KÜLTÜR SANAT - 25 Ekim 2019 Cuma 13:45

SAÜ’de ‘ Günümüz İnanç Sorunları ve İlahiyat Fakülteleri’ konferansı gerçekleşti

A
A
A
SAÜ’de ‘ Günümüz İnanç Sorunları ve İlahiyat Fakülteleri’ konferansı gerçekleşti

SAÜ’de “Günümüz İnanç Sorunları ve İlahiyat Fakülteleri” konferansı gerçekleşti.

SAÜ’de “Günümüz İnanç Sorunları ve İlahiyat Fakülteleri” konferansı gerçekleşti.


Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun katkılarıyla “Günümüz İnanç Sorunları ve İlahiyat Fakülteleri” konulu konferans düzenlendi. SAÜ İlahiyat Fakültesinde yapılan konferansa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diş İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş konuşmacı olarak katıldı. konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.



Prof. Dr. Cağfer Karadaş, konuşmasının başında günümüzde ilahiyat fakültelerinin tartışıldığına değinerek, yüz yirmi yıllık bir geçmişe sahip olan ilahiyat fakültelerinin geçmişte de tartışma konusu olduğunu, dışardan yapılan eleştirilerin haklı olanlarını da göz önünde bulundurarak bizzat İlahiyat mensupları tarafından yapıcı bir şekilde sorgulama ve muhasebe yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti. İlahiyat fakültelerinin şimdiye kadar çok önemli hizmetler yaptığını ifade eden Prof. Dr. Karadaş, ilahiyat fakültelerini eleştirenlerin bir kısmının art niyetli olduğunu, bir kısmının ise ilahiyat fakültelerini kendilerine mal etmeye çalıştığını söyledi. Devamında ilahiyat fakültelerinin tarihi hakkında bilgiler veren Karadaş, öğrenci sayısının çok fazla olmasının günümüzde ilahiyat fakültelerindeki problemlerden biri olduğunu söyledi.



Karadaş, konuşmasının devamında günümüzdeki inanç sorunları üzerinde durdu. Sömürge döneminden sonra İslam inancına yönelik sorunların arttığını belirten Karadaş, bu sorunları içeriden ve dışarıdan gelenler olmak üzere iki kısımda değerlendi. İslam inancına yönelik içeriden gelen sorunlardan birinin indirgemecilik olduğunu belirten Karadaş, günümüzdeki Kur’ancılık anlayışının bunun örneğini oluşturduğunu kaydettikten sonra bu anlayışın içine düştüğü çelişkiler hakkında bilgiler verdi. İçeriden gelen sorunlardan bir diğerinin de eklemeci anlayış olduğunu belirten Karadaş, bu anlayışın dine her şeyi eklemeye çalıştığını ve dinin önceliklerini ıskaladığını ifade etti. Eklemeci anlayışla mehdilik, tıbb-ı nebevi gibi meselelerin abartılarak kesin inançların önüne geçirildiğini kaydeden Karadaş, bu bağlamda birleştirme unsuru olarak ortaya çıkan Ehl-i sünnet’in bugün ayrıştırma aracı yapıldığını söyledi. Karadaş, islamofobi ve Batının Müslümanlardan bazı gruplar ile radikal grupları desteklemesinin dışarıdan gelen sorunlar arasında yer aldığını söyleyerek, konuyla ilgili açıklamalara yer verdi. Programın sonunda ise izleyiciler tarafından sorulan sorular Prof. Dr. Karadaş tarafından cevaplandırdı.



Program, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman’ın Prof. Dr. Cağfer Karadaş’a hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.