YEREL HABERLER - 24 Ocak 2017 Salı 10:02

Albay Sinan Eren’den SAÜ’ye ziyaret

A
A
A
Albay Sinan Eren’den SAÜ’ye ziyaret

Sakarya’da savunma sanayisine üretim yapan Kara Kuvvetleri 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığı Fabrika Komutanı Albay Sinan Eren ve beraberindeki heyet Sakarya Üniversitesi’ne işbirliği ziyaretinde bulundu.
Programın ilk kapsamında Sakarya Teknokent ve ar-ge firma ziyaretleri gerçekleştirilerek, sırasıyla Biyomedikal Laboratuvarı, Metalurji ve Makine Mühendisliği, Merkezi Laboratuvar, Termal Sprey Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (TESLAB) ve Biyomedikal, Manyetik, Yarıiletken Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ziyaret edildi. Tank Palet yetkilileri ile Sakarya Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalarla Askeri araç ve teçhizatlarına kullanımında sanal gerçeklilik etkisinin artırılarak, kullanım ve öğrenme kolaylığı sağlanabilecek projeler, yakıtların tekrar geri kazanımları ile askeri ürünlerin malzeme sağlamlıkları alanında mevcut projelerin değerlendirilmesi ve askeri projelerin sanal tehditlerine karşı yapılabilecek siber saldırıların önlenmesi gibi konular üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin “Ülkemizin savunma sanayisinde dışa bağımlılığının azaltılması gerçekten bizler için mutluluk vericidir. Ar-Ge ve teknoloji tabanlı çalışmalarımız ile savunma sanayisinin gelişimi çok hızlı olacaktır. Dünya ülkeleri ile bu konuda ticarileştirme anlaşması yaparak, 2023 ekonomik hedeflerimize de ulaşabileceğiz ” dedi. SAÜ ve Sakarya Teknokent olarak ar-ge çalışmalarına her daim destek verebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Engin, çalışmalarda araştırma alt yapılarının da kullanılabileceğini vurguladı. Ziyaret kapsamında ilk olarak SAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal laboratuvarı ziyaret edilerek, yapılan çalışmalar hakkında Yard. Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız’dan bilgiler alındı. Akabinde Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (SARGEM) Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut SARGEM ve SARGEM’e bağlı dört adet yeni merkezi laboratuvar hakkında bilgi verdi. SARGEM Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut, “SARGEM, 13 Mart 2014 tarihinde resmi gazete yayınlanan yönetmelikle resmen kuruldu. Sakarya Üniversitesi’nin temel uygulamalı ve disiplinler arası alanlarında ileri seviyede araştırma altyapısını oluşturmak amacıyla kurulan SARGEM, Ar-Ge faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek tüm birimlerindeki araştırmacıların verimli ve yaratıcı bir ortamda çalışmalarına imkân sağlayacak bir merkez olacak” şeklinde konuştu.
SARGEM’in ardından Termal Sprey Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (TESLAB) da yapılan çalışmalar hakkında Prof. Dr. Fatih Üstel bilgi verdi. Biyomedikal, Manyetik, Yarıiletken Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (BİMAYAM) da Prof. Dr. Mehmet Özacar ziyaret edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.