EĞİTİM - 27 Aralık 2021 Pazartesi 11:39

SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde Dünya Arapça Günü Etkinliği düzenlendi

A
A
A
SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde Dünya Arapça Günü Etkinliği düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesinde Dünya Arapça Günü Etkinliği düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesinde Dünya Arapça Günü Etkinliği düzenlendi.


Arapça Öğrenci Topluluğu (Mülteka Lügati’d-dat) tarafından düzenlenen, etkinliğe Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin, Hazırlık Sınıfları Koordinatörü Doç. Dr. Hamza Ermiş, fakülte hocaları ve öğrenciler katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı yaptı. Prof. Bostancı, konuşmasında Arapçanın Kur’an-ı Kerim ve İslami ilimlerin dili olması hasebi ile İslam medeniyetinin dili olarak nitelendirilebileceğini ifade etti ve bundan dolayı Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.


İbn Haldun ve Şatıbi’nin İslami ilimler öğrenen talebelerin Arapçayı öğrenmesinin zaruri olduğu yönündeki görüşlerini aktaran Bostancı, günümüzde Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki gelişen ilmi ve ticari ilişkilerin de Arapçaya olan talebi arttırdığını belirtti. Arapça Günü Etkinliğini düzenleyen Arapça Öğrenci Topluluğu (Mülteka Lügati’d-dat) akademik danışmanı Öğr. Gör. Hülya Afacan’a, öğrenci başkanı Beyza Nur Burcu’ya ve topluluk üyelerine teşekkür eden Bostancı, Babanzade Ahmed Naim’in “Hiç şüphe yoktur ki Kur’an ve Hadis önümüzde Arapça olarak dururken kıyamete kadar bu dilin öğrenilmesinden vazgeçemeyeceğiz” sözü ile konuşmasını sonlandırdı.


Program, Arapça Öğrenci Topluluğu öğrencileri tarafından görme engelli bir öğrenciye destek vermek için hazırlanan “Tavşan Pufi’nin Rendesi” isimli Arapça Radyo Tiyatrosu ile başladı. Ardından önceki günlerde yarı finali gerçekleştirilen Arapça Metin Seslendirme Yarışmasının final etabı yapıldı. 11 öğrencinin yarıştığı finalde yarışmacılar Arap edebiyatçısı Ahmet Emin’in “İla Veledî” isimli eserinden birer bölümü seslendirdiler. Dr. Öğr. Üyesi Sihan Mohammed, Öğr. Gör. Dr. Seyfettin Haruni ve Öğr. Gör. Abdulmelik Yangın’dan oluşan jüri değerlendirmesini yaparken hazırlık sınıfı öğrencilerinden Emine Batman ve Nisanur Atabey, Arapça ve Türkçede ortak atasözlerinden örnekler verdi.


Ayrıca yine hazırlık sınıfı öğrencilerinden Zülal Sena Erden de Mahmut Derviş’in Kudüs isimli şiirini seslendirdi. Jürinin değerlendirmesi sonucunda yarışmacılardan Yusuf Köysüren birinciliğe layık görülürken, Hüseyin Şanverdi ikinci, Musa Helvacı ise üçüncü olarak seçildi. Yarışmacılara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından program Arap mutfağının geleneksel lezzetlerinden falafel ikramı ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuyucak’ta ’Karapınar Dede Hayrı’ geniş katılımla gerçekleştirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Yaylada aynı sofrada buluşan binlerce kişi hem dua etti, hem de hasret giderdi. ‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Karapınar Mahallesi’ndeki Karaca ailesinin öncülüğünde yapılan, köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle zenginleşen hayır cemiyetinden nasiplenmek isteyen yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve köylerden yaylaya akın etti. Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde, kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler pişirildi. Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderdi. Çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp, doyasıya eğlendiler. Mahallenin ileri gelenlerinden hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 39 sene önce başlayan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, genç kuşağın da bu geleneği sürdürmesini istedi. Herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaya çalıştığını belirten Karaca, “Bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladı. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullanarak katılan herkese teşekkür etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunup, dualar edildikten sonra dağıtılan yemekler kısa sürede tükenirken, davete katılanlar yemekten sonra yayla içerisinde aileleriyle beraber güzel bir gün geçirdi.
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.