SAĞLIK - 18 Şubat 2021 Perşembe 11:13

Sağlık personellerine gerçeğini aratmayan uygulamalı eğitim

A
A
A
Sağlık personellerine gerçeğini aratmayan uygulamalı eğitim

Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü hastane öncesinde görev yapan Doktor, Sağlık Memuru (ATT), Sağlık Teknikerlerine yönelik ‘Hastane Öncesi Acil Sağlık Simülasyon Eğitimi’ düzenliyor.

Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü hastane öncesinde görev yapan Doktor, Sağlık Memuru (ATT), Sağlık Teknikerlerine yönelik ‘Hastane Öncesi Acil Sağlık Simülasyon Eğitimi’ düzenliyor. Düzenlenen eğitimler sonucunda yapılan tatbikatlar ise gerçeğini aratmıyor.


Eğitimler, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Rize Recep Tayyip Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde RTEÜ’ye ait Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi’nde (RSİM) gerçekleştirilen eğitime 112 Acil Sağlık, UMKE ve İnme mobil uygulamasındaki başarılı çalışmaları nedeniyle Manisa, İstanbul, Afyonkarahisar, Zonguldak, Düzce ve Kırıkkale’de görev yapan personeller katıldı.


Katılımcılar, alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde, ev ortamında veya ambulansta doğum, doğum sonrası yenidoğan stabilizasyonu, ileri seviyede kardiyak yaşam desteği konularından oluşan eğitimleri yüksek gerçeklikli simülatörlerle tıbbi müdahale eğitimi alma imkânı buldular.


Gerçeği aratmayacak şekilde senaryolar belirlenerek cansız mankenler üzerinde gerçekleştirilen eğitimin sonunda ise tatbikat yapılıyor. Eğitime tabi tutulan sağlık personelleri tatbikatta görev alan öğretim üyeleri üzerinde gerçeği aratmayacak bir şekilde müdahalesini gerçekleştiriyor. Öğretim üyeleri ise sağlık personellerinin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları da tatbikat içerisinde sergilemeyi ihmal etmiyor. Düzenlenen tatbikatta hasta yakınlarının sağlık personelinin görevini yaptığı sırada çıkardığı zorlukta gözden kaçmıyor.



"Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var ve bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor"


Eğitimlerin düzenlendiği simülasyon merkezinin Türkiye’nin en kapsamlı merkezlerinden biri olduğunu dile getiren RTEÜ Tıp Fakültesi Simülasyon Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Ardıç “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği hastane öncesi acil sağlık hizmetleri eğitimini simülasyon merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Bu eğitim kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden arkadaşlarımız burada yer alıyor. Onlara saha da karşılaşabilecekleri tüm senaryoları bire bir uygulatmaya çalışıyoruz. Bulunduğumuz merkez Türkiye’nin en kapsamlı merkezlerinden bir tanesi. Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var ve bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız hastaneye gelmeden önce karşılaşacağı vakaların senaryolarıyla eğitimlerini almış oluyorlar” şeklinde konuştu.


İstanbul 112 acil servisinde Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan ve Rize’de ki simülasyon merkezine eğitim için katılan Esengül Aladağ ise “Acil sağlık hizmetleri genel müdürlüğümüzün düzenlediği eğitimlere katıldım. Bu eğitimlere normalde bizim aldığımız eğitimleri birebir güncellemek için katıldık. Saniyeler ile hastanın hayatını kurtarmak için yarışmaktayız. Temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, yeni doğan bakımlarımız, kadın doğum üzerine yaptığımız bütün müdahaleleri tekrar güncellemek amacıyla bu simülasyon merkezinde birebir yaşayarak yapmak istedik” dedi.



"Hasta yakınlarının olumsuz tavırları canımızı acıtıyor"


Görevlerini yaptığı sırada hasta yakınlarının telaşı nedeniyle işlerinin zaman zaman zorlaştığını sözlerine ekleyen Aladağ “Zor şartlarda çalıştığımız bir dönem var. Biz karda, yağmurda, çamurda, depremde, göçükte her türlü şartta çalışabiliyoruz. Biz bu kadar zorluk içerisinde hasta yakınlarından yardım beklerken bunu biraz daha tetikliyor olmaları veya bizi zor durumda bırakmaları bizim canımızı çok acıtıyor” ifadelerini kullandı.


