EKONOMİ - 25 Şubat 2020 Salı 09:02

RTSO Başkanı Karamehmetoğlu: "Çay ithalatı 2019 yılında artmadı, düştü"

A
A
A
RTSO Başkanı Karamehmetoğlu: "Çay ithalatı 2019 yılında artmadı, düştü"

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Türkiye’ye giren çayın Çay İhtisas Kurumunun Rize’de olması nedeniyle sadece Rize’de tüketiliyormuş gibi bir algı oluşturduğunu, ithal edilen çayın Rize’den ülke geneline yayıldığını dile getirerek çay ithalatının geçtiğimiz yıla oranla 4 bin ton civarında düştüğünü söyledi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Türkiye’ye giren çayın Çay İhtisas Kurumunun Rize’de olması nedeniyle sadece Rize’de tüketiliyormuş gibi bir algı oluşturduğunu, ithal edilen çayın Rize’den ülke geneline yayıldığını dile getirerek çay ithalatının geçtiğimiz yıla oranla 4 bin ton civarında düştüğünü söyledi.


Rize Çay İhtisas Kurumunun verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin 17 bin ton çay ithal ettiğini dile getiren RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, bu rakamların çayın başkenti olan Rize’de herkesi rahatsız ettiğini sözlerine ekledi. Karamehmetoğlu, "2019 yılında Rize Çay İhtisas Kurumunun verilerine göre ithale dilen rakama göre 17 bin ton bir çay ithalatı yapılmış. Bunun karşılığında da 47 milyon dolar karşılığında bu ithalat gerçekleşti. Bu 17 bin ton çay ithal eden İhtisas Kurumu Rize ilinde. Dolayısıyla ülkemizin ithal ettiği her çay Rize’ye gelmek zorunda. Dolayısıyla Çay İhtisas Kurumundan dolayı bu çayların tamamı Rize’de kalmış değil, bu çayların büyük bir kısmı diğer vilayetlere gidiyor. Biz Rize Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz iddia ediyoruz ki en kaliteli çay bizim çayımızdır. Çay bitkisi üzerine kar yağan tek il Rize’dir. Dolayısıyla biz tabi bu çay ithal eden firmalara da bir suç bulamıyoruz. onlar da bir ihtiyaçtan dolayı bu şekilde ithalat ile karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle bisküvi ellerimizden neden ülkemiz bu 17 bin ton çay ithalatı ile karşı karşıya kalıyor. Onlarında haklı gerekçeleri var. Bizim de üyelerimizden isteğimiz bu piyasanın istediği şekilde ithal edilen çayların kalitesinde çay imalatı yapmaları konusunda bir isteğimiz var. Bu ithalat rakamları bizi de rahatsız ediyor” dedi.


2018 yılına oranla çay ithalatı rakamlarının düştüğünün altını çizen Karamehmetoğlu, bu rakamların sıfırlanmasını temenni ettiklerini dile getirerek, “Bununla birlikte sevindirici bir gelişmeyi de dile getirmek lazım. Çay ithalat rakamları bu yıl ülke gündeminde geldi ama bu ithalat bugün değil dünde vardı. Sevindirici bir durum ki 2018 yılında çay 21 bin ton çay ithal edilmişti bu yıl ise 17 bin küsur ton civarına düştü. Bu sevindirici bir gelişme. Biz alçalmaya başlayan trendin gittikçe sıfırlanmasını bekliyoruz. Bunu sadece bizler değil, Rize kamuoyu da bunu bekliyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.