YEREL HABERLER - 20 Temmuz 2017 Perşembe 17:13

SASKİ Akyazı’da enerji üretecek

A
A
A
SASKİ Akyazı’da enerji üretecek

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akyazı’da hayata geçirilen Keremali İçmesuyu ve HES Projesinde hattın büyük bir kısmının tamamlandığını açıkladı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akyazı’da hayata geçirilen Keremali İçmesuyu ve HES Projesinde hattın büyük bir kısmının tamamlandığını açıkladı.


Akyazı’da hayata geçirilen Keremali İçmesuyu Projesi ile aynı zamanda enerjide üreteceklerini belirten Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak hem Sakarya’mıza hem de ülkemize ciddi katkıları olacak önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Altyapı anlamında içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu hatları ve yüksek teknoloji arıtma tesislerinin yanı sıra şehrimiz için barajlar ve HES’ler inşa ediyoruz. Akyazı ilçemizde de çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Keremali Dağı’nda, 18 kilometrelik çelik isale hattı ile bin 236 metre yükseklikten 5 mahallemize kaliteli içmesuyu ulaştıracağız. Hat üzerine yerleştireceğimiz HES ile şehrimiz için enerji de üreteceğiz” dedi.


Akçay Barajı ve HES Projesinin bir benzerini Akyazı’da hayata geçirdiklerini belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “Akyazı ilçemizde 5 mahallemiz için 4,5 milyon lira yatırım yaparak yeni bir içmesuyu projesini hayata geçirdik. Bölgede 18 kilometrelik çelik isale hattı ve bir adet içmesuyu deposu inşa ediyoruz. Keremali Dağı’nda bin 236 metre yükseklikten temin edeceğimiz kaliteli içmesuyunu Güzlek, Pazarköy, Hasanbey, Haruntusta ve Alaağaç Mahallelerimize ulaştıracağız. Yükseklikten dolayı ortaya çıkacak olan basıncı değerlendirmek amacıyla da 18 kilometrelik hat üzerine elektrik türbini yerleştireceğiz. Bir taraftan ilçemiz için içmesuyu sağlarken bir taraftan da inşa edeceğimiz HES ile şehrimiz için enerji üreteceğiz” diye konuştu.


Başkan Toçoğlu, “Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz ADASU HES ile nehrin boşa akan suyunu enerjiye çeviriyoruz. 100 milyon liralık yatırımla Pamukova Eskiyayla bölgesinde hayata geçirdiğimiz Akçay Barajı’nda da çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Şehrimizin kuzeyinde planladığımız Çamdağı Barajı da enerji üretim kapasitesi bakımından Sakarya’ya değer katacak. Barajımızın projesi büyük oranda tamamlandı. Benzer bir proje Akyazı ilçemizde de devam ediyor. İnşa ettiğimiz 18 kilometrelik içmesuyu hattı üzerine yerleştireceğimiz 1 megawattlık HES ile Sakarya’mız için enerji de üreteceğiz. Proje tamamlandığında Akyazı’da 5 mahallemiz daha kaliteli ve bol içmesuyu ile buluşurken aynı zamanda enerji üreteceğiz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”