Eğitim esnasında hastanın eşi rolünde olan ve bir an bile sağlıkçılara müdahale etmekten vazgeçmeyerek işleri zorlaştıran RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Bilir ise, sağlıkçıların çalışma esnasında karşılaşacakları durumları abartarak işi zorlaştırmaya çalıştıklarını fakat sağlıkçıların her türlü zorluğun üstesinden geldiğini dile getirdi. Bilir “Gerçeğe yakın kriz yönetiminden hasta müdahalelerine kadar arkadaşların gerçekleştirmesi gereken bütün müdahaleleri yüksek gerçekli simülatörlerimizle yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu tip sahnelerle çok fazla karşı karşıya kalıyoruz. Ben 20 yıla yakın süredir acil serviste hizmet veriyorum. Çok fazla karşılaşıyoruz. Bölgesel farklılıklarımız var. Biz Karadeniz insanı olarak biraz daha heyecanlı ve olayın içerisinde yardımcı olmaya çalışan bir gurup olarak yer alıyoruz. Kriz yönetimi açısından buna yer vermemiz gerekiyor. Arkadaşlarımızın alanlarda neyle karşı karşıya kalacağını bilemiyoruz. Daha gerçeğe yakın ve biraz daha abartarak olayları sunuyoruz” ifadelerini kullandı.


Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Proje Daire Başkanlığı’nda görev yapan Filiz Karslı ise “81 ilde görev yapan 112 UMKE personeline mesleki hayatlarına katkı sağlamak amacıyla düzenlendi. Daha önceki eğitime katılan bir arkadaşımız Aksaray’da halk otobüsünde bir doğum gerçekleştirdi. Burada edindiği bilgilerle başarılı bir uygulama yaptı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa Ticaret Borsası’ndan Yunusemre ve Şehzadeler’e ’Hayırlı olsun’ ziyareti Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve yönetimi, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ı makamında ziyaret ederek, görevlerinde başarılar diledi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve yönetimi, yeni seçilen Yunusemre ve Şehzadeler belediye başkanlarına ’Hayırlı olsun’ ziyareti gerçekleştirdi. Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ı makamında ziyaret eden Özkasap, Yunusemre’de yapılan faaliyetler ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette, ilçenin ihtiyaçları hakkında da genel bir değerlendirme yapıldı. Başkan Semih Balaban, yapılan ziyaretten memnuniyeti dile getirerek, "Yunusemre’nin daha yaşanabilir bir ilçe olması için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz" dedi. Başkan Sadık Özkasap ve yönetimi, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ı da makamında ziyaret ederek görevinde başarılar diledi. Ziyarette konuşan Başkan Özkasap, “Manisa’nın seçilmiş ilk kadın belediye başkanı olmanızdan dolayı sizi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Şehzadeler, Manisa’nın kalbi o yüzden bizim için çok önemli. Sizin de bu anlamda önemli işlere imza atacağınıza inanıyorum” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Başkan Gülşah Durbay ise yeni dönemde hizmet, yatırım ve projeleriyle bu güzel şehre en iyi hizmeti adil, eşit ve hakkaniyetle getireceklerini dile getirirdi.
Burdur "Bu Orman Benim" projesi çerçevesinde Burdur Kent Ormanı’nda temizlik yapıldı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm ülkede eş zamanlı olarak düzenlenen “Bu Orman Benim” projesi çerçevesinde Burdur Kent Ormanı’nda protokol, gaziler, öğrenciler, kurum personeli, emniyet ve jandarma personelinin katılımıyla temizlik çalışması gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde eş zamanlı olarak "Bu Orman Benim" etkinliği düzenledi. Burdur’daki etkinlikte Burdur-Fethiye kara yolu üzeri Burdur Gölü karşısında bulunan Kent Ormanı’nda düzenlendi. Burdur Valisi Türker Öksüz; protokol üyeleri, gaziler, kurum personeli, öğrenciler ve emniyet ile jandarma personelinin katıldığı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam eden program, daha sonra katılımcıların doğaya atılan cam, şişe, plastik, kağıt ve benzeri evsel atıkları toplaması ile devam etti. Ormanda bulunan ve kuruyan ağaçların alt dallarının da budaması orman işçilerince yapıldı. Burdur Valisi Türker Öksüz orman işçilerinin budama çalışmalarında yardımcı oldu. Programda konuşan Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de etkisiyle orman yangınlarının oluşma riskinin her geçen gün daha da arttığını belirterek, dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında öncelikli stratejinin yangın önleyici tedbirler olduğunu söyledi.
Kayseri Kayseri’de ilk olan Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret Kayseri’de ilk olan Küçük Dostlar Kedi Kasabası, birinci yılında 8 bin 892 aile olmak üzere toplam 26 bin 763 kişiyle rekor ziyaretçi ağırladı. Küçük dostlarla ilgili Türkiye’de yine bir ilki daha gerçekleştireceklerinin müjdesini veren Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi olarak sıra dışı farklı projeler yaptıklarını söyledi. ‘İnsan odaklı’ projelerin yanı sıra bütün canlılara yönelik sorumlulukların olduğuna dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Küçük Dostlar Kedi Kasabası’ ile çocukların hayvanları daha iyi yakından tanımalarına ve sevmelerine imkan sağlıyoruz. Bu mekan hatta hayvan fobisi olanlara, hayvan sevgisi aşılarken hayvan fobilerinden kurtulmalarına da katkı sağlıyor. Açılmasına tam bir yıl olmasına rağmen hemşehrilerimin gösterdiği ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. Tüm canlıların Kocasinan’da değerli ve önemli olduğunun altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Kocasinan Belediyesi olarak sıra dışı farklı projeler yapıyoruz. Belediyelik faaliyetlerinin her alanında en iyisini yapıyor ve gayret ediyoruz. Her bir mahallemizde örnek işler gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Yakut Mahalle’mize kazandırdığımız 10 bin metrekare yaşam alanı içerisinde yer alan ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda onlarca farklı çeşit kedi bulunuyor. Çocuklar ve gençler, buraya geldiği zaman kedilerle keyifli vakit geçiriyorlar. Yaratılmışın en şereflisi ‘Eşref-ı Mahlûk’ olan insana hizmet ediyoruz ama bununla birlikte çevremizi paylaştığımız Allah’ın can vermiş olduğu bütün mahlûkatı, Allah’ın şefkat nazarıyla onlara bakabilmenin yaklaşımı içerisindeyiz. 8 yıl önce hayata geçirdiğimiz Küçük Dostlar Ambulansı, tüm Türkiye’ye örnek oldu. Hz. Peygamberimizin (S.A.V) sahiplenmiş olduğu ‘Müezza’ isimli kedisi var. Peygamberimizin ümmeti olarak bu yaptığımız hizmet, şefkat göstermek adına örnek bir çalışmadır. Ayrıca büyük bir alanda kedi ve köpeklerin ayrı olarak yer aldığı hayvan barınağı projesini de hayata geçireceğiz. Özellikle hoşgörü diyarı Kayseri’mizde yaptığımız hizmetlerle tüm canlıların bizim için değerli olduğunu göstermiş oluyoruz. Böylelikle hizmetlerimizle hem doğaya hem de insanımıza katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan küçük dostlara 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veren Kocasinan Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, Kayseri’de ilk olan ve yaklaşık 500 metrekare alan üzerine hazırlanan ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda kedilerin doğal yaşam şartlarına uygun mekan oluşturdu. Kedilerin tedavi, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçların karşılandığı merkezde; alanında uzman ve veteriner hekim gözetiminde evcil hayvanlara uygulanan tüm bakımlar gerçekleştiriliyor. ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nın içerisinde; steril kum havuzu, kedi oyun alanı, bungalov evler, kedi köprüsü, yapay çim, tünel, tırmanma parkuru, tırmalama ağacı, beslenme üniteleri, toplu yaşam alanları, berber, bakkal, otel gibi bölümler ve donatılar bulunuyor. Küçük dostlar mahallesi ve tekir parkı gibi renkli mekânların yer aldığı ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda; Ankara ve Van kedisi, tekir, bombay, Norveç, british shorthair, scottish fold, mavi Rus kedisi, İran kedisi, siyam, chinchilla, bengal kedisi, exotic shorthair gibi kedi türlerinden yaklaşık 30 kediye ev sahipleri yapıyor.