi Osmanlı Dönemi’ne dayanan "Bayat-Bat Bit Pazarı" projemiz. Osmanlı’da “ikinci el pazarı” anlamına gelen Bayat Pazarı kurulurmuş. Daha sonra bu terim bat pazarına, zamanla bit pazarına dönüşerek dilimize yerleşmiş. İkinci el eşyaların alışverişinin yapıldığı Bayat Pazarı ise günümüzde bit pazarı olarak geleneğini sürdürüyor. Eskişehir Bağları Bölgesi’nde pazar günleri kurulan bit pazarı ve Tacettin Veli Mahallemizde ikinci el beyaz eşyaların alınıp satıldığı birçok dükkan bulunuyor. Kuracağımız Bayat Pazarı’nda ikinci el eşya satan esnafımıza yer vererek onların daha nitelikli bir alanda ticaret yapmalarına imkanı sağlayacağız. Vatandaşlarımız da Bayat Pazarımızda daha nezih bir ortamda alışverişlerini yapabilecekler. İkinci el eşyaların alışverişinin yapıldığı pazarımız sayesinde vatandaşlarımız ekonomik ve kaliteli ürünlere daha nezih bir ortamda ulaşmış olacaklar. Ekonomimiz canlanacak, esnafımızın da vatandaşımızın da yüzü gülecek. Farklı konseptiyle Melikgazi’mize renk katacak, vatandaşlarımızın uğrak noktası olacak Bayat-Bat Bit Pazarı’mız Melikgazi’mize hayırlı olsun” şeklinde ifade etti. Melikgazi’ye kazandırdığı rekor hizmetlere yenilerini ekleyerek ilçenin refah düzeyini artırmayı başaran Başkan Palancıoğlu projelerini hayata geçirecek çalışmalarına devam ediyor.
İzmir ESHOT’a kalite tescili İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün sahip olduğu kalite belgeleri, Türk Standartları Enstitüsü denetçileri tarafından bir kez daha tescillendi. Kurum, enerji verimliliği çalışmaları nedeniyle TS EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi almaya da hak kazandı. İzmir’in 81 yıllık toplu ulaşım markası ESHOT, hizmet kalitesini uluslararası geçerliliğe sahip kalite belgeleriyle tescilledi. Kurumun, ilk kez 2019 yılında almaya hak kazandığı TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, TS ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve TS ISO 10002:2015 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi belgeleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetçileri tarafından bir kez daha onaylandı. Beşinci belge de geldi TSE denetçileri, ESHOT’un almak için Ocak 2024’te başvurduğu TS EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi için de gerekli tetkikleri yaptı. Kurum, otobüslerin çalışan aksamlarının anlık takibini sağlayarak önleyici tamir/bakım faaliyetlerine imkan tanıyan Telemetri Projesi; otomatik motor kapatma sistemi ile araçların rölantide çalışma sürelerinin minimize edilmesi; Gediz Atölyesi’nin çatılarına kurulan güneş enerjisi santrali gibi tasarruf sağlayan projeleri nedeniyle bu belgeyi de almaya hak kazandı. İstikrarı ve gelişmeyi sağlıyor Kentte toplu ulaşım hizmetinin büyük oranda otobüslerle verildiğine dikkat çeken ESHOT Genel Müdürlüğü yönetimi, yolculuk konforunu ve güvenliğini daha da artırma hedefiyle görev yaptıklarını vurguladı. Sahip olunan TSE belgelerinin, hizmet kalitesinde istikrarı sağladığı ve sürekli gelişme yolunda kurumsal motivasyonu diri tuttuğu kaydedildi.