YEREL HABERLER - 15 Nisan 2017 Cumartesi 15:19

‘Hukukta Sorumluluğa Güncel Yaklaşım’ konulu konferans SAÜ’de düzenlendi

A
A
A
‘Hukukta Sorumluluğa Güncel Yaklaşım’ konulu konferans SAÜ’de düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından ‘Hukukta Sorumluluğa Güncel Yaklaşım’ konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından ‘Hukukta Sorumluluğa Güncel Yaklaşım’ konulu konferans düzenlendi.


SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen ulusal konferansa Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halil Kalabalık, SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tayfun Amman, Sakarya Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Mehmet Sertaç Kesler, Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Amman, “Sorumluluk kavramı eşittir insan olmak demektir. Biz bilimlere göre kavramların dar ve geniş tanımlarını yaparız. Akıl ve irade ile arzularımızı birleştirerek hürriyet zemininde hayata geçirdiğimiz zaman insana özgü bir durum olan sorumluluk karşımıza çıkar. Dikkat edersek son zamanlarda toplum da güvensizlik meydana geldi. Demek ki ahlaki sorumluluklar yerine getirilmiyor ve ahlak değerleri zayıflıyor. Ahlakın yeterli olamadığı yerde karşımıza yazılı kurallarla belirlenmiş hukuk kuralları karşımıza çıkıyor. Yani hukuki sorumluluk dediğimiz durum ortaya çıkıyor. O halde irfanı yararlı, ahlakı gerekli kabul edersek hukuki sorumluluğu zorunlu olarak kabul ederiz. Ve onun üzerine bütün hassasiyetimizi toplamak mecburiyetinde kalırız. Bugün sizlerle işte bu dar anlamıyla sorumluluğu yani hukuki sorumluluğu teknik detaylarıyla konuşacaklar” dedi.


Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kalabalık, “İdareci kamu görevlilerinin yetkili yani sorumlu olmaları gerekir. Kamu görevlilerinin hiyerarşik bir şekilde dizilmeleri üstlerine hesap verebilmeleri gerekir. Hesap vermenin tabi en önemli boyutu siyasi boyutudur yani halka karşı hesap vermektir. Ayrıca diğer önemli boyutu yargı organlarına karşı hesap verebilmektir” şeklinde konuştu. Adaletin önemine vurgu yapan Sakarya Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, “Ünlü düşünür Kant, isterse kıyamet kopsun adalet kalkarsa insan hayatına değer verecek hiçbir şey kalmaz diyerek hukuki sorumluluktan cezai sorumluluğa kadar hayatı çepeçevre saran adaletle bağlantılı olan hak ve eşitliğin önemini çok güzel bir şekilde aktarmıştır. Bilim ve fen alanındaki gelişmeler bilişim alanındaki yüksek süratli yenilikler toplumda gittikçe önemi artan çevre bilimi insanlığın tarihiyle başladığı düşündüğüm hak ve eşitlik kavramları eğitimde fırsat eşitliği serbest rekabet cinsiyet dil ve ırk ayrımının önlenmesi hayvan haklarının hukuk dünyasında yeni yeni tartışılmaya başlanmasına hukuk dünyasının bilgi ve ilgi alanında görülmesine ve bu alanlarda yakılan meşalenin sönmeyeceğini biliyoruz. Sizlerin bu alandaki emekleriniz insanlığa çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu nedenle fakültemizi bu çabasını ve düzenlediği etkinlik için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Konferans, Özel Hukukta, Kamu Hukukunda ve Disiplinlerarası Güncel Sorumluluk Halleri konulu üç oturumla devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sarıyer’de uygulamadan kaçan otomobil sürücüsü, park halindeki araçlara çarptı: 2 yaralı Sarıyer’de uygulama yapan polislerin ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçan şüpheli sürücü, ara sokakta park halindeki araçlara çarparak durabildi. Kazada, otomobilde bulunan 2 kadın yaralanırken otomobilde bir adet silah ve bıçak bulundu. Şüpheli sürücü, kelepçelenerek ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olay, saat 01.30 sıralarında Sarıyer Bahçeköy Merkez Mahallesi İnönü Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Bahçeköy Yolu’nda uygulama yapan polis ekiplerinin ‘Dur’ ihtarına uymayan 34 GVP 053 plakalı otomobil sürücüsü, ’Dur’ ihtarına uymayarak uygulamadan kaçtı. Polis ekipleri kaçan şüphelinin peşine düşerken şüpheli sürücü, ara sokaklara girerek izini kaybettirmek istedi. İnönü Caddesi’ne aşırı hızlı girdiği iddia edilen şüpheli bilinmeyen bir nedenle direksiyon hakimiyetini kaybedince park halindeki araçlara çarptı. Çarpmanın etkisiyle park halindeki bir araç bina girişindeki doğalgaz kutusuna çarparken, yaşanan kazada 5 araç hasar gördü. Uygulamadan kaçan otomobilde bir adet silah ve bıçak bulundu Polis uygulamasından kaçan ve ara sokakta araçlara çarparak duran otomobilde bulunan 2 kadın hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. İsmi öğrenilemeyen araç sürücüsü ise aracı kullanmadığını iddia ederken, polis ekipleri çelişkili ifade veren sürücüyü kelepçeleyerek ifadesi alınmak gözaltına aldı. Öte yandan araçta yapılan incelemelerde, bir adet silah ve bıçak bulundu. Yaralılar ise ilk müdahalenin ardından tedbir amacıyla hastaneye götürüldü. Yaşanan kazada, park halindeki 4 otomobil, şüphelinin kullandığı otomobil ve doğalgaz kutusu hasar gördü. Polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.