YEREL HABERLER - 21 Kasım 2012 Çarşamba 11:29

OBEZİTEDEKİ ARTIŞ DİYABETLİ HASTA SAYISINI DA ARTIRIYOR

A
A
A
OBEZİTEDEKİ ARTIŞ DİYABETLİ HASTA SAYISINI DA ARTIRIYOR

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan son yıllarda diyabetli hasta sayısındaki artışın başlıca nedenlerinden birinin obezite olduğunu belirtti. Erdoğan diyabet riskinin yaşlanma, obezite, hipertansiyon, ailede diyabet varlığı, eğitimsizlik, gelir düzeyi ve alışkanlıklar ile ilişkili olduğunun tespit edildiğini belirterek toplumda farkındalık oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan KOAH ve Kardiyovasküler Hastalıkların günümüzde sıklıkla karşılaşılan önemli sağlık problemleri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ``Bu hastalıklar, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir`` dedi.
``Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet sıklığı hızla yükselmektedir`` diyen Erdoğan, ``2009 sonu itibarı ile tüm dünyadaki diyabet nüfusu 285 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bunun başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezitenin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır`` dedi.
Yapılan çalışmalarda yaşayan diyabetlilerin yüzde 32`sinin hastalığının farkında olmadığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Erdoğan, ``Diyabetin kadınlarda ve kentsel bölgelerde yaşayanlarda daha sık olduğu, ayrıca diyabet riskinin yaşlanma, obezite, hipertansiyon, ailede diyabet varlığı, eğitimsizlik, gelir düzeyi ve alışkanlıklar ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Diyabet; vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamamasıdır. Pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insulin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet her yaşta görülen bir hastalıktır. Diyabet herkeste görülebilir. Yakın akrabalarında diyabet olanlar risk altındadırlar. Yaş artışıyla beraber diyabet gelişme riski de artar`` şeklinde konuştu.
Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığına işaret eden Erdoğan, 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğunun bilimsel olarak ortaya konduğunu söyledi.
Ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artışın sözkonusu olduğunu kaydeden Erdoğan, ``Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın diyabetin ortaya çıkmasında çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla, Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Serdivan Alışveriş Merkezinde gün boyunca süren bir aktivite düzenlenmiştir. Bu kapsamda, 80 kişiye Solunum Fonksiyon testi uygulanmış ve 90 kişinin kan şekeri ölçülmüştür. Diyabet ve KOAH ile ilgili broşür dağıtımı yapılmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu da aktivite kapsamında solunum fonksiyon testi ve kan şekeri ölçümü yaptırdı`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yeni doğan bebeğini 3. kattan atarak ölümüne neden olan şüpheliye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Şişli’de yeni doğurduğu bebeğini 3. kattaki banyonun penceresinden apartman boşluğuna atan ve bebeğin cesedini çürümeye bırakan şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şişli’de 18 Aralık 2023’de yaşadığı evin banyosunda kendi başına doğum yaptığı ve ardından 3. kattaki banyonun penceresinden bebeğini aşağıya atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kader K. (23) ‘şüpheli’ sıfatıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘müşteki’ sıfatıyla, şüphelinin yeni doğan kızı ise hüviyeti meçhul bebek olarak ‘maktul’ sıfatıyla yer aldı. Yeni doğan bebeğini çürümeye bırakmış Hazırlanan iddianamede, polis ekiplerine yapılan ihbar üzerine olay yerine gidildiği ve 2 bina arasındaki boşlukta, yerde tamamen çıplak bebek cesedi bulunduğu belirtilerek soruşturma işlemlerine başlandığı aktarıldı. Bebeğin bulunduğu zeminin beton olduğunun aktarıldığı iddianamede, bebeğin baş bölgesinde parçalı kırık olduğu değerlendirilen derin yaralanmanın olduğu, kordon bağının bulunduğu ve bebeğin cesedinin çürümeye başladığı kaydedildi. Aile ve yakınlarının hoş karşılamayacaklarından korktuğu belirtildi İddianamede, şüpheli Kader K.’nın uzaktan akrabası ile evlilik dışı gönül ilişkisi olduğu, şüphelinin bu birliktelik nedeniyle gebe kaldığı, gebe olduğunu ailesine ve yakınlarına hoş karşılamayacaklarından korkması nedeniyle söyleyemediği, banyoda kendi başına doğum gerçekleştirdikten sonra ise durumu kimseye açıklamayacağını düşünerek içinde bulunduğu 3 kattaki evin banyo penceresinden yeni doğan bebeğini aşağıya, beton zemin üzerine attığı kaydedildi. ‘’Attıktan sonra baktığımda kanlı vaziyette yerde yatıyordu, sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım’’ Şüpheli Kader K.’nın ifadesine de yer verilen iddianamede, doğumdan sonra bebeğin hiç yaşam belirtisi göstermediğini söyleyerek, ‘’Çocuğu olduğu haliyle banyonun camından aşağıya attım ve tekrar odama gittim. Attıktan sonra camdan baktığımda çocuk kanlı vaziyette yerde yatıyordu. Sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım. Bu durumdan dolayı pişmanım’’ dediği anlatıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi Hazırlanan iddianamede şüpheli Kader K.’nın ‘beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan altsoya karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.