KÜLTÜR SANAT - 23 Mart 2024 Cumartesi 09:49

Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

A
A
A
Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

Rize’de lise öğrencileri tarafından okul koridorunda yapılan ‘Ramazan Sokağı’ ile eski Ramazan gelenekleri yaşatılıyor.


Rize Ekrem Orhon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konaklama ve Seyahat Bölümü öğretmenleri ve öğrencileri eski Ramazanları hatırlatmak amacıyla bir sokak yapmak için kolları sıvadılar. Yaklaşık bir haftada öğrenciler ve öğretmenler bir araya gelerek okulun koridorunda ‘Ramazan Sokağı’nı hazırlamak için gece gündüz çalışmalarını sürdürdüler. Ramazan davulcularının söylediği manilerin bulunduğu posterler, eski kıyafetler giydirilmiş mankenler ve semazenle, Ramazan davulcusu maketini koridora koydular. Koridoru yaptıkları ürünler ile süsleyerek Ramazan Sokağını bitiren öğrenciler eski Ramazanları hatırlayanları geçmişe döndürmeyi başardılar.



“Yeni nesle, eski Ramazan ayını yansıtmak istedik”


Ramazan sokağının yapılmasının asıl amacının yeni nesle eski Ramazanları yaşatmak olduğuna vurgu yapan Konaklama ve Seyahat öğretmeni Nurgün Kahraman, “Yeni nesle, eski Ramazan ayını yansıtmak istedik. O duyguyu vermek istedik. Okul müdürümüz Sadri Karaömeroğlu ve müdür yardımcılarımızın desteğiyle yola çıktık. 3-4 gün boyunca uğraştık. Ortaya güzel bir şey çıktı. Bizde mutlu olduk. Öğrenciler de mutlu oldu. Kültürel bir çalışma oldu. Öğrencilerimiz eskiden böyle mi oluyordu diye soruyorlar. Semazen ve davulcu el emeği bir çalışma oldu. Bir hafta gibi bir süremizi aldı. Malum turizm okuluyuz. Turizm sadece kum, deniz, güneş veya sevgililer gününden ibaret değil. Dini ve manevi değerlerimizde çok önemli. Eski Ramazan duygusunu yaşamak isteyen herkesi de okulumuza bekleriz” ifadelerini kullandı.



“Bu koridora girdiğimizde biz bu zamanı değil eski zamanı hatırlamamız gerekiyordu”


Yapılan sokakta öğrencilere eski zamanı hatırlatmak olduğunu ifade eden öğrencilerden Sonnur Uzun ise “Çok güzel bir proje sunduk ve hemen çalışmalara başladık. Bir haftalık bir süreç geçti. Zaman yetmedi iftarımızı burada yapmak zorunda kaldık. En sonunda da güzel bir Ramazan Sokağını ortaya çıkardık. Hiç bizim gördüğümüz bir sokak değil ama içine girdiğim zaman eski zamanların daha güzel olduğunu anlayabiliyorum. Amacımız da en başta buydu. Bu sokağa girdiğimiz de biz bu zamanı değil eski zamanı hatırlamamız gerekiyordu” şeklinde konuştu.



Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana karpuzunun marka değeri timlerle korunuyor Türkiye’nin karpuz üretiminin yüzde 20’sinin yapıldığı Adana’da tescilli karpuzun marka değerini ’ham karpuz timleri’ koruyor. Timler, hasat dönemlerinde karpuzun ham hasat edilmemesi için tarla tarla dolaşıyor. Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentin coğrafi işaret tescilli ürünü karpuzun marka değerini korumak için ’ham karpuz timleri’ oluşturdu. Ham karpuz timleri, karpuzların olgunlaşmasına yönelik kalitede belirleyici olarak erken hasadı önlemeye yönelik denetim gerçekleştirmede görevli olacak. Üretici bilgi veriyor, tim geliyor Tarlalarda denetimlerini sürdüren Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, kentte bu yıl 3’er kişiden oluşan 20 ekip oluşturuldu. Karpuz üreticisi, hasat öncesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bilgi verirken, müdürlük bu bilgilendirme doğrultusunda timi hasat yapılacak tarlaya yönlendiriyor. ’Ham karpuz timi’ ise ilk olarak tarlada karpuzu keserek tadını ve rengini kontrol ediyor. Olgunlaşmamış karpuzların olduğu tarlalarda hasada engel olan ekipler, toplanmış ham karpuzlara rastladığında ise ürünün imha edilmesine karar veriyor. Ekipler, yollarda seyir halinde bulunan karpuz yüklü kamyon ve traktörleri de denetliyor. "Son 10 yılda ortalama karpuz üretimi yıllık 3.5 ile 4.2 milyon ton arasında" Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Türkiye’de son 10 yılda ortalama karpuz üretiminin yıllık 3.5 milyon ton ile 4.2 milyon ton arasında değiştiğini söyledi. Kentin karpuz üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirten Kökçüoğlu, "2023 yılında 85 bin dekarlık alanda 555 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz karpuzun yaklaşık yüzde 65’ini örtü altı sistemlerinde, geri kalanları ise açık tarlalarda üretmekteyiz" dedi. Kökçüoğlu, yaz aylarında severek tüketilen karpuzda en büyük sorunun erken hasat olduğunu dile getirdi. Bu durumun önüne geçmek, hem üreticiyi hem tüketiciyi hem de ürünün ticaretini yapanları korumak için ham karpuz timlerinin iş başında olduğunu anlatan Kökçüoğlu, "Oluşturduğumuz bu timler vasıtasıyla ortalama günde 40-50 tarlaya gidiyoruz. Teknik ekipten oluşan bu timdeki görevli arkadaşlarımız, karpuzu keserek tadına, kokusuna, rengine bakıyorlar. Eğer hasat olgunluğuna ulaşmışsa izin veriyoruz. Ulaşmamışsa bu karpuzların hasadını engelliyor, beklemeye alıyoruz" diye konuştu. Timin emniyet güçlerinden destek alarak yollarda da çeşitli kontroller gerçekleştirdiğini aktaran Kökçüoğlu,"Yol kontrollerimizde tespit ettiğimiz ham karpuzların imhasına karar veriyoruz. Böylece bir Türkiye markası olan Adana karpuzunun marka değerini korumuş oluyoruz. Vatandaşlarımızın manavdan, marketten aldıkları karpuzları gönül rahatlığıyla ham olmadığından emin olarak evlerine götürüp tüketmelerine vesile oluyoruz" ifadelerini kullandı. Üretici memnun Karataş ilçesinde 20 yıldır karpuz yetiştiren Murat Üçgül, hasatla ilgili kontrollerin herkese faydası olduğunu vurguladı. Üçgül, "Denetlemeden çok güzel sonuçlar alıyoruz. Daha önce denetleme olmadığı için sıkıntılar yaşıyorduk. Herkes ham karpuz hasat ediyordu. Şimdi ise karpuz yetiştikten sonra hasat ediliyor. Bu denetleme sonucunda gittiği yerden şikayet gelmiyor, yiyen de şikayet etmiyor" dedi. 26 yıldır karpuz yetiştiren Özkan Koca denetimlerin kendileri ve tüketici için olumlu olduğunu dile getirirken, üretici Engin Koca da piyasaya ham karpuz sürülmemesi için bu tür denetlemelerin önemli olduğunu kaydetti.