ÇEVRE - 04 Aralık 2025 Perşembe 16:36

Milyonlar susuzlukla karşı karşıya: Sapanca Gölü her gün santim santim yok oluyor

A
A
A
Milyonlar susuzlukla karşı karşıya: Sapanca Gölü her gün santim santim yok oluyor

Sakarya ve Kocaeli’de yaşayan milyonlarca vatandaşın içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde su kritik seviyenin altına indi. Son olarak 28.59 metre ölçülen göldeki ciddi çekilme sebebiyle geçmiş yıllarda suyla dolu olan kıyı bölümlerinde vatandaşlar, karaya oturan kayık ve teknelerin yanında ateş yakıp piknik yapar hale geldi.


Sakarya ve Kocaeli’de milyonlarca insanın içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü, son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Her gün santim santim çekilen göl seviyesi kritik noktayı da geçerek 28.59 seviyesine düştü. Göldeki ciddi çekilme sebebiyle geçmiş yıllarda suyla dolu olan kıyı bölümlerinde vatandaşlar, karaya oturan kayık ve teknelerin yanında ateş yakıp piknik yapar hale geldi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ise göl suyunun korunması hususunda denetimlerini sıklaştırarak kaçak su kullananları tespit etmeye başladı. Tehlike çanları çalmaya devam eden Sapanca Gölü için vatandaşlar da kaçak su alımlarının kesin olarak durdurulması gerektiğini ve gereğinden fazla su tüketiminin önüne geçilmesini istiyor.



"3-4 metre su olan noktalarda şimdi yürüyoruz"


Göldeki su seviyesini düşmesi hakkında konuşan İsmail Yılmaz, "Daha önce de çekildiği olmuştu ama bu derece bir çekilme ben hiç görmedim. En son belki 5 sene önce bir çekilmişti ama bu çok farklı bir şey oldu. İnşallah böyle bir şey tekrarlanmaz. Duayla kar yağmasını istiyoruz. Su olan yerlerde şuanda vatandaşlar ateş yakmış, oturmuş. Belki, 3-4 metre su olan noktalarda şimdi yürüyoruz. Bu pek hayra işaret değil. Seka Kamp’ın olduğu yerde mavi bir düzenek kurulmuş ve bu yeni gelen bir şey, Sapanca Gölü’nün ilerisine gittiğinizde bu düzenek görülüyor" dedi.



"İlerisi için kötü bir mesaj bu durum"


Su tüketimine ilişkin ise Yılmaz, "Bunlar matematiksel olarak ispat edilen şeyler. Tüketicinin, su fabrikalarının, Kocaeli ne kadar, Sakarya ne kadar su çekiyor bunların gösterilmesi gerekiyor, kimin ne kadar su çektiğini bilmiyoruz. Her su çekilmesi sezonunda bir kod, bir kademe artırarak azalıyor. Bu senelerde de bir şekilde kurtardık ama bundan 5 veya 10 yıl sonra ne olacak? Gölün çoğu gitti. İlerisi için kötü bir mesaj bu durum, umarım olmaz" diye konuştu.



"Kocaeli de, Sakarya da suyu kullansın ama ölçülü olarak kullansın, israf edilmesin"


Suyun kullanılması konusunda görüşünü belirten İrfan Şakir Çoker, "İki tarafta susuz kalmasın. Kocaeli de, Sakarya da suyu kullansın ama ölçülü olarak kullansın, israf edilmesin. Mühim olan burada suyu kim israf ediyor? Göldeki bu son durumla ilişkin bir kritik kurulmalı ve halledilmeli. Kaçak su kullanılmasın, sıkı takip edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Tevhid Yaşar ise "Su çekilmesini zaten burada yok. Bizim halimiz perişan. Kocaeli suyu başka yerden bulsun, hat döşenmemesi lazım. Fabrikalar su için başka bir yer bulmalı, gölden çekilmemesi lazım. Bu su buradaki halka yetmiyor" şeklinde konuştu.



"Suyu bol bulduğumuz için israf ediyoruz"


Sapanca Gölü’nün Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu kaynağı olduğunu aktaran Osman Karakaş, "Resmi kaynaklarda anlaşmaları nedir bilmiyorum ama netice itibariyle Sapanca Gölü’nün bir bölümü de Kocaeli’ye bağlı ve oradan da çekme hakkı var ama ne kadar olduğunu bilmiyorum. Sapanca Gölü’nde bir kuruma söz konusu hatta bazı objelerin de gün yüzüne çıktığı söyleniyor. Bizlerde de tutarsızlık var, suyu bol bulduğumuz için israf ediyoruz. Elimizi, yüzümüzü yıkarken suyu boşuna akıtmamalıyız. İsrafçı bir toplum olduk. Bunu biraz daha kısıtlarsak gelecek nesillere bu gölü sağlam bir şekilde devredebiliriz. Fabrikaların denetlenmesi lazım. Kocaeli tarafında da fabrikaların kaçak olarak su çektiği de söyleniyor, onların da denetlenmesi gerekiyor. Sadece küçük esnafın değil, büyük fabrikalarında denetlenerek gölün korunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Seyhan Ünlü ise "Bence su çekilmemeli, belediye başkanları bir araya gelerek bu duruma çözüm bulup, önlem almalı. Biz vatandaş olarak bir şey yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.



Milyonlar susuzlukla karşı karşıya: Sapanca Gölü her gün santim santim yok oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da 64 yaşındaki kadını polis taklidi yaparak dolandıran şüpheli Aksaray’da yakalandı Ankara’da kendisini polis olarak tanıtarak 64 yaşındaki kadını dolandıran şüpheli ticari taksi ile Şanlıurfa’ya kaçmaya çalışırken Aksaray’da yakalandı. Edinilen bilgilere göre Ankara’da yaşayan 64 yaşındaki A.G yi arayarak kendilerini polis olarak tanıtan şüpheli adınız terör örgütüne karıştı, kimlik bilgilerinizi kullanarak FETÖ terör örgütü para topluyor, biz bu şahıslara ve bunlara yardım eden banka çalışanlarına operasyon yapacağız, bu sebeple evinizdeki ziynet eşyalarını kapıya gelen görevliye verin, sonrasında size geri vereceğiz, paralarınız devlet garantisinde olacak diyerek vatandaşı dolandırdılar. Telefon irtibatını hiç kesmeyen şüpheli; mağdurun evindeki tüm birikimlerini istedi. Şüpheli yaşlı kadının ikametinin olduğu sokağa gelip toplam 6 milyon Türk lirası değerinde ziynet eşyasını aldı. Şüpheli şahıs Şanlıurfa’ya ticari taksiyle kaçmaya çalışırken ziynet eşyalarıyla birlikte Aksaray ilinde kıskıvrak yakalandı. Şanlıurfa’dan Ankara’ya otobüsle gelen şüphelinin Ankara içinde ticari taksi kullandığı tespit edildi. Şüpheli yakalandıktan sonra mağduru tespit etmek isteyen polis ekipleri, şüphelinin bindiği taksinin kameralarından indiği yeri tespit edip, dakika dakika takip etti. Şüphelinin indiği yerden detaylı kamera çalışması sonunda yaşlı kadınla şüphelinin bir araya geldiği görüntülerine ulaştılar. Kamera görüntülerinden yaşlı kadını tespit eden Ankara Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri yaşlı kadına ulaşarak dolandırıldığından bahsettiler ancak yaşlı kadını ikna etmek o kadar kolay olmadı. Emniyet müdürlüğüne getirildikten sonra ikna olan kadın şaşkınlığını gizleyemedi. Şüphelinin üzerinden çıkan 100 adet altın ve 18 adet bilezik müştekiye iade edildi. Şüpheli V.E.M., adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine teslim edildi